Spoor en treinverkeer

Onze gemeente is goed per trein bereikbaar en ligt aan de IJssellijn. Regelmatig hebben wij te maken met werkzaamheden van spoorbeheerder ProRail. Ook hebben we te maken met hun projecten voor geluidmaatregelen langs het spoor en de ontwikkelingen rondom goederentreinen. Alle informatie over dit onderwerp staat hier op een rijtje.

Spoorwerkzaamheden

Woont of werkt u maximaal 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van de Spoorwerkcheck van ProRail Deze handige applicatie laat direct zien welke werkzaamheden aan het spoor er in uw buurt gepland staan. U kunt zich daar ook inschrijven voor de e-mailservice, of u aanmelden om per brief op de hoogte te worden gebracht van de spoorwerkzaamheden in uw buurt (maximaal een brief per maand).
Op deze pagina van ProRail leest u meer over de werkzaamheden aan de overwegen in onze gemeente.

Geluid en trillingen

Rijdende treinen produceren geluid. Wie in de buurt van het spoor woont of werkt, kan hier last van hebben. Op de webpagina van ProRail over geluid leest u meer hierover. ProRail werkt aan twee projecten op dit gebied:

Treinen kunnen ook trillingen veroorzaken. Hier leest u hoe ProRail daar mee omgaat.

Goederenvervoer

Vervoer van goederen over het spoor is relatief veilig, duurzaam en betrouwbaar. Ook in onze gemeente worden goederen per spoor vervoerd. Dit ligt gevoelig in Oost Nederland, want personenvervoer en goederenvervoer maken gebruik van hetzelfde spoor.
De Rijksoverheid is verantwoordelijk voor de veiligheid van goederenvervoer. Als het nodig is, worden er maatregelen genomen om de overlast en het risico te beperken. De overheden (provincies en gemeenten) in Oost-Nederland houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en overleggen regelmatig over de ontwikkelingen. Waar mogelijk vragen zij aandacht voor de problematiek bij het Rijk en de Tweede Kamer.

Contact via publieksvoorlichting ProRail

Heeft u een vraag, klacht of een compliment over het spoor of treinverkeer? Neem dan contact op met Publieksvoorlichting van ProRail