Paspoort

Het aanvragen en afhalen van een paspoort moet u altijd zelf doen.

Aanvraag op afspraak

Wilt u zeker weten dat u snel geholpen wordt, plan dan een afspraak in voor het aanvragen van uw paspoort.

Afspraak maken

Zonder afspraak

Bekijk onze actuele openingstijden om te zien op welk moment u zonder afspraak terecht kunt bij ons gemeentehuis in De Steeg of de Servicecentra in Dieren en Velp.

Afhalen

Het paspoort ligt na 1 week voor u klaar op de locatie waar u het heeft aangevraagd. Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken. U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort af te halen. Daarna vernietigen wij uw paspoort.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze al verlopen zijn.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Kinderen

Kinderen moeten om te reizen een eigen reisdocument hebben. Bij het aanvragen van een paspoort voor kinderen moet het kind zelf aanwezig zijn. Ook als het om een baby gaat. Daarnaast neemt u mee bij kinderen tot 18 jaar:

  • Een toestemmingsformulier (PDF, 16 kB). Als beide ouders gezag hebben, moet het formulier ook door beide ouders worden ondertekend.
  • Een geldig legitimatiebewijs of kopie legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het gezag hebben.

Reizen met een minderjarig kind

Gaat u naar het buitenland op reis met een minderjarig kind en zijn niet beide ouders/gezaghebbers daarbij? Lees dan meer informatie en download het formulier 'Toestemming reizen met minderjarig kind naar het buitenland'.

Kosten

U betaalt de kosten van een paspoort bij de aanvraag. Liefst met pin, maar contant mag ook.

kosten paspoort
Product Prijs
Paspoort voor volwassenen (10 jaar geldig) € 70,70
Paspoort voor kinderen tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 52,60
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen (5 jaar geldig) € 52,60
Extra kosten spoedaanvraag € 48,60
Zakenpaspoort (alleen voor volwassenen) € 70,70
Extra kosten bij vermissing geen

 

Geldigheid

Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor kinderen tot 18 jaar is een paspoort 5 jaar geldig.  

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een paspoort nodig? Dan kunt u deze maandag tot en met donderdag voor 14.00 uur en vrijdag voor 12.30 uur aanvragen. Het paspoort ligt dan de eerstvolgende geopende werkdag na 9.30 uur voor u klaar op de locatie waar u het paspoort heeft aangevraagd. Bekijk wanneer we op afspraak werken en de openingstijden van onze locaties. Omdat onze locaties niet alle werkdagen open zijn, kan het voor u uitmaken waar u de aanvraag doet. Als u eerst telefonisch contact met ons opneemt, denken we graag met u mee, (026) 49 76 911.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een nooddocument.

Verlies of diefstal

Bent u uw paspoort kwijt? Dan kunt bij ons een nieuw paspoort aanvragen.
U kunt vooraf de vermissing van uw paspoort doorgeven (online formulier, DigiD verplicht). Of, u vult aan de balie een vermissingsformulier in, bij het aanvragen van een nieuw paspoort. U hoeft geen aangifte van vermissing of diefstal te doen bij de politie.

Bent u in het buitenland en is uw paspoort vermist of gestolen? Doe dan aangifte bij de plaatselijke politie en meld u bij de Nederlandse ambassade.

Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden dan een regulier paspoort. Geef bij het aanvragen aan dat u een zakelijk paspoort wilt ontvangen. Een tweede paspoort aanvragen is ook mogelijk.

Overige paspoorten

Naast een normaal paspoort en een zakenpaspoort zijn er ook andere soorten paspoorten, zoals een 2e paspoort,  vluchtelingenpaspoort of vreemdelingenpaspoort. Wilt u hierover meer informatie, bekijk dan de informatiepagina van de Rijksoverheid. Het aanvragen van al deze paspoorten doet u bij deze gemeente.