Het nieuwe ontwerp

Het huidige gemeentehuis in De Steeg wordt verbouwd. Het is straks een duurzaam en energieneutraal gebouw. In de loop van 2024 moet het project klaar zijn.

Transparant en gastvrij

Op de grens van Veluwezoom en IJsselvallei, op de plek van het huidige gemeentehuis in De Steeg, krijgen we een nieuw, duurzaam gebouw dat “meeglooit” met het landschap. In het hart van het gemeentehuis biedt een trappenlandschap aan 2 kanten een prachtig uitzicht over de omgeving en verbindt zo de landschappen met elkaar. Dit wordt de welkomplek waar inwoners en medewerkers elkaar ontmoeten. 

Nieuw gezicht op grens Veluwezoom en IJsselvallei

Het huidige, verouderde gemeentehuis, ligt op de grens tussen Veluwezoom en IJsselvallei, op een vlak gedeelte tussen de sterk oplopende glooiing naar Landgoed Rhederoord en de dieper gelegen IJssel. De nieuwbouw is een unieke kans om onze gemeente een nieuw gezicht te geven: open, transparant en gastvrij. Een gemeentehuis dat ontmoeten stimuleert en waar samengewerkt kan worden in een prettige, veilige, gezonde werkomgeving. De bijzondere landschappelijke locatie en de rijke geschiedenis van de plek van het huidige gemeentehuis vormen hiervoor een sterke basis. 

Nieuwbouw ontworpen op beleving natuur

Het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis beweegt mee met de hoekverdraaiing tussen de 2 natuurgebieden en is volledig ontworpen op de beleving van de prachtige landschappen. Het compacte gebouw meet ongeveer 3.000 m2 minder dan het huidige gebouw. Hierdoor kan het ruimer op de kavel geplaatst worden, op meer afstand van de spoorlijn die achter het gebouw langs loopt. 
Van het huidige gebouw wordt de kelder hergebruikt onder de linker vleugel van het nieuwe gebouw. Op de hoek hiervan is de raadzaal gepositioneerd, prominent en transparant. Ook het transparante atrium op het scharnierpunt van het gebouw trekt de aandacht. Via de verwelkomende luifel worden hier bezoekers uitgenodigd om het gemeentehuis binnen te stappen. 

Verbindend trappenlandschap biedt plek voor ontmoeting 

In het gastvrije hart van het gebouw klimt een trappenlandschap op met aan de voorzijde uitzicht over de IJsselvallei en op de derde verdieping een magnifiek uitzicht naar Landgoed Rhederoord. In dit lichte atrium wordt men gastvrij ontvangen, is informatie beschikbaar over de (toekomstige) ontwikkelingen in de gemeente, is er ruimte voor ontmoeting, om samen of individueel te werken, te presenteren of om een kop koffie te drinken. In de verbinding van de landschappen en historie is de identiteit van onze gemeente hier zichtbaar en voelbaar; een uitnodigende omgeving die ontmoetingen stimuleert tussen medewerkers, bewoners en bezoekers. Publieksfuncties zoals balies, spreekkamers en trouw- en raadzaal liggen rondom het atrium, met daarachter de semi-publieke functies als het eet-werkcafé en het vergadergebied. De back-office ligt verder weg van het hart. Hier kunnen de ambtenaren hybride werken in een flexibele omgeving.
 

Ontwerp gemeentehuis buitenkantOntwerp gemeentehuis ontmoetingsplekOntwerp gemeentehuis ontmoetingsplekOntwerp gemeentehuis raadzaal