Trouwen of partnerschap registreren

In verband met de verhuizing van burgerzaken kan er nog tot en met vrijdag 15 oktober 2021 in de trouwzaal getrouwd worden.- Wegens de nieuwbouw van het gemeentehuis kan er na 15 oktober voor de komende 3 jaar niet meer getrouwd worden (aangaan geregistreerd partnerschap, bescheiden ceremonies en ‘gewone huwelijken’) op het gemeentehuis. Trouwen op een andere locatie blijft wel mogelijk.

Melding van huwelijk of partnerschap

Voordat u kunt trouwen of een partnerschap kunt registreren, moet u melding maken van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Vroeger heette dit ook wel ‘in ondertrouw gaan’.

Maak melding in de gemeente waar u trouwt

Trouwt u bij ons in de gemeente, dan geeft u de melding aan ons door. Trouwt u in een andere gemeente, dan maakt u de melding in die gemeente. Dit doet u minimaal 3 maanden en maximaal 1 jaar voordat u trouwt of een partnerschap registreert. Pas als uw voorgenomen huwelijk bij ons bekend is, kunnen wij uw huwelijksdatum vastleggen.

Melding doorgeven

Voor het doorgeven van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap vult u het Formulier Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap (PDF, 151 kB). Het volledig ingevulde en ondertekende formulier stuurt u met kopieën van geldige legitimatiebewijzen van beide partners naar ons toe. Dit kunt u doen door het formulier en de legitmatiebewijzen te scannen en te mailen naar gemeente@rheden.nl of door het per post te sturen naar:

Gemeente Rheden
Postbus 9110
6994 ZJ De Steeg

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Als u in deze gemeente trouwt, kan dat op het gemeentehuis in De Steeg of een andere trouwlocatie in deze gemeente. Kiest u voor een andere trouwlocatie, dan neemt u zelf contact met hen op om uw huwelijk vast te leggen.

Na uw melding, sturen wij u een bevestiging, inclusief de naam en contactgegevens van de trouwambtenaar die uw huwelijk voltrekt, zodat u contact op kunt nemen voor een kennismakingsgesprek.

U trouwt automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen.

Kosten

Kosten huwelijk per locatie

Waar Wanneer Kosten in 2021
In het gemeentehuis Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 15.30 uur € 381,60
  Bescheiden ceremonie, woensdagmiddag 14.00 of 14.30 uur   € 190,80
  Zaterdag van 10.00 tot 15.30 uur € 648,55
Buiten het gemeentehuis   Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur € 508,50
  Maandag t/m vrijdag van na 18.00 uur € 630,30
  Zaterdag tot 18.00 uur € 781,55
  Zaterdag vanaf 18.00 uur € 896,20
  Zondag en feestdagen tot 18.00 uur € 977,40
  Zondag en feestdagen na 18.00 uur € 1.092,10
Trouwboekje   € 41,15
Getuigen van de gemeente (u heeft minimaal 2 getuigen nodig) € 42,15 per getuige
Benoeming trouwambtenaar
voor 1 dag
(alleen mogelijk bij een al beëdigde trouwambtenaar) € 109,10

Verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap

Het huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn wettelijk gelijk aan elkaar. Bij de voltrekking is er wel een verschil; een huwelijk is geldig door het uitspreken van het ja-woord terwijl een geregistreerd partnerschap pas geldig is bij het tekenen van de akte.

Partnerschap omzetten in een huwelijk

Het omzetten van een partnerschap naar een huwelijk kan in iedere gemeente. U betaalt daarvoor de kosten van een uittreksel uit de Burgerlijke Stand. Afhankelijk van uw situatie en wensen kunnen daar kosten bijkomen, bijvoorbeeld als u een feestelijke ceremonie wilt.

Het omzetten van een geregistreerd partnerschap kan alleen op afspraak. Neemt u hiervoor contact op.

Naamgebruik

Na een huwelijk of een geregistreerd partnerschap kunt u in de gemeente waar u woont aangeven welke achternaam u wilt gebruiken. Woont u in onze gemeente, lees dan hoe u uw voorkeur voor naamgebruik aan ons door kunt geven.

Bescheiden of kosteloos huwelijk

Bescheiden huwelijk

Op woensdagmiddag is het mogelijk om tegen een gereduceerd tarief te trouwen of een partnerschap te registreren. U krijgt dan een bescheiden ceremonie, die plaats vindt in de trouwzaal van het gemeentehuis in De Steeg. Deze ceremonie duurt ongeveer een kwartier. Naast uw getuigen zijn ook andere gasten welkom. Bij het bescheiden huwelijk heeft u geen voorgesprek met een trouwambtenaar. Neemt u voor meer informatie over de mogelijkheden contact met ons op.

Kosteloos huwelijk

Kosteloze huwelijken vinden plaats in de spreekkamer op het Servicecentrum in Velp, enkel met het bruidspaar en maximaal 2 getuigen.

We hebben beperkte mogelijkheden om gratis te trouwen of een partnerschap te registreren. U betaalt wel voor het trouwboekje. Kosteloos trouwen kan alleen op maandagochtend, de voltrekking vindt plaats in een kleine ruimte waar alleen plaats is voor het echtpaar en in totaal 2 getuigen. Neemt u voor meer informatie over de mogelijkheden contact met ons op.