Boodschap van de burgemeester (28 maart 2020)

‘Let op elkaar, we doen dit samen’, bemoedigende woorden van Burgemeester Carol van Eert.

Beste Rhedenaren, beste mensen,

Het is een bizarre tijd waarin we leven op dit moment. En ik realiseer me dat het voor sommige inwoners ook een hele verdrietige tijd is door het verlies van familieleden of andere dierbaren, vrienden of kennissen. Niet alleen het gemis valt zwaar maar ook het feit dat je geen afscheid kunt nemen op de manier waarop je dat het liefst zou willen. Al deze mensen wens ik heel veel sterkte voor nu en voor de toekomst waarin zij verder moeten zonder hun geliefde, familielid, vriend of vriendin.

Waardering

Op 21 april hoorden we tijdens de persconferentie dat we moeten volhouden. In ieder geval tot 20 mei. Wel is er gelukkig voor de jongeren voorzichtig wat ruimte gekomen en gaan de basisscholen en de kinderdagverblijven na de meivakantie weer open. Dat geeft hopelijk wat lucht aan de thuiswerkende ouders met jonge kinderen. Maar de zware druk op onze zorgmedewerkers blijft. Voor deze mensen heb ik ontzettend veel waardering. Zij blijven zich continue inzetten voor al die patiënten in ziekenhuizen en verzorgingshuizen dat is zwaar. Maar ik denk ook aan de mensen die niet naar hun werk kunnen. Ook voor hen is het zwaar als je niet je beroep kunt uitoefenen en zeker als je een eigen onderneming hebt. Dan zijn het onzekere tijden ondanks de hulp van de rijksoverheid en onze gemeente. Dat snap ik maar al te goed.

Creatief en veerkrachtig

Gelukkig zie ik in deze bijzondere tijd ook mooie initiatieven ontstaan in onze gemeente. Daar word ik warm van. Rhedenaren tonen zich creatief en veerkrachtig. Ik denk aan de bloemengroet, kaartenactie, raamvisite, zanggroet, contact op ‘hoog niveau’ en ga maar door. En niet te vergeten het Steunpunt Coronahulp waar mensen naar toe kunnen bellen als ze hulp nodig hebben. In het begin was er zelfs meer aanbod dan vraag.
Ik ben er van overtuigd dat er weer andere tijden komen en hoe beter we ons nu aan de regels houden, hoe sneller die tijden komen. Ook al zijn we fysiek niet samen, toch kunnen we de saamhorigheid voelen door elkaar wat vaker te bellen of een kaartje te sturen; ruimte scheidt de lichamen, niet de geesten.

Ik wens u veel doorzettingsvermogen voor de komende tijd, help elkaar waar het kan en in gedachten sla ik ook een arm om u heen.

Carol van Eert
Burgemeester van Rheden