Adoptie van gemeentegrond

Basisschool de Vlinder adopteert gemeentegrond

We stimuleren inwoners, verenigingen en instellingen om te helpen bij het onderhoud van de openbare ruimte. Dat kan onder andere door het adopteren en onderhouden van openbaar groen.

Van groenstrook naar ontwikkeltuin

Basisschool de Vlinder adopteerde een braakliggend stuk grond achter het schoolgebouw. Ze toveren het stuk grond om tot ontwikkeltuin. Wethouder Marc Budel ging op donderdag 8 april bij de school langs om het stuk grond samen met de leerlingen in gebruik te nemen. De eerste planten werden gepoot en er werd een bijenmengsel gezaaid.

Dieuwke de Witt, directeur Basisschool de Vlinder: “In de ontwikkeltuin vinden de kinderen een moestuin, waar ze leren over hoe groenten groeien én de verantwoordelijkheid nemen voor het verzorgen van hun eigen deel van de moestuin.  Maar de tuin is meer dan dat. Als de fruitbomen straks vruchten geven, kunnen de kinderen genieten van een gezonde traktatie van hun eigen bomen.
Ook is er ruimte in de ontwikkeltuin om zélf te ontwikkelen. Om je even terug te trekken van het speelse schoolplein. Om tot jezelf te komen, te tekenen, te schaken of te lezen. Alles in de leerzame, rustige omgeving van de natuur.”

Adoptant worden

Inwoners, verenigingen of instellingen die een stuk grond willen adopteren kunnen contact opnemen. Samen kijken we naar de wensen en mogelijkheden. We kijken hoe we zo goed mogelijk kunnen faciliteren. Omdat we blij zijn met de adoptanten, bieden we hen af en toe een extraatje als beloning voor hun betrokkenheid. Zo hebben adoptanten de afgelopen jaren al eens een nestkastje of bloembollen ontvangen, en konden ze deelnemen aan leerzame workshops tijdens een ‘Ik doe mee! Cafe’.

Wethouder Marc Budel van Openbare Ruimte: “Adoptie van openbaar groen is een bijzondere vorm van samenwerking tussen inwoners, organisaties en de gemeente. Het verhoogt de kwaliteit van de buitenruimte. Daarnaast vergroot het de betrokkenheid van de buurt bij groen en draagt het bij aan de saamhorigheid in de wijk. Heeft u ideeën om zelf een stukje openbaar groen (beter) te onderhouden? Daag ons uit!”

Meer adoptiemogelijkheden

Naast het adopteren van groen, kunnen inwoners ook bankjes, afvalbakken, IJsseloevers adopteren en/of zwerfval opruimen.  
    
Een paar cijfers op een rij, per 1 april 2021:

  • 227 adoptanten  groenadopties, totaal 23.000 m2
  • 150 afvalbakken/hondenpoepbakken
  • 28 banken
  • 54 zwerfvuilbrigades
  • 20 oevers van de IJssel