Bouw nieuw gemeentehuis open voor publiek tijdens de Dag van de Bouw

Op zaterdag 8 juni was de Dag van de Bouw; een mogelijkheid voor publiek om bij bouwprojecten in het land een kijkje te nemen. Ook het nieuwe gemeentehuis was geopend voor publiek. 324 bezoekers maakten gebruik van de gelegenheid om alvast een indruk te krijgen van het nieuwe gebouw.

In 2020 heeft de raad besloten dat er een nieuw gemeentehuis gebouwd moet worden, omdat het toenmalige gebouw ernstig verouderd was. Het nieuwe gebouw wordt kleiner dan het oude gemeentehuis en wordt geheel energieneutraal.

Nog druk aan het bouwen

Bouwbedrijf Van Wijnen Arnhem en ITN Installatietechniek realiseren samen de nieuwbouw voor het gemeentehuis. Ieder op haar eigen vlak van expertise, ITN Installatietechniek is verantwoordelijk voor zowel de elektrotechnische als werkbouwkundige installaties en Van Wijnen Arnhem voor het bouwkundige deel. Het gebouw is nog niet af, maar het grootste gedeelte staat al. De bezoekers konden via een route door het gebouw lopen. Op verschillende punten stonden informatieborden, en op enkele plekken waren filmpjes te zien. In de Raadzaal stonden informatiestandjes en opleidingsbedrijf ReVaBo verzorgde een leuke activiteit waarbij gereedschapskistjes werden getimmerd met hout uit de oude raadszaal.

Burgemeester Carol van Eert stond koffie uit te delen aan de bezoekers: “Het is ontzettend leuk om te merken dat onze inwoners heel nieuwsgierig zijn naar het nieuwe gebouw! Het wordt ontzettend mooi en ook de inwoners zijn erg enthousiast. We kijken er naar uit iedereen te ontvangen als het helemaal af is in 2025!”

Duurzaam ontwerp

Het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis beweegt mee met de bochten van de IJssel en de omliggende natuurgebieden. Het gebouw is licht met veel glas, groen en natuurlijke materialen. Er is gekozen voor een gevel van baksteen met typisch Rhedens metselwerk, dat verwijst naar de vele steenfabrieken die vroeger in de omgeving te vinden waren.

In het gebouw is een grote ruimte met trappen die leiden naar een prachtig uitzicht op Landgoed Rhederoord. Aan de voorzijde kijk je uit op de IJsselvallei. In het lichte atrium is er ruimte voor ontmoeting, om samen of individueel te werken, of om een kop koffie te drinken. Publieksfuncties zoals balies, spreekkamers en trouw- en raadzaal liggen rondom het atrium, met daarachter de semipublieke functies als het eet-werkcafé en het vergadergebied. De raadzaal is open en transparant en bevindt zich links in het gebouw. Hier komt een groot kunstwerk, gemaakt van wol van de Rhedense schaapskudde.

Duurzaam

Het duurzame ontwerp van het nieuwe gemeentehuis is volledig energieneutraal. Er komen zonnepanelen op het dak, er is hemelwaterinfiltratie en het gemeentehuis verbruikt geen gas. Ook het slopen gebeurde op circulaire wijze. Dat wil zeggen dat er zoveel mogelijk materiaal van het oude gebouw wordt hergebruikt. Sommige materialen zijn aan lokale verenigingen gegeven. Het hout voor de pantry op de eerste verdieping, is afkomstig van gekapte bomen van landgoed Middachten.

Oplevering eind 2024

Eind van het jaar is het gemeentehuis klaar. Dan verhuizen eerst de medewerkers vanuit hun tijdelijke onderkomen aan onder andere de President Kennedylaan weer terug naar De Steeg. Begin 2025 wordt het gemeentehuis geopend voor inwoners.