Samen Sterker en Gezond

Samen Sterker Gezond leven, dat is waar de gemeenten Rheden en Rozendaal voor staan. De afgelopen periode werkten de gemeenten, tientallen organisaties, instellingen, bedrijven en verenigingen aan het lokale Preventieakkoord Rheden Rozendaal – Samen Sterker Gezond. Met de acties in het preventieakkoord brengen de genoemde partners gezonde keuzes dichterbij. Van 17 t/m 22 oktober organiseren zij de Week van de Gezondheid: dé kick-off om de samenwerking en acties uit het akkoord te starten.

De drie hoofdthema’s van het Preventieakkoord Rheden Rozendaal zijn Lekker in je vel (gezonde leefstijl), Wijs met geld (financiële gezondheid) en Samen Sterker (tegengaan van eenzaamheid). In de gemeenten Rheden en Rozendaal wordt ingezet op gezond eten, voldoende ontspanning, goede sociale contacten, financiën op orde (en daardoor meer ruimte en rust voor gezond leven) en een gezonde leefomgeving. Tijdens de Week van de Gezondheid zijn er  tal van activiteiten die bij deze thema’s aansluiten. Meer informatie is te vinden op www.samensterkergezond.nl.

Wethouders Gea Hofstede (Rheden) en Anton Logemann (Rozendaal) zijn blij dat het lokale preventieakkoord tot stand is gekomen.

Wethouder Logemann: “Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich eenzaam voelen. Het is daarom goed dat wij lokaal dit thema hebben gekozen.”.
Wethouder Hofstede vult aan: “En onderzoek bevestigt ook dat armoede ziek maakt. Het is hardnekkig voor diegene die daarmee te maken heeft en heeft vergaande gevolgen. Armoede aanpakken draagt dus zeker bij aan een sterkere en gezondere samenleving.”

Lekker in je vel

Lekker in je vel gaat over een gezonde leefstijl en omvat veel:: gezond eten, stoppen met drinken of roken, bewegen en ook mentale gezondheid.

Wijs met geld

Er is een verband tussen gezondheidsproblemen en geldproblemen. Het Preventieakkoord geeft aandacht aan de financiële gezondheid van inwoners met speciale aandacht voor de jongeren. Want zoals wel bekend staan gezondheidsproblemen vaak niet op zichzelf, maar maken onderdeel uit van bredere problematiek.

Samen Sterker

De gemeente Rheden heeft zich aangesloten bij het landelijke programma Eén tegen Eenzaamheid. Eenzaamheid kan meerdere oorzaken hebben, zoals weinig contacten, verlies van een dierbare, slechte gezondheid met verminderde mobiliteit tot gevolg of verlies van werk. Verschillende  maatschappelijke (hulp) organisaties in zorg en welzijn, vrijwilligersorganisaties en bedrijfsleven zetten zich hiervoor in. Door samen te investeren voorkomen we erger.