Lintje, jeugdonderscheiding of jubileum

Iemand die iets heel bijzonders heeft gedaan voor de samenleving, kan in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding, ook wel een ‘lintje’ genoemd. Voor jongeren onder de 18 hebben we een jeugdonderscheiding; de ‘Rhedense Kanjer’. Wilt u een inwoner van de gemeente Rheden voordragen voor een lintje? Dan kunt u via www.lintjes.nl vinden hoe het voordragen in zijn werk gaat en welke informatie u daarvoor moet aanleveren.

Jeugdonderscheiding, de Rhedense Kanjer

Rhedense Kanjers zijn kinderen/jongeren van 4 tot 18 jaar die iets speciaals hebben gedaan of een bijzonder initiatief hebben genomen. 

Kinderen die in aanmerking komen voor de Rhedense Kanjer, hebben een (eenmalige) opmerkelijke prestatie verricht op sportief, cultureel of maatschappelijk gebied of hebben blijk gegeven van langdurige hulpvaardigheid. Zij zijn bijvoorbeeld actief in het:
•    helpen van ouderen, familie en/of zieken;
•    opzetten van een actie voor een goed doel;
•    meehelpen bij een sportvereniging, jongerencentrum of school;
•    redden van een dier in nood of het dagelijks uitlaten van de hond van de buren. 

Deze jeugdonderscheiding laat zien op welke wijze jongeren belangrijk zijn voor de maatschappij en moedigt  hen aan hierin een positieve rol te spelen.

Rhedense Kanjer voordragen

Kent u een Rhedense Kanjer, laat het ons dan weten door het online formulier in te vullen. De 'Kanjercommissie' bestaat uit vertegenwoordigers van Incluzio (jongerenwerk), Sport in Rheden (buurtcoach), het onderwijs (docent) en een jongere (winnaar van de Rhedense Kanjer). Deze commisie adviseert het college,  samen met de wethouder Jeugd, over de benoeming van de Rhedense Kanjer.

Lintje, Koninklijke onderscheiding

Iemand voordragen

Wilt u een inwoner van de gemeente Rheden voordragen voor een lintje? Dan kunt u via www.lintjes.nl vinden hoe het voordragen in zijn werk gaat en welke informatie u daarvoor moet aanleveren.

Termijn indienen voorstel

Data lintjesregen en indienen voorstel

Datum lintjesregen Voorstel indienen voor
26 april 2024 1 juli 2023

 

Lintjesregen

De lintjesregen is vlak voor Koningsdag (27 april). Op deze dag reikt de burgemeester in principe alle lintjes uit. In speciale gevallen reikt de burgemeester een onderscheiding uit bij bijvoorbeeld een afscheid of jubileum.

Jubileum

Bent u (of een familielid) binnenkort 65 of 70 jaar getrouwd? Of wordt iemand in uw omgeving binnenkort 100 jaar? Misschien vindt u het dan leuk dat de (loco)burgemeester u persoonlijk komt feliciteren? U hoeft hiervoor niets te doen. Wij nemen ongeveer 3 weken voor het jubileum contact met u op om te vragen wat uw wensen zijn.