Paspoort

Het aanvragen en afhalen van een paspoort moet u altijd zelf doen.

Aanvraag op afspraak

Voor het aanvragen van een paspoort, maakt u een afspraak.

Maak een afspraak

Afhalen

Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar op de locatie waar u het heeft aangevraagd. Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken. U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort af te halen. Daarna vernietigen wij uw paspoort.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze al verlopen zijn.
  • 1 goed gelijkende kleurenpasfoto van maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Kinderen

Kinderen moeten om te reizen een eigen reisdocument hebben. Bij een kind tot 18 jaar komt bij de aanvraag altijd 1 van de ouders mee en moet het kind zelf aanwezig zijn. Ook als het om een baby gaat.  Als beide ouders gezag hebben, moeten ook beide ouders toestemming geven:

Geef online toestemming

Reizen met een minderjarig kind

Gaat u naar het buitenland op reis met een minderjarig kind en zijn niet beide ouders/gezaghebbers daarbij? Lees dan meer informatie en download het formulier 'Toestemming reizen met minderjarig kind naar het buitenland'.

Kosten

U betaalt de kosten van een paspoort bij de aanvraag, het liefst met pin.

Kosten paspoort

Product Prijs 2022
Paspoort voor volwassenen (10 jaar geldig) € 75,80
Paspoort voor kinderen tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 57,30
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen (5 jaar geldig) € 57,30
Extra kosten spoedaanvraag € 51,60
Zakenpaspoort (alleen voor volwassenen) € 75,80
Extra kosten bij vermissing geen

 

Geldigheid

Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor kinderen tot 18 jaar is een paspoort 5 jaar geldig.  

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een paspoort nodig? Dan adviseren we u om eerst telefonisch contact met ons op te nemen. We denken graag met u mee over de snelste manier. Kunt u een spoedaanvraag doen voor 14.00 uur en op vrijdag voor 12.30 uur, dan ligt het paspoort de eerstvolgende werkdag klaar vanaf 10.00 uur. Spoedaanvragen kunnen alleen in Velp.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een nooddocument.

Verlies of diefstal

Bent u uw paspoort kwijt? Dan kunt bij ons een nieuw paspoort aanvragen. U kunt vooraf de vermissing van uw paspoort doorgeven. Zodra u de vermissing heeft doorgegeven, is uw paspoort niet meer geldig. U moet een nieuw document aanvragen, ook als u uw paspoort terugvindt. Vindt u een paspoort terug die u als vermist had opgegeven, lever hem dan bij ons in. 

Doorgeven vermissing

Of, u vult aan de balie een vermissingsformulier in, bij het aanvragen van een nieuw paspoort. U hoeft geen aangifte van vermissing of diefstal te doen bij de politie.

Maak een afspraak

Bent u in het buitenland en is uw paspoort vermist of gestolen? Doe dan aangifte bij de plaatselijke politie en meld u bij de Nederlandse ambassade.

Zakenpaspoort

Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden dan een regulier paspoort. Geef bij het aanvragen aan dat u een zakelijk paspoort wilt ontvangen. Een tweede paspoort aanvragen is ook mogelijk.

Overige paspoorten

Naast een normaal paspoort en een zakenpaspoort zijn er ook andere soorten paspoorten, zoals een 2e paspoort, vluchtelingenpaspoort of vreemdelingenpaspoort. Wilt u hierover meer informatie, bekijk dan de informatiepagina van de Rijksoverheid. Het aanvragen van al deze paspoorten doet u bij deze gemeente. Bel eerst voordat u een afspraak maakt, want het aanvragen van een overig paspoort duurt langer dan een normaal paspoort. We zijn telefonisch te bereiken op (026) 49 76 911. Van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.