Identiteitskaart

Let op! In 2014 werd de geldigheidsduur voor paspoort en ID-kaarten verlengd van 5 naar 10 jaar. Hierdoor verwachten we tussen 2024 en 2029 een piek in het aanvragen van een reisdocument. Zorg hierdoor dat je op tijd een afspraak maakt.

Let op! U kunt een ID-kaart niet verlengen. U moet steeds een nieuw document aanvragen.

Een identiteitskaart is een geldig legitimatiebewijs in Nederland en bijna alle landen in Europa. Maak uw keuze:

Hoe vraag ik een identiteitskaart aan?

Voor het aanvragen van een identiteitskaart, maakt u een afspraak.

Maak een afspraak

Wat moet ik meenemen als ik een identiteitskaart aanvraag?

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze al verlopen zijn.
  • Een kleurenpasfoto die niet langer dan 6 maanden geleden is gemaakt. De foto moet voldoen aan de pasfoto-eisen. Een fotograaf weet welke eisen dit zijn.

Bij de aanvraag en het afhalen van uw identiteitskaart moet u persoonlijk aanwezig zijn. 

Hoelang duurt het voordat ik mijn identiteitskaart kan ophalen?

Uw identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar op de locatie waar u het heeft aangevraagd. Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken. U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart af te halen. Daarna vernietigen wij uw identiteitskaart.

Ik wil een identiteitskaart aanvragen voor mijn kind. Waar moet ik rekening mee houden?

Kinderen moeten om te reizen een eigen reisdocument hebben. Bij een kind tot 12 jaar komt bij de aanvraag altijd 1 van de ouders/voogd mee en moet het kind zelf aanwezig zijn. Ook als het om een baby gaat. Als beide ouders gezag hebben, moeten ook beide ouders (online) toestemming geven. Dit voorkomt extra lange wachttijd op een nieuw document. 

Geef online toestemming

Als uw kind 12 jaar of ouder is, mag uw kind zelf een identiteitskaart aanvragen en ophalen. Hier is geen toestemming van de ouder(s) of voogd voor nodig.

Wat kost een nieuwe identiteitskaart?

U betaalt de kosten van een identiteitskaart bij de aanvraag, het liefst met pin. Let op! In het servicecentrum in Dieren is vanaf 1 juni 2024 betaling alleen mogelijk via pin.

Kosten identiteitskaart

Product Prijs 2024
Identiteitskaart voor volwassenen (10 jaar geldig) € 74,00
Identiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar (5 jaar geldig)    € 39,00
Extra kosten spoedaanvraag € 57,05
Extra kosten bij vermissing geen

Hoelang is een identiteitskaart geldig?

Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor kinderen tot 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.  

Kan ik een deel van de kosten van mijn nieuwe identiteitskaart vergoed krijgen?

Als u in aanmerking komt voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, krijgt u ook een deel van de kosten van een nieuwe identiteitskaart vergoed. Wilt u hiervoor in aanmerking komen, vraag dan eerst een nieuwe identiteitskaart aan. U betaalt de kosten eerst zelf. Daarna kunt u de vergoeding aanvragen voor een deel van het bedrag.

Bekijk de vergoeding legeskosten ID-kaart 2023 (PDF, 52 kB)

Waar moet ik rekening mee houden als ik met mijn kind op reis ga?

Gaat u naar het buitenland op reis met een minderjarig kind en zijn niet beide ouders/gezaghebbers daarbij? Lees dan meer informatie en download het formulier 'Toestemming reizen met minderjarig kind naar het buitenland'.

Ik heb mijn nieuwe identiteitskaart met spoed nodig. Wat kan ik het beste doen?

Heeft u met spoed een identiteitskaart nodig? Dan adviseren we u om eerst telefonisch contact met ons op te nemen. We denken graag met u mee over de snelste manier. Kunt u een spoedaanvraag doen voor 14.00 uur en op vrijdag voor 12.30 uur, dan ligt de identiteitskaart de eerst volgende werkdag klaar vanaf 10.00 uur. Let op! spoedaanvragen kunnen alleen in Velp.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een nooddocument.

Ik ben mijn identiteitskaart verloren of kwijtgeraakt. Wat moet ik nu doen?

Bent u uw identiteitskaart kwijt? Dan kunt bij ons een nieuwe identiteitskaart aanvragen. U kunt vooraf de vermissing van uw identiteitskaart doorgeven. Zodra u de vermissing heeft doorgegeven, is uw identiteitskaart niet meer geldig. U moet een nieuw document aanvragen, ook als u uw identiteitskaart terugvindt. Vindt u een identiteitskaart terug die u als vermist had opgegeven, lever hem dan bij ons in. 

Doorgeven vermissing

Of, u vult aan de balie een vermissingsformulier in, bij het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart. U hoeft geen aangifte van vermissing of diefstal te doen bij de politie.

Maak een afspraak

Bent u in het buitenland en is uw identiteitskaart vermist of gestolen? Doe dan aangifte bij de plaatselijke politie en meld u bij de Nederlandse ambassade.