Last van ongedierte

Als u overlast heeft van dieren, is dat erg vervelend. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste oplossing voor uw probleem.

Eikenprocessierups

In de maanden mei tot augustus nestelt de eikenprocessierups. De brandharen van deze rups kunnen irritatie aan huid, luchtwegen en ogen veroorzaken. Dit geldt voor mensen en dieren. Lees alles over de bestrijding van de eikenprocessierups, bekijk de kaart met bekende locaties of doe een melding.

Steenmarters

Als u een steenmarter in uw woning of op uw terrein heeft, mag u daar niet zomaar zelf iets aan doen. Steenmarters zijn een beschermde diersoort. U kunt proberen de steenmarter te verjagen door bij de plek een radio aan te zetten, liefst afgestemd op een praatprogramma. Ze hebben namelijk een hekel aan lawaai.
Maar nog beter is voorkomen dat ze uw huis binnenkomen. Een aantal tips hiervoor leest u op de website van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

Lukt het niet de steenmarters te verjagen of voorkomen? Dan kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met een ecologisch adviesbureau. Zij kunnen u bijstaan met advies en het nemen van preventieve maatregelen.

Ratten

Heeft u last van ratten? Neem dan contact op met PreZero, 0800 - 22 10 011. Zij adviseren u graag over de maatregelen die u zelf kunt treffen en zorgen indien nodig voor professionele bestrijding. Hieraan zijn voor u geen kosten verbonden.

Vleermuizen

Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Neem bij overlast contact met ons op. Wij brengen u in contact met een speciaal opgeleide vrijwilliger, die u adviseert en indien nodig bij u langskomt. In spoedgevallen kunt u buiten kantoortijden direct contact opnemen met de heer Marko Sinke, (026) 49 55 078, mevrouw Ciet Aveskamp, (026) 36 12 293, de heer Gerie Mensink 06 48 81 36 82 of Tim van Leeuwen 06 48 58 27 57.

Raak levende of dode vleermuizen niet aan, zij zijn misschien besmet met hondsdolheid. Als u of uw huisdier toch in aanraking is gekomen, neem dan contact op met een (dieren)arts.

Bijen

Voor het melden van bijenzwermen en bijennesten kunt u contact opnemen met het Meldpunt Bijenzwermen van De Bijenstal.

Wespen

Heeft u een wespennest en huurt u een woning van Vivare of een andere woningcorporatie, neem dan contact met hen op.

Wij kunnen alleen helpen als er sprake is van een direct gevaar voor volksgezondheid of als er een wespennest op gemeentegrond zit, zoals in een plantsoen of haag. In dat geval kunt u online een melding doen. Heeft u een wespennest op privéterrein of huurt u grond van de gemeente? Dan kunt een melding maken via  www.wespennest.eu. U kunt ook zelf op zoek naar een particuliere bestrijdingsdienst, op internet vindt u hiervoor de adressen.