Lood in de bodem

Niet gezond, maar makkelijk te vermijden.

Op verschillende plekken in de Provincie Gelderland zit lood in de bodem. In onze gemeente is dat het geval in de oude dorpskernen van Velp, De Steeg, Ellecom en Dieren.

Als jonge kinderen lood binnenkrijgen, kan dat invloed hebben op de ontwikkeling van hun hersenen. Ze worden er niet ziek van. Maar uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel lood binnen krijgen, een iets lager IQ ontwikkelen dan kinderen die weinig lood binnen krijgen. Het is dus beter als kinderen zo min mogelijk lood binnen krijgen.

Wat kunt u doen?

• Laat kinderen hun handen wassen na het buiten spelen.
  • Bedek kale grond met gras, struiken of vaste planten.
  • Vul de zandbak met schoon zand.
  • Was zelfgekweekte groenten of fruit goed af voordat je ze eet. Of kweek ze in bakken met schone grond.

Vooral in vooroorlogse wijken en dorpskernen en in de bodem van voormalige industriegebieden kan lood zitten. De adviezen gelden dus vooral voor die plekken.

Meer informatie

Samen met Gelderse gemeenten en GGD-en is een voorlichtingsfolder over lood gemaakt voor ouders van jonge kinderen (PDF, 1 MB) gemaakt.

Informatie over de bodemkwaliteit van een perceel kunt u opvragen via het Bodemloket Rheden: bodemloket@rheden.nl. Wij kunnen antwoord geven op de volgende vragen:

• Is er eerder bodemonderzoek uitgevoerd op het perceel?
  • Zijn er in het verleden activiteiten geweest die mogelijk de bodem hebben vervuild?
  • Ligt er een (ondergrondse) tank of heeft die er ooit gelegen?

Voor meer informatie over lood in drinkwater kunt u kijken op www.milieucentraal.nl. Voor meer informatie over lood en gezondheid kunt u terecht bij de GGD www.ggd.nl.