Overlast door bomen

Pollen in het voorjaar en bladeren in de herfst. Hoewel we van bomen genieten, geven ze ook overlast. Dat kan met het seizoen te maken hebben, maar er zijn ook andere redenen zoals wortels die tegels omhoog duwen of een tak die tijdens een storm op een auto valt. Soms geldt de overlast voor 1 persoon en soms voor een hele groep. Soms is de oplossing eenvoudig, maar in ander gevallen kan het juist heel lastig en of kostbaar zijn.

Veel voorkomende overlast door bomen

Hieronder leest u wat de meest gestelde vragen en veel voorkomende klachten zijn over bomen. We vertellen wat wij eraan kunnen doen en wat u in sommige gevallen zelf kunt doen om overlast te beperken.

Blad in tuin en dakgoot

In de herfst valt er veel blad. Het kan zijn dat er dan ook veel blad in uw tuin en dakgoot valt. Dit is seizoensgebonden en met een maand is het meeste blad gevallen. Het blad valt op alle plekken tegelijk, maar wij kunnen niet overal tegelijk zijn. Tijdens het bladval vegen we veel, plekken waar het blad voor onveilige situaties zorgt hebben voorrang. Eind december proberen we elk jaar klaar te zijn met blad ruimen. Blad op privéterreinen ruimen we niet op.

Kleverige bladeren en takken

Luizen scheiden zoete druppels uit waarop de zwarte roetdauwschimmel kan zitten. Dit speelt in de zomermaanden, met name bij droge zomers. Dit kan zorgen voor een plakkerig laagje op iets wat in de buurt staat. U kunt dit afspuiten met water. Wij proberen dit soort bomen alleen te plaatsen op geschikte locaties en bijvoorbeeld niet in de buurt van parkeerplaatsen.

Schaduw in huis

Bomen zorgen voor schaduw. In een warme zomer is dat fijn, maar het kan ook hinderlijk zijn. Bijvoorbeeld omdat de hele dag de lamp aan moet door schaduw van de boom. Wij kunnen dit niet oplossen. We kunnen u wel vertellen of en wanneer de eerstvolgende keer wordt gesnoeid.

Tak gevallen

Helemaal voorkomen dat een tak valt, dat kunnen we niet. Om de kans te verkleinen, controleren we de vitaliteit van de bomen. De bomen langs drukke wegen controleren we jaarlijks. Andere bomen minder vaak. Maakt u zich zorgen over een loshangende tak of andere onveilige situatie in een boom? Maak dan een melding.

Allergie (hooikoorts)

De meeste allergiepatiënten zijn niet allergisch voor alle (pluis of stuifmeel) bomen, maar voor een specifieke soort of groep. De overlast is met name tijdens de bloeiperiode van een boom. Pollen van de bomen hangen dan in de lucht, het weghalen van een specifieke boom lost het probleem vaak niet op.

Ruimte op de stoep

Op de stoep willen we naast een boom het liefst 90 cm vrijhouden. Dit lukt niet overal. Bij het planten van nieuwe bomen houden we nadrukkelijk rekening met de vrije loopruimte. In bestaande situaties zijn er vaak weinig oplossingen. We zoeken dan in overleg met bewoners naar een oplossing.

Wortels drukken verharding op

Soms drukken de wortels een stoep of fietspad omhoog. Dit kan zorgen voor onveilige situaties. Omdat we bomen graag willen behouden, proberen we het probleem op te lossen. Of dat lukt is onder andere afhankelijk van de omgeving (bijv. aanwezigheid van andere bomen). Als oplossen niet lukt, kijken we naar andere opties. Bijvoorbeeld het vervangen van de boom of de verharding vervangen door gras.

Aantasting door ziekte en plagen

We onderhouden contacten met andere gemeenten en advies- en onderzoeksbureaus om ziekten en plagen in bomen te bestrijden. We voeren ook diverse maatregelen uit. In onze gemeente hebben we onder andere last van de kastanjemineermot, eikenprocessierups en bloedingsziekte bij paardenkastanje.