Paspoort

Let op! In 2014 werd de geldigheidsduur voor paspoort en ID-kaarten verlengd van 5 naar 10 jaar. Hierdoor verwachten we tussen 2024 en 2029 een piek in het aanvragen van een reisdocument. Zorg hierdoor dat je op tijd een afspraak maakt.

Let op! U kunt een paspoort niet verlengen. U moet steeds een nieuw document aanvragen.

Maak uw keuze:

Hoe vraag ik een paspoort aan?

Voor het aanvragen van een paspoort, maakt u een afspraak.

Maak een afspraak

Wat moet ik meenemen als ik een paspoort aanvraag?

•    Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft, ook als deze al verlopen zijn.
•    Een kleurenpasfoto die niet langer dan 6 maanden geleden is gemaakt. De foto moet voldoen aan de pasfoto-eisen. Een fotograaf weet welke eisen dit zijn.

Hoelang duurt het voordat ik mijn paspoort kan ophalen?

Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar op de locatie waar u het heeft aangevraagd. Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken. U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort af te halen. Daarna vernietigen wij uw paspoort.

Ik wil een paspoort aanvragen voor mijn kind. Waar moet ik rekening mee houden?

Kinderen moeten om te reizen een eigen reisdocument hebben. Het kind moet zelf bij de aanvraag en het afhalen aanwezig zijn. Bij een kind tot 12 jaar komt bij de aanvraag ook altijd 1 van de ouders/gezaghouders mee. Als beide ouders gezag hebben, moeten ook beide ouders (online) toestemming geven. Dit voorkomt een langere wachttijd.

Geef online toestemming

Als uw kind 12 jaar of ouder is, mag uw kind zelf een paspoort aanvragen en ophalen. Hier is toestemming van de ouder(s) of gezaghouder(s) nodig.

Wat kost een nieuw paspoort?

U betaalt de kosten van een paspoort bij de aanvraag, het liefst met pin. Let op! In het servicecentrum in Dieren is vanaf 1 juni 2024 betaling alleen mogelijk via pin.

Kosten paspoort

Product Prijs 2024
Paspoort voor volwassenen (10 jaar geldig) € 81,50
Paspoort voor kinderen tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 61,50
Paspoort voor vluchtelingen of vreemdelingen (5 jaar geldig) € 61,50
Extra kosten spoedaanvraag € 57,05
Zakenpaspoort (alleen voor volwassenen) € 81,50
Extra kosten bij vermissing geen

Hoelang is een paspoort geldig?

Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor kinderen tot 18 jaar is een paspoort 5 jaar geldig.  

Waar moet ik rekening mee houden als ik met mijn kind op reis ga?

Gaat u naar het buitenland op reis met een minderjarig kind en zijn niet beide ouders/gezaghebbers daarbij? Lees dan meer informatie in het formulier 'Toestemming reizen met minderjarig kind naar het buitenland'.

Ik heb mijn nieuwe paspoort met spoed nodig. Wat kan ik het beste doen?

Heeft u met spoed een paspoort nodig? Dan adviseren we u om eerst telefonisch contact met ons op te nemen. We denken graag met u mee over de snelste manier. Kunt u een spoedaanvraag doen voor 14.00 uur en op vrijdag voor 12.30 uur, dan ligt het paspoort de eerstvolgende werkdag klaar vanaf 10.00 uur. Let op! Spoedaanvragen kunnen alleen in Velp.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een nooddocument.

Ik ben mijn paspoort verloren of kwijtgeraakt. Wat moet ik nu doen?

Bent u uw paspoort kwijt? Dan kunt bij ons een nieuw paspoort aanvragen. U kunt vooraf de vermissing van uw paspoort doorgeven. Zodra u de vermissing heeft doorgegeven, is uw paspoort niet meer geldig. U moet een nieuw document aanvragen, ook als u uw paspoort terugvindt. Vindt u een paspoort terug die u als vermist had opgegeven, lever hem dan bij ons in. 

Doorgeven vermissing

Of, u vult aan de balie een vermissingsformulier in, bij het aanvragen van een nieuw paspoort. U hoeft geen aangifte van vermissing of diefstal te doen bij de politie.

Maak een afspraak

Bent u in het buitenland en is uw paspoort vermist of gestolen? Doe dan aangifte bij de plaatselijke politie en meld u bij de Nederlandse ambassade.

Hoe vraag ik een zakenpaspoort aan?

Als u veel reist voor uw beroep, kunt u overwegen een zakenpaspoort aan te schaffen. Een zakenpaspoort is een gewoon paspoort, maar heeft extra bladzijden. Zo is er meer ruimte voor visa en douanestempels. Geef bij het aanvragen aan dat u een zakenpaspoort wil ontvangen. Een 2de paspoort aanvragen is ook mogelijk.

Hoe vraag ik een 2de paspoort, vluchtelingenpaspoort of vreemdelingenpaspoort aan?

Naast een normaal paspoort en een zakenpaspoort zijn er ook andere soorten paspoorten, zoals een 2e paspoort, vluchtelingenpaspoort of vreemdelingenpaspoort. Wilt u hierover meer informatie, bekijk dan de informatiepagina van de Rijksoverheid

Het aanvragen van al deze paspoorten doet u bij deze gemeente. Neem eerst telefonisch contact met ons op voordat u een afspraak maakt, want het aanvragen van een overig paspoort duurt langer dan een normaal paspoort.