Winnaar BNG Bank Erfgoedprijs 2019

Wij hebben de BNG Bank Erfgoedprijs 2019 gewonnen. Juryvoorzitter Ina Adema, burgemeester van Lelystad, maakte dit donderdag 28 maart bekend in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Behalve de lof van de jury ontvingen wij een oorkonde en geldprijs van € 25.000, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Ook de andere genomineerden Amersfoort, Leeuwarden en Oss werden uitgebreid gecomplimenteerd door de jury.

Winnaar Juryprijs

De jury wees ons aan als winnaar, omdat wij onze inwoners uitzonderlijk goed bij het erfgoed(beleid) betrekt: "Rheden communiceert met de inwoners door middel van originele instrumenten, zoals een Historisch Tafelkleed, Erfgoedcafés en Rheden op de Kaart. De gemeente voert slim beleid door bijvoorbeeld een ‘totaalvergunning’ integraal af te geven voor een hele wijk, de Amsterdamse Schoolwijk. Rheden heeft alles op het gebied van erfgoed, maar doet daar ook al het mogelijke mee. De kracht van de samenleving wordt door Rheden ten volle benut." Lees het hele juryrapport (PDF, 182 kB)

Wethouder Marc Budel is blij met de prijs: “Deze prijs is vooral een waardering voor de toewijding van de vele Rhedense eigenaren van monumenten, onze talloze vrijwilligers en iedereen die zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor het Rhedense erfgoed.”

Ook Amersfoort, Leeuwarden en Oss scoorden hoog op criteria zoals participatie, communicatie en innovatie. Een greep: Amersfoort viel op door de inzet op jongeren en de trots van de inwoners op de middeleeuwse binnenstad; Leeuwarden door haar betrokken bevolking en de lange termijn agenda voor erfgoed; en Oss door de investering in de archeologische traditie en in deskundigheidsbevordering.

Winnaar Publieksprijs

Dit jaar is wederom enthousiast gestemd voor de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Met bijna 1.300 van de ruim 3.000 stemmen won de gemeente Amersfoort de Publieksprijs 2019.

BNG Bank Erfgoedprijs

Sinds 2010 wordt op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 een nationale prijs toegekend aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid: de BNG Bank Erfgoedprijs. De gemeente Leiden won in 2018, en was daarom gastgemeente voor de prijsuitreiking van editie 2019. De prijs stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie. Hoofdsponsor is BNG Cultuurfonds.