Eikenprocessierups

Van mei tot augustus nestelt de eikenprocessierups zich in eikenbomen. Brandharen van deze rups kunnen irritatie aan huid, luchtwegen en ogen veroorzaken. Door het warme voorjaar, is de overlast dit jaar groter dan andere jaren.

Bestrijding

Net als voorgaande jaren hebben we dit jaar op plekken waar veel eikenprocessierupsen zitten, maatregelen genomen om nesten de voorkomen. Door het warme voorjaar, lijkt het bestrijden minder effect te hebben dan andere jaren. Firma Nationale Bomenbank is namens ons druk bezig met het verwijderen en bestrijden van eikenprocessierups. Omdat het probleem dit jaar hardnekkig is, duurt het bestrijden langer.

Scholen en speelplaatsen eerst

Bij het bestrijden van de eikenprocessierups geven we voorrang aan scholen en speelplaatsen.

Locaties

We hebben 2 lijsten met locaties die al bij ons bekend zijn.

  1. We hebben een lijst met locaties waar de eikenprocessierups jaarlijks terugkomt en waar we preventief bestrijden.
  2. Een lijst met plekken die we de afgelopen tijd hebben gecontroleerd en waar de aannemer naartoe gaat voor bestrijding.

Daarnaast krijgen we veel meldingen over de  Zutphensestraatweg tussen Rheden en Velp. Deze meldingen hebben we doorgegeven aan de Provincie, zij zijn daar verantwoordelijk voor de bestrijding. Ook meldingen van locaties van andere eigenaren geven we door.

Locatie nog niet bekend? Meld het ons!

Weet u een locatie die nog niet bij ons bekend is, dan horen we dat graag. U kunt het aan ons doorgeven door het meldingsformulier in te vullen.

Informeert u ons over een nieuwe locatie, dan gaan we altijd naar deze plek toe om te kijken naar de ernst van de situatie. Vervolgens geven we de locatie door aan de aannemer om te bestrijden, dit kan een aantal weken duren.

Eikenprocessierups op eigen terrein

Heeft u last van de eikenprocessierups op eigen terrein? Neem dan zelf contact op met Firma Nationale Bomenbank, (0485) 45 55 57 of epr@nationalebomenbank.nl. Probeer niet zelf het nest te verwijderen, dat kan nare gevolgen hebben voor uw gezondheid. Kosten van verwijdering van een nest op eigen terrein, zijn voor uw rekening. De voorrijkosten van de bestrijdingsdienst betalen wij voor u.

Wat kunt u doen?

• Probeer het contact met de rupsen te vermijden. Houd bijvoorbeeld bij een bezoek aan een gebied met eiken de huid bedekt en ga niet picknicken onder eikenbomen.
• Pas op met blote voeten in het gras en hang wasgoed niet te drogen onder een eik. Als brandharen in kleding zit, was dit dan grondig, het liefst op minimaal 60 °C. Gooi bij twijfel de kleding weg.
• Heeft u last van gezondheidsklachten die te maken hebben met de eikenprocessierups? Neem dan contact op met de GGD via telefoonnummer 088 – 44 33 000 of met uw huisarts.
Meer informatie over de eikenprocessierups leest u op de website van de RIVM.