Trouwen in Rheden

Hebt u plannen om te trouwen? Of om een partnerschap te registreren? Hier vindt u alles over trouwen in de gemeente Rheden. Goed om te weten: alles op deze pagina over trouwen/huwelijk, geldt ook voor geregistreerd partnerschap. Heeft één van u beiden geen Nederlandse nationaliteit of bent u niet geboren in Nederland? Dan is het belangrijk dat u op tijd met ons contact opneemt. De ambtenaar van de burgerlijke stand beoordeelt of er eventueel aanvullende documenten nodig zijn. Binnen 5werkdagen neemt hij of zij contact met u op.

Meld uw voorgenomen huwelijk

Voordat u kunt trouwen moet u uw voorgenomen huwelijk melden. Doe dit op tijd bij de gemeente waar u wilt trouwen. De periode tussen de melding en het huwelijk moet minimaal 14 dagen zijn. Maximaal is die periode 1 jaar. U betaald bij het online reserveren van de datum. 

Voorgenomen huwelijk reserveren/plannen 

Plan een trouwlocatie en datum

Rheden biedt u de keuze uit verschillende trouwlocaties. U neemt zelf contact op met deze locaties om uw huwelijk bij de locatie vast te leggen. Als u bij de locatie uw huwelijk heeft vastgelegd, moet u dit ook vastleggen bij de gemeente. Na uw melding sturen wij u een bevestiging, en de naam van de trouwambtenaar die uw huwelijk voltrekt. De trouwambtenaar neemt contact met u op. 

Kies uw ambtenaar

Jullie huwelijk wordt voltrokken door 1 van onze professionele trouwambtenaren. Jullie trouwambtenaar zal op basis van jullie wensen ervoor zorgen dat jullie huwelijksceremonie iets bijzonders wordt! 

Willen jullie getrouwd worden door iemand anders? Dat kan alleen als deze persoon al eens benoemd en beëdigd trouwambtenaar is bij een andere gemeente. Wij benoemen deze trouwambtenaar dan voor 1 dag in onze gemeente. De benoeming van de trouwambtenaar voor 1 dag kost € 117,60. Daarnaast betalen jullie de gebruikelijke huwelijksleges. Houd er rekening mee dat een trouwambtenaar die jullie zelf inhuren ook kosten rekent.

Getrouwd worden door iemand die geen benoemd en beëdigd  trouwambtenaar is, is dus niet mogelijk. Uiteraard is het wel mogelijk dat voor of na de huwelijksvoltrekking een familielid of andere naaste een speech houdt.

Verschillende trouwopties

Er zijn verschillende opties om te trouwen. 

Gratis

Maandagochtend kunt u gratis trouwen. Dit vindt plaats in de spreekkamer op het Servicecentrum in Velp We hebben beperkte mogelijkheden om gratis te trouwen. U betaalt wel voor het trouwboekje. De voltrekking vindt plaats in een kleine ruimte waar alleen het echtpaar en de twee getuigen naar binnen kunnen. 

Bescheiden huwelijk

Op woensdagmiddag is het mogelijk om tegen een gereduceerd tarief te trouwen. U krijgt dan een bescheiden ceremonie. die plaatsvindt in een tijdelijke trouwzaal van het gemeentehuis. Deze ceremonie duurt ongeveer een kwartier. Naast uw getuigen zijn ook andere gasten welkom tot maximaal 25 personen. Bij het bescheiden huwelijk heeft u geen voorgesprek met een trouwambtenaar

De ceremonie trouwen op locatie 

U neemt zelf contact op met deze locaties om uw huwelijk vast te leggen. Daarna reserveert u datum, tijdstip, locatie en trouwambtenaar bij (ons) de gemeente. U ontvangt van ons een mail ter bevestiging, de trouwambtenaar neemt vervolgens contact met u op. 

Locatie naar keuze 

U kunt, in de meeste gevallen, ook trouwen op een plek in onze gemeente die niet is aangewezen als officiële trouwlocatie. U meldt uw voorgenomen huwelijk online bij ons. En geeft uw locatie naar keuze aan. Wij nemen vervolgens contact met u op omdat de betreffende locatie éénmalig benoemd moet worden, overigens zijn er aan die éénmalige benoeming van een eigen locatie geen kosten verbonden.

Kosten

Kosten huwelijk

Wat Wanneer Kosten in 2024
Huwelijksvoltrekking op locatie Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur € 548,00
  Maandag t/m vrijdag van na 18.00 uur € 679,35
  Zaterdag tot 18.00 uur € 842,40
  Zaterdag vanaf 18.00 uur € 965,95
  Zondag en feestdagen tot 18.00 uur € 1053,50
  Zondag en feestdagen na 18.00 uur € 1177,10
Bescheiden huwelijk Woensdag om 14.00 uur of 14.30 uur € 205,65
Trouwboekje   € 44,35
Getuigen van de gemeente (u heeft minimaal 2 getuigen nodig) € 45,40 per getuige
Benoeming trouwambtenaar
voor 1 dag
(alleen mogelijk bij een al beëdigde trouwambtenaar) € 117,60
Annulering huwelijk/partnerschap    € 38,20

 

Verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap

Het huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn wettelijk gelijk aan elkaar. Bij de voltrekking is er wel een verschil; een huwelijk is geldig door het uitspreken van het ja-woord terwijl een geregistreerd partnerschap pas geldig is bij het tekenen van de akte.

Partnerschap omzetten in een huwelijk

Het omzetten van een partnerschap naar een huwelijk kan in iedere gemeente. Er zijn hiervoor 2 mogelijkheden.

Partnerschap omzetten in een huwelijk met ceremonie

Voordat u uw partnerschap kunt laten omzetten naar een huwelijk moet u dit melden. De periode tussen de melding en de omzetting moet minimaal 14 dagen zijn. Maximaal is die periode 1 jaar. U betaalt bij het online reserveren van de datum. 

Online aanmelden

Partnerschap omzetten in een huwelijk zonder ceremonie

Het omzetten van een partnerschap naar een huwelijk vindt plaats aan de balie. U betaalt daarvoor de kosten van een uittreksel uit de Burgerlijke Stand bij het reserveren. 

Online aanmelden