Identiteitskaart

Een identiteitskaart is een geldig legitimatiebewijs in Nederland en bijna alle landen in Europa. Het aanvragen en afhalen van een identiteitskaart moet u altijd zelf doen, dat geldt ook voor kinderen.

Aanvraag op afspraak

Wilt u zeker weten dat u snel geholpen wordt, plan dan een afspraak in voor het aanvragen van uw identiteitskaart.

Afspraak maken

Zonder afspraak

Bekijk onze actuele openingstijden om te zien op welk moment u zonder afspraak terecht kunt bij ons gemeentehuis in De Steeg of de Servicecentra in Dieren en Velp.

Afhalen

De identiteitskaart ligt na 1 week voor u klaar op de locatie waar u het heeft aangevraagd. Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken. U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart af te halen. Daarna vernietigen wij uw identiteitskaart.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze al verlopen zijn.
  • 1 kleuren-pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Kinderen

Kinderen moeten om te reizen een eigen reisdocument hebben. Bij het aanvragen van een identiteitskaart voor kinderen moet het kind zelf aanwezig zijn. Ook als het om een baby gaat. Daarnaast neemt u mee bij kinderen tot 12 jaar:

  • Een toestemmingsformulier (PDF, 16 kB). Als beide ouders gezag hebben, moet het formulier ook door beide ouders worden ondertekend.
  • Een geldig legitimatiebewijs of kopie legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het gezag hebben.

Reizen met een minderjarig kind

Gaat u naar het buitenland op reis met een minderjarig kind en zijn niet beide ouders/gezaghebbers daarbij? Lees dan meer informatie en download het formulier 'Toestemming reizen met minderjarig kind naar het buitenland'.

Kosten

U betaalt de kosten van een identiteitskaart bij de aanvraag. Liefst met pin, maar contant mag ook.

kosten identiteitskaart
Product Prijs
Identiteitskaart voor volwassenen (10 jaar geldig) € 56,30
Identiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar (5 jaar geldig)    € 29,30
Extra kosten spoedaanvraag € 48,60
Extra kosten bij vermissing geen


Kwijtschelding legeskosten identiteitskaart

Als u in aanmerking komt voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, krijgt u ook een deel van de kosten van een nieuwe identiteitskaart vergoed. Wilt u hiervoor in aanmerking komen, vraag dan eerst een nieuwe id-kaart aan. U betaalt de kosten eerst zelf. Daarna kunt u de vergoeding aanvragen voor een deel van het bedrag.

Geldigheid

Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor kinderen tot 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.  

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een identiteitskaart nodig? Dan kunt u deze maandag tot en met donderdag voor 14.00 uur en vrijdag voor 12.30 uur aanvragen. De identiteitskaart ligt dan de eerstvolgende geopende werkdag na 9.30 uur voor u klaar op de locatie waar u de identiteitskaart heeft aangevraagd. Bekijk wanneer we op afspraak werken en de openingstijden van onze locaties. Omdat onze locaties niet alle werkdagen open zijn, kan het voor u uitmaken waar u de aanvraag doet. Als u eerst telefonisch contact met ons opneemt, denken we graag met u mee, (026) 49 76 911.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een nooddocument.

Verlies of diefstal

Bent u uw identiteitskaart kwijt? Dan kunt bij ons een nieuwe identiteitskaart aanvragen. U kunt vooraf de vermissing van uw identiteitskaart doorgeven (online formulier, DigiD verplicht). Of, u vult aan de balie een vermissingsformulier in, bij het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart. U hoeft geen aangifte van vermissing te doen bij de politie.

Bent u in het buitenland en is uw identiteitskaart vermist of gestolen? Doe dan aangifte bij de plaatselijke politie en meld u bij de Nederlandse ambassade.