Duurzaam wonen en ondernemen

Een duurzame woning is goed voor het klimaat en draagt bij aan meer wooncomfort. En op de lange termijn is het vaak goed voor uw portemonnee. Wat komt er kijken bij het verduurzamen van uw woning? Welke mogelijkheden en regels zijn er? Waar kunt u het beste mee beginnen? Wat kost het en hoe is dat te financieren?

Subsidies en leningen 

Wil jij minder energie verbruiken in jouw huis en heb je interesse in het isoleren van jouw woning, het plaatsen van zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp? Er is een aantal subsidies en leningen beschikbaar, die je kunnen helpen om dit te betalen. Op de website watisjouwrheden.nl leest u hierover meer informatie. 

Regelgeving en vergunningen

Zonnepanelen

Voor het plaatsen van zonnepanelen heeft u soms een vergunning nodig. Met de vergunningscheck van het Omgevingsloket Online (OLO) kijkt u snel of u een vergunning nodig heeft. Voor de vergunning voor het plaatsen van deze zonnepanelen betaalt u geen leges. 

Monumenten en beschermde dorpsgezichten verduurzamen

Heeft u een monument of woont u in een beschermd dorpsgezicht? En heeft u plannen voor zonnepanelen, isolatie of andere energiebesparende maatregelen? Het verduurzamen van een monument kan best wat voeten in aarde hebben. Uiteraard helpen we u graag om te kijken wat mogelijk is. Kijk voor meer informatie bij Cultuurhistorisch Erfgoed. Daar vindt u ook meer over de mogelijkheden voor de plaatsing van zonnepanelen in beschermde dorpsgezichten en een toolkit Duurzaam Erfgoed. Of bekijk of uw woning een beschermde status heeft.

Duurzaam ondernemen

Bent u ondernemer in onze gemeente en wil u meer weten over duurzaam ondernemen? Kijk dan op de pagina duurzaam ondernemen.