Groot onderhoud riool

Van 1 juli tot uiterlijk 16 augustus wordt in een groot aantal straten de rioolbuizen geïnspecteerd en gereinigd. Groot onderhoud dus! Dit kan lichte overlast veroorzaken.

Werkzaamheden

Met behulp van een speciale vrachtwagen spoelen wij de hoofdriolen onder hoge druk door. Het ‘vieze’ water wordt weer opgezogen en meegenomen. Zo verwijderen we zand en vuilophoping uit de rioolbuizen. De capaciteit van het riool blijft zo op peil.

Stank of watergeborrel

Omdat de riolen onder hoge waterdruk worden gereinigd, kan het zijn dat u last krijgt van stank of watergeborrel. Afvalwater of luchtbellen kunnen opborrelen in wastafels, douche, bad of toilet. Het is ook mogelijk dat het water uit het toilet omhoog spettert. Daarom adviseren wij om tijdens de uitvoering van de werkzaamheden het toilet af te dekken met een deksel of plastic zak.

Wat te doen bij stankoverlast

Door het opborrelen van lucht kunnen watersloten/sifons van bijvoorbeeld wastafels droog komen te staan. Dit kan stankoverlast geven. U lost dit eenvoudig op door de kraan even open te zetten. Het waterslot/sifon vult zich dan weer en zal als stankafsluiter functioneren.

Ook in mijn straat?

Het onderhoud aan de in totaal ongeveer 30 kilometer rioolbuis wordt uitgevoerd in de periode van 1 juli tot uiterlijk 16 augustus. De straten waarin de onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd worden, liggen verspreid over alle dorpen van de gemeente Rheden. Direct betrokken bewoners krijgen uiterlijk 3 dagen voor aanvang van de werkzaamheden ook een bewonersbericht in de brievenbus. De werkzaamheden in elke straat/straatdeel duurt maximaal enkele uren. Het kan zijn dat u als weggebruiker enige hinder ondervindt van het onderhoud, omdat de vrachtwagen tijdelijk de weg blokkeert. Ook uw oprit kan tijdelijk geblokkeerd zijn.

Op vakantie?

Gaat u in deze periode op vakantie? Zorg dan dat het deksel uw toilet afdekt. Spreek bijvoorbeeld met uw buren af dat zij even een kijkje nemen als het riool in uw straat is gereinigd.

Inspectie en nazorg

Naast het reinigen van de riolen, kijken we ook of er gebreken zijn aan het riool. Dit doen we door een camera door het riool te laten rijden. Hiermee worden dan digitale opnames gemaakt. Of er vervolgens herstel- of verbeteringsmaatregelen nodig zijn, bepalen wij later op basis van deze beelden.