Informatie voor Oekraïense vluchtelingen

Informatie voor Oekraïnse vluchtelingen in onze gemeente.

Gratis Tolkendienst voor Vluchtelingen

Medische zorg

Vluchtelingen die bij een gastgezin worden opgevangen, kunnen voor medische zorg terecht bij de huisarts van het gastgezin. Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen altijd medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket. De manier waarop de kosten hiervan worden vergoed of gedeclareerd, verschilt. Op de website van de Rijksoverheid wordt uitgelegd hoe de verzekering werkt.

Inschrijven in onze gemeente

Vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit kunnen als ze (tijdelijk) verblijven in Rheden zich inschrijven in de Basisregistratie Personen. Om in te schrijven kunnen vluchtelingen een online afspraak maken. Er is hiervoor een paspoort of ander identiteitsbewijs nodig. 

Leefgeld Oekraïners

Oekraïnese vluchtelingen die bij particulieren wonen hebben op maandag 25 april een aanvraagformulier voor leefgeld ontvangen. Om leefgeld aan te kunnen vragen, is het belangrijk dat zij zijn ingeschreven bij de gemeente en een bankrekening in Nederland hebben aangevraagd. Verder ontvangen mensen alleen leefgeld wanneer ze niet werken. Zodra iemand werk heeft, vervalt het recht op leefgeld. Oekraïnse vluchtelingen die zich na 25 april inschrijven en dus bij ons bekend zijn ontvangen een aanvraagformulier voor het leefgeld bij inschrijving.

Gebruik openbaar vervoer 

Voor het openbaar vervoer gelden verschillende regels:

  • Voor de NS geldt: gratis reizen mag alleen om op een veilige opvangplek te komen of om door te reizen naar een andere opvangplek. Niet om te reizen naar ambassade, onderwijs, werk, familie/bekenden. Meer hierover lees je op de website van de NS.
  • Per 1 juni 2022: geen vrij reizen meer in het OV in Nederland. U heeft een geldig vervoersbewijs nodig. Meer informatie hierover lees je op de website van Breng en Connexxion.

Peuteropvang

Peuters van 2- 4 jaar die in onze gemeente ingeschreven staan, kunnen 2 ochtenden (8 uur) per week naar de peuteropvang. Ouders betalen een bijdrage afhankelijk van hun inkomen. Aanmelden kan bij een peuteropvang locatie in de buurt

Onderwijs

Kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht, hebben recht op onderwijs. Het is een taak van de gemeente om dit te regelen. Hoe we dat in onze gemeente doen, leest u hier. In het Oekraïens leest u het hier. 

Spreekuur

Vluchtelingenwerk houdt op woensdagmiddag een spreekuur voor Oekrainse vluchtelingen en hun gastgezinnen.

Vluchtelingenwerk gemeente Rheden
Den Heuvel 32 (in de bibliotheek)
6881 VE Velp
0313‐419695
Spreekuur voor vragen over en van Oekraïners:
Woensdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur

Meldpunt voor dieren uit Oekraïne

Dierenhulporganisaties in Nederland werken samen om hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. Meer informatie is te vinden op de website Hulp voor Dieren uit Oekraïne.

Veilig Thuis

Veilig Thuis biedt advies en ondersteuning bij zaken rondom huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis is een plek voor mensen die hulp zoeken of zich zorgen maken om anderen.

Meer informatie