Gezondheidsverklaring rijbewijs

Momenteel is het erg druk. Veel mensen vragen nu een reisdocument, paspoort of identiteitskaart aan. Het kan daarom iets langer duren voordat u een afspraak kunt maken. Excuses voor het ongemak.

De gezondheidsverklaring rijbewijs is een lijst met vragen over uw geestelijke en lichamelijke gezondheid. Deze verklaring heeft u soms nodig als u een rijbewijs aanvraagt. Voor 1 november 2017 heette dit Eigen verklaring.

Wanneer is een gezondheidsverklaring nodig?

  • Als u ouder bent dan 75 jaar.
  • Bij medische herkeuring.
  • Bij het omzetten van een buitenlands rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs.
  • Bij het vernieuwen van een rijbewijs C of D (bus of vrachtwagen).

Aanvraag en kosten

Bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) kunt u een gezondheidsverklaring online kopen met uw DigiD. In dat geval kost een gezondheidsverklaring € 39,30.

U kunt ook een papieren gezondheidsverklaring kopen bij ons aan de balie van het gemeentehuis of de servicecentra. Een gezondheidsverklaring kost aan onze balies € 46,60.
U betaalt de kosten voor een gezondheidsverklaring rijbewijs bij de aanvraag. Liefst met pin, maar contant mag ook.

Vervolg van de aanvraag

  • U vult de gezondheidsverklaring in en stuurt deze naar het CBR.
  • Binnen een week krijgt u bericht van het CBR waarin zij u vertellen wat u moet doen. Het kan zijn dat u voor een medische keuring naar een huisarts of medisch specialist moet.
  • Na de keuring krijgt u binnen 4 weken bericht van het CBR of u een rijbewijs mag aanvragen. Zodra u dat bericht ontvangt, heeft het CBR deze informatie ook aan ons doorgegeven. U kunt dan een rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis of servicecentrum.

Aanvraag op afspraak

Voor het aanvragen van een gezondheidsverklaring, maakt u een afspraak.

Maak een afspraak