Last van ongedierte

Als u overlast heeft van dieren, is dat erg vervelend. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste oplossing voor uw probleem.

Eikenprocessierups

In de maanden mei tot augustus nestelt de eikenprocessierups De brandharen van deze rups kunnen irritatie aan huid, luchtwegen en ogen veroorzaken. Dit geldt voor mensen en dieren. Kijk ook eens op het Kennisplatform processierups.nu.

Heeft u vragen over de gezondheidsaspecten? Kijk dan eerst eens www.oakie.info. Daar vindt u 3 informatieve folders over gezondheid en preventie. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over gezondheidsaspecten, neem dan contact op met GGD, team Milieu en Gezondheid, (088) 355 63 00 of mailen naar milieu-en-gezondheid@vggm.nl.

Locaties melden

Als u ergens een nest van de eikenprocessierups aantreft, kijk dan eerst op de online kaart of het nest al bij ons bekend is
Staat de eik niet op de kaart, geef dan de locatie zo precies mogelijk aan ons door met het online formulier Melding Openbare Ruimte of bel (026) 49 76 911. Wij zorgen voor professionele verwijdering.

Weet u dat een boom niet van de gemeente is, maar van bijvoorbeeld een particuliere eigenaar of van de provincie (bijvoorbeeld langs N-wegen)? Meld het dan bij de eigenaar of bij Provincie Gelderland.

Nesten op eigen terrein

Heeft u last van de eikenprocessierups op eigen terrein, dan bent u hier zelf verantwoordelijk voor. Zoek een gespecialiseerd bedrijf om het nest te laten verwijderen. Deze bedrijven zijn momenteel erg druk, het kan dus even duren voordat zij u kunnen helpen. Kosten van verwijdering van een nest op eigen terrein, zijn voor uw rekening. Ga niet zelf proberen het nest te verwijderen, dat kan nare gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Preventieve behandeling en overlast

Wij nemen maatregelen om de nesten te voorkomen. Samen met een adviesbureau en De Vlinderstichting stellen we jaarlijks een beheerplan op. Vanaf halverwege april tot begin juni spuiten wij preventief op specifieke locaties (PDF, 63 kB). Dit kan voor korte duur geluidsoverlast veroorzaaken omdat wij ook 's avonds en 's nachts de bomen behandelen. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Het middel, wat alleen de rupsen doodt, is veilig voor mensen en dieren. Omdat het middel wel kan irriteren, raden wij u aan niet in de nevel te komen en dieren niet onder bespoten bomen te laten grazen.

Gedurende de hele zomer, tot begin oktober, blijven we controleren en waar nodig nabehandelen.

 

Steenmarters

Als u een steenmarter in uw woning of op uw terrein heeft, mag u daar niet zomaar zelf iets aan doen. Steenmarters zijn een beschermde diersoort. U kunt proberen de steenmarter te verjagen door bij de plek een radio aan te zetten, liefst afgestemd op een praatprogramma. Ze hebben namelijk een hekel aan lawaai.
Maar nog beter is voorkomen dat ze uw huis binnenkomen. Een aantal tips hiervoor leest u op de website van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

Lukt het toch niet de steenmarter weg te krijgen, neem dan contact met ons op, (026) 49 76 911. Wij schakelen een deskundige in die op afspraak bij u langskomt. Deze afspraak en het advies van de deskundige zijn gratis. Alle maatregelen die kosten met zich meebrengen, zijn wel voor uw eigen rekening.

 

Ratten

Heeft u last van ratten? Neem dan contact op met SUEZ, 0800 - 22 10 011. Zij adviseren u graag over de maatregelen die u zelf kunt treffen en zorgen indien nodig voor professionele bestrijding. Hieraan zitten voor u geen kosten verbonden.

 

Vleermuizen

Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Neem bij overlast contact met ons op, (026) 49 76 911. Wij brengen u in contact met een speciaal opgeleide vrijwilliger, die u adviseert en indien nodig bij u langskomt.
In spoedgevallen kunt u buiten kantoortijden direct contact opnemen met de heer Marko Sinke, (026) 49 55 078, mevrouw Ciet Aveskamp, (026) 36 12 293, de heer Gerie Mensink 06 48 81 36 82 of Tim van Leeuwen 06 48 58 27 57.

Raak levende of dode vleermuizen niet aan, zij zijn misschien besmet met hondsdolheid. Als u of uw huisdier toch in aanraking is gekomen, neem dan contact op met een (dieren)arts.

 

Bijen

Voor het melden van bijenzwermen en bijennesten kunt u contact opnemen met het Meldpunt Bijenzwermen van De Bijenstal.

 

Wespen

Heeft u een wespennest en huurt u een woning van Vivare of een andere woningcorporatie, neem dan contact met hen op.

Wij kunnen alleen helpen als er sprake is van een direct gevaar voor volksgezondheid of als er een wespennest op gemeentegrond zit, zoals in een plantsoen of haag. In dat geval kunt u online een melding doen. Heeft u een wespennest op privéterrein of huurt u grond van de gemeente? Dan kunt een melding maken via www.meldpuntwespennest.nl of www.wespennest.eu. U kunt ook zelf op zoek naar een particuliere bestrijdingsdienst, op internet vindt u hiervoor de adressen.