Lintje, jeugdonderscheiding of jubileum

Iemand die iets heel bijzonders heeft gedaan voor de samenleving, kan in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding, ook wel een ‘lintje’ genoemd. Voor jongeren onder de 18 hebben we een jeugdonderscheiding; de ‘Rhedense Kanjer’.

Lintje, Koninklijke onderscheiding

Iemand voordragen

Wilt u een inwoner van de gemeente Rheden voordragen voor een lintje, dan is het handig om eerst telefonisch contact op te nemen met het Kabinet van de burgemeester. In een kort telefonisch gesprek kunnen zij aangeven of uw voordracht kans van slagen heeft. Vervolgens kunt u via www.lintjes.nl  vinden hoe het voordragen in zijn werk gaat, en welke informatie u daarvoor moet aanleveren.

Termijn indienen voorstel

Data lintjesregen en indienen voorstel

Datum lintjesregen Voorstel indienen voor
26 april 2024 1 juli 2023

 

Lintjesregen

De lintjesregen is vlak voor Koningsdag (27 april). Op deze dag reikt de burgemeester in principe alle lintjes uit. In speciale gevallen reikt de burgemeester een onderscheiding uit bij bijvoorbeeld een afscheid of jubileum.

Jeugdonderscheiding, de Rhedense Kanjer

Rhedense Kanjers zijn kinderen/jongeren van 4 tot 18 jaar die iets speciaals hebben gedaan. Er zijn 2 categorieen:

  1. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar
  2. Jongeren van 13 tot en met 17 jaar

Per jaar worden er per categorie maximaal 3 Rhedense Kanjers uitgereikt. De burgemeester benoemt de Rhedense Kanjers meestal op de dag van de lintjesregen.

Rhedense Kanjer voordragen

Kent u een Rhedense Kanjer, laat het ons dan weten via het voorstelformulier Rhedense Kanjer (PDF, 66 kB).

Termijn indienen voorstel

Datum rhedense kanjer en indien voorstel

Datum lintjesregen Voorstel indienen voor
22 april 2022 tussen 15 februari en 1 maart 2021

Jubileum

Bent u (of een familielid) binnenkort 65 of 70 jaar getrouwd? Of wordt iemand in uw omgeving binnenkort 100 jaar? Misschien vindt u het dan leuk dat de (loco)burgemeester u persoonlijk komt feliciteren? U hoeft hiervoor niets te doen. Wij nemen ongeveer 3 weken voor het jubileum contact met u op om te vragen wat uw wensen zijn.