Identiteitskaart

Een identiteitskaart is een geldig legitimatiebewijs in Nederland en bijna alle landen in Europa. Het aanvragen en afhalen van een identiteitskaart moet u altijd zelf doen, dat geldt ook voor kinderen.

Aanvraag op afspraak

Voor het aanvragen van een identiteitskaart, maakt u een afspraak.

Maak een afspraak

Afhalen

De identiteitskaart ligt na 1,5 week voor u klaar op de locatie waar u het heeft aangevraagd.

Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken. U heeft 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart af te halen. Daarna vernietigen wij uw identiteitskaart.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze al verlopen zijn.
  • 1 kleuren-pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Kinderen

Kinderen moeten om te reizen een eigen reisdocument hebben.  Bij een kind tot 12 jaar komt bij de aanvraag altijd 1 van de ouders mee en moet het kind zelf aanwezig zijn. Ook als het om een baby gaat. Daarnaast neemt u mee bij kinderen tot 12 jaar:

  • Een toestemmingsformulier (PDF, 16 kB). Als beide ouders gezag hebben, moet het formulier ook door beide ouders worden ondertekend.
  • Een geldig legitimatiebewijs of kopie legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het gezag hebben.

Reizen met een minderjarig kind

Gaat u naar het buitenland op reis met een minderjarig kind en zijn niet beide ouders/gezaghebbers daarbij? Lees dan meer informatie en download het formulier 'Toestemming reizen met minderjarig kind naar het buitenland'.

Kosten

U betaalt de kosten van een identiteitskaart bij de aanvraag, het liefst met pin.

kosten identiteitskaart
Product Prijs 2020
Identiteitskaart voor volwassenen (10 jaar geldig) € 57,50
Identiteitskaart voor kinderen tot 18 jaar (5 jaar geldig)    € 30,50
Extra kosten spoedaanvraag € 49,80
Extra kosten bij vermissing geen


Kwijtschelding legeskosten identiteitskaart

Als u in aanmerking komt voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen, krijgt u ook een deel van de kosten van een nieuwe identiteitskaart vergoed. Wilt u hiervoor in aanmerking komen, vraag dan eerst een nieuwe id-kaart aan. U betaalt de kosten eerst zelf. Daarna kunt u de vergoeding aanvragen voor een deel van het bedrag.

Geldigheid

Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor kinderen tot 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.  

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een identiteitskaart nodig? Dan adviseren we u om eerst telefonisch contact met ons op te nemen, (026) 49 76 911. We denken graag met u mee over de snelste manier.

In de meeste gevallen kunt u een spoedaanvraag doen voor 14.00 uur en op vrijdag voor 12.30 uur, de identiteitskaart ligt dan de volgende geopende werkdag na 9.30 uur klaar op de locatie waar u de aanvraag heeft gedaan. Omdat onze locaties op wisselende dagen open zijn, maakt het uit waar u de aanvraag doet.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een nooddocument.

Verlies of diefstal

Bent u uw identiteitskaart kwijt? Dan kunt bij ons een nieuwe identiteitskaart aanvragen. U kunt vooraf de vermissing van uw identiteitskaart doorgeven (online formulier, DigiD verplicht). Of, u vult aan de balie een vermissingsformulier in, bij het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart. U hoeft geen aangifte van vermissing te doen bij de politie.

Maak een afspraak

Bent u in het buitenland en is uw identiteitskaart vermist of gestolen? Doe dan aangifte bij de plaatselijke politie en meld u bij de Nederlandse ambassade.