Stem op Rheden voor de BNG Erfgoedprijs

Op 28 maart 2019 wordt de BNG Bank Erfgoedprijs voor de 9e keer uitgereikt aan de 'beste erfgoed-gemeente' van Nederland. De prijs gaat naar de gemeente die het meeste daadkracht en visie toont op het gebied van erfgoed. Er is een publieksprijs en een juryprijs. Stemmen voor de publieksprijs kan tot 25 maart.

Publieksprijs

U kunt stemmen op https://www.kunsten92.nl/actueel/publieksprijs/. Per e-mailadres kunt u 1x stemmen.

Juryprijs

De BNG Bank Erfgoed juryprijs bestaat uit een bedrag van € 25.000 en stimuleert gemeenten om materieel erfgoed (monumenten, archeologie en cultuurlandschap) en immaterieel erfgoed (de verhalen) breed op te nemen in beleid en praktijk.

Door erfgoedorganisaties en –specialisten is een longlist opgesteld van gemeenten die zich onderscheiden met hun erfgoedbeleid. De jury selecteerde hieruit de 4 genomineerde gemeenten, naast Rheden zijn dat Oss, Amersfoort en Leeuwarden. Rheden is dus een potentiële winnaar!

In 2018 bezochten de juryleden onaangekondigd en incognito de genomineerde gemeenten. Op 31 januari 2019 hebben de gemeenten hun erfgoedbeleid en -praktijk voor de jury toegelicht met een pitch. De jury gebruikt in haar beoordeling criteria als de gemeentelijke visie, de link met andere beleidsterreinen, de rol van inwoners, jeugd- en ouderenparticipatie (onderwijs, erfgoededucatie), communicatie over het erfgoed(beleid), erfgoed als innovatieve factor en het gemeentelijke erfgoedbudget.

Als wij de prijs winnen, maken we een stripboek over de geschiedenis van de gemeente voor kinderen en jongeren.