Coronahulp: vraag en aanbod

In deze moeilijke tijden met veel maatregelen vanwege het coronavirus ontstaan ook de mooiste initiatieven voor hulp en ondersteuning. We zetten er een aantal voor u op een rij.

Lokaal

Steunpunt Coronahulp
Telefonisch steunpunt voor alle inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal. U kunt hier terecht met uw hulpvraag én uw aanbod voor hulp en ondersteuning. Het Steunpunt Coronahulp brengt alle vraag en aanbod bij elkaar. Inwoners die extra ondersteuning nodig hebben óf juist hun hulp aanbieden, kunnen op werkdagen tussen 9.30 en 15.00 uur bellen met (026) 370 70 70. Het gaat dan om bijvoorbeeld hulp bij het boodschappen doen, de hond uitlaten of gewoon het maken van een praatje via de telefoon. (U kunt hier niet terecht met vragen over de TOZO regeling voor ondernemers.) Een initiatief van MVT, STOER, NIO, Incluzio Uitvoering Oost en gemeenten Rheden en Rozendaal.
T (026) 370 70 70 (werkdagen tussen 9.30 en 15.00 uur)

Inzamelactie beschermende middelen
Door het coronavirus zijn er bij ziekenhuizen en andere zorgorganisaties steeds meer beschermende middelen nodig. Daarom zamelen wij met de gemeente Rozendaal en de lokale brandweer medische beschermingsmiddelen in. Hoe, wat en waar? Lees meer op https://www.rheden.nl/Inwoners/Nieuws/Alles_over_het_coronavirus/Inzamelactie_beschermende_middelen

't Trefpunt Velp kookt voor u
Iedere dinsdag en donderdag bezorgt 't Trefpunt maaltijden bij u thuis. Laat uiterlijk om 13.00 uur op de kookdag (maar eerder mag natuurlijk) weten of u gebruik wilt maken van deze service. De kosten zijn € 5,00 en moeten contant worden afgerekend bij bezorging.
M 06 39 77 48 99

Burennetwerk Oud Velp Zuid
Helpt actief hulpvragers en hulpbieders met elkaar te verbinden. Zoekt ook nieuwe buurtcontactpersonen om hun netwerk te vergroten.
buurtsecretariaatvelpzuid@gmail.com
M 06 22 37 26 06

Beekhuizense Buren Hulp (Velp)
Lokale zorggroep die helpt met hand- en spandiensten zoals de hond uitlaten, boodschappen doen of een pannetje soep brengen.
T (026) 370 10 12

Ellecoms Belang
In Ellecom is de straatambassadeur het centrale contactpersoon. Zij kunnen inwoners van Ellecom verder helpen als ze hulp nodig hebben, hulp willen geven of vragen hebben. Neem contact op met uw eigen straatambassadeur of de werkgroep Sociaal en Cultureel.
M 06 83 70 21 14 (tussen 10.00 en 12.00 uur)

Facebookgroep Coronahulp Dieren
Opgericht door Dierenaren zelf. Wordt lid van deze Facebookgroep en deel uw hulpvraag of aanbod.

Bibliotheek Veluwezoom afhaal- en brengservice
Mensen die heel graag boeken willen lenen kunnen op afspraak boekenpakketten naar keuze komen afhalen bij de Bibliotheek Velp en de Bibliotheek Renkum. De bibliotheken in Dieren en Oosterbeek zijn met aanpgepaste openeningstijden en extra hygiënemaatregelen weer open. Kijk op de website www.bibliotheekveluwezoom.nl voor de meest recente informatie.
Voor mensen die tijdens de coronaepidemie zelf niet naar de bibliotheek kunnen of willen komen, is er een mogelijkheid om gebruik te maken van de Bibliotheek aan huis.
Als je gebruik wilt maken van deze afhaal- of brengservice, of je hebt andere vragen (bijvoorbeeld over het lenen van e-books of luisterboeken), bel van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 tot 14.00 uur.
T Bibliotheek Dieren (0313) 41 54 76
T Bibliotheek Oosterbeek (026) 333 49 82)
E info@bibliotheekveluwezoom.nl

Humanitas Home-Start Rheden
In deze periode is het voor menig ouder best lastig als je met vragen zit over opvoeding of dat er veel meer onrust is in huis. Ook voor u zijn  de mensen van Humanitas Home-Start Rheden een luisterend oor. Dus blijf niet te lang met je vragen zitten! Denk aan driftbuien van kinderen, geen structuur in de dag, ouders die oververmoeid zijn, kinderen die overprikkeld zijn en nog veel.
https://www.home-start.nl/rheden/home
M 06 12 36 34 20

Humanitas Thuisadministratie en FormulierenHulp
De maatregelen rondom het Corona-virus hebben vaak ook financiële gevolgen. Heeft u in deze onzekere tijden een vraag over financiën, inkomen, kwijtscheldingen of brieven? Vraag dan de ondersteuners van Humanitas om hulp.
Lees alle informatie over de spreekuren op de webite van Humanitas FormulierenHulp.
M 06 51 88 92 55.
E formulierenhulp.rheden@humanitas.nl

D3rde Verdieping – Hart voor Zingeving
Een ‘centrum voor levensvragen’ voor mensen uit Arnhem en omgeving die op zoek zijn naar zin of betekenis. Levensvragen kunnen spelen als u te maken krijgt met een ingrijpende gebeurtenis in uw leven. Met het coronavirus kunnen ook levensvragen opdoemen – door angst dat u ziek wordt, het isolement en de eenzaamheid die dat met zich meebrengt, herinneringen aan de oorlog. Een team van professionele geestelijk verzorgers én geschoolde vrijwilligers staat voor u klaar.
M 06 499 798 24
E info@d3rdeverdieping.nl

Stichting Nabij
Stichting Nabij biedt een luisterend oor aan mensen in de laatste levensfase die daar behoefte aan hebben. Een persoonlijk gesprek van mens tot mens dat over verschillende onderwerpen kan gaan.
T 085 016 33 33

Subsidie voor activiteiten

Subsidie sociale initiatieven tijdens coronacrisis
Wilt u juist nu de maatregelen tegen de verspreiding het coronavirus van kracht zijn, activiteiten organiseren die sociale verbinding bevorderen? Dan kunt u onder voorwaarden subsidie aanvragen bij Provincie Gelderland.

Landelijk

Rode Kruis Ready2help
Netwerk van burgerhulpverleners, bestaat uit ruim 40.000 mensen. Is in het leven geroepen voor situaties precies zoals deze. In heel Nederland komen zij in actie om de meeste kwetsbare mensen te informeren hoe zij zich kunnen beschermen tegen het coronavirus. Ook om aan te melden als Ready2Helper.
https://www.rodekruis.nl/hulp-in-nederland/ready2help/

NLvoorelkaar
Grootste landelijke vrijwilligersplatform van Nederland. Komt in actie voor coronahulp. Vraag en aanbod op 1 website.
https://www.nlvoorelkaar.nl/

MIND
Hoe blijft u ook mentaal overeind in deze stressvolle periode? MIND verzamelt tips, adviezen, contacten en initiatieven om deze periode samen door te komen. Onder andere een virtuele huiskamer waar u iedere werkdag van 11.00 tot 16.00 uur terecht kunt met vragen.
https://wijzijnmind.nl/corona

Opvoeden.nl   
Ook als je zelf niet ziek bent, krijgen jij en je gezin te maken met het coronavirus. Er wordt veel over gepraat, evenementen zijn afgelast, horeca is dicht en ook scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten. Hoe ga je hier als ouder mee om?
https://www.opvoeden.nl

Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
Vragenlijn Jeugdgezondheidszorg GGD  0-4 jaar: 088-3556850 van 9.00-17.00 uur. U krijgt direct een jeugdverpleegkundige aan de lijn.
Vragenlijn Jeugdgezondheidszorg GGD 4-18 jaar: 088-3556000 van 9.00 -17.00 uur. U of uw kind kunt via deze lijn in contact gebracht worden met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige die verbonden is aan de school van uw kind.

Nederlands Jeugd Instituut (NJI)
De huidige thuisblijfsituatie door de maatregelen tegen het coronavirus zorgt voor vragen bij veel ouders, kinderen en jongeren. Op deze themapagina staan tips en informatie voor ouders, kinderen en jongeren en professionals.
https://www.nji.nl/coronavirus

Online training voor gescheiden ouders
Waarschijnlijk kan je als gescheiden ouder de komende weken best wat tips en adviezen gebruiken. Veel ouders zijn meer dan ooit op hun mede-ouder aangewezen, er moet intensiever dan anders worden samengewerkt tussen gescheiden ouders. Villa Pinedo biedt tijdens deze periode de online training gratis aan.
https://training.villapinedo.nl

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)
Nibud brengt vanwege de coronacrisis een speciale online editie van de Nibud Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen. De krant biedt handvatten aan mensen die als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken.

Beweegtips NOCNSF
In deze tijden van veel thuiswerken en binnen blijven een paar beweegtips van NOCNSF.

Samen Sterk Tegen Corona!
Een initiatief dat moet gaan zorgen voor positiviteit en verbroedering in deze onzekere tijd. Iets voor iemand betekenen of kunt u wel wat hulp gebruiken? Laat het aan je buurtgenoten weten met een grote poster. De posters staan in week 13 (24 maart 2020) in de Regiobode. Of bestel de posters gratis op www.samensterktegencorona.nl

Extra handen voor de zorg
In korte tijd zijn er in het hele land initiatieven ontstaan van mensen die tijdens de coronacrisis willen helpen in de zorg. Een coalitie van partijen heeft de handen ineen geslagen om deze initiatieven te bundelen. Via regionale contactpunten van werkgeversorganisaties zal tijdelijke capaciteit met ervaring in de zorg gekoppeld worden aan zorg- en welzijnsorganisaties die daar behoefte aan hebben.
https://www.extrahandenvoordezorg.nl/

MEE Gelderse Poort
Voelt u zich alleen, bent u angstig? Als u behoefte heeft aan hulp, kunt u MEE bellen! Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 9 tot 13 uur.
T 088 633 00 00
M clientondersteuning@meegeldersepoort.nl

Overige informatie

Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bekijk haar filmpje over het coronavirus