Rijbewijs

Momenteel is het erg druk bij de balie van de afdeling burgerzaken. Het kan daarom iets langer duren voordat u een afspraak kunt maken.

Het aanvragen en afhalen van een rijbewijs moet u altijd zelf doen. Heeft u net uw rijexamen gehaald, dan kan aanvragen pas de volgende werkdag.

Corona-update: Door de maatregelen rondom corona is het niet altijd mogelijk om het rijbewijs tijdig te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn.

Aanvraag op afspraak

Voor het aanvragen van een rijbewijs, maakt u een afspraak.

Maak een afspraak

Afhalen

Het rijbewijs ligt na 1 week voor u klaar op de locatie waar u het heeft aangevraagd.

Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs af te halen. Daarna vernietigen wij uw rijbewijs.

Meenemen

  • 1 goed gelijkende kleurenpasfoto van maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Uw huidige rijbewijs, als u al een rijbewijs heeft.
  • Heeft u geen rijbewijs, dan een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning.

Kosten

 U betaalt de kosten van een rijbewijs bij de aanvraag, het liefst met pin.

Kosten rijbewijs

Product Prijs 2021
Rijbewijs € 41,00
Extra kosten spoedaanvraag € 34,10
Extra kosten bij vermissing geen
Gezondheidsverklaring € 46,60

 

Geldigheid

Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Vanaf uw 65e verjaardag of wanneer u medisch gekeurd moet worden verandert dit:

  • u bent tussen de 65 en 70 jaar, dan wordt uw rijbewijs verlengd tot uw 75ste verjaardag
  • u bent tussen de 70 en 75 jaar, dan wordt uw rijbewijs met 5 jaar verlengd
  • u bent 75 jaar of ouder: maximaal 5 jaar (afhankelijk van medische keuring)  

Medisch geschikt

U moet medisch geschikt zijn bij de aanvraag van of het vernieuwen van een rijbewijs als:

  • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
  • u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid
  • u een rijbewijs nodig heeft voor een vrachtwagen of bus

Een rijbewijskeuring kunt u laten doen door een keuringsarts. Hiervoor heeft u een Gezondheidsverklaring nodig.

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een rijbewijs nodig? Dan adviseren we u om eerst telefonisch contact met ons op te nemen, (026) 49 76 911. We denken graag met u mee over de snelste manier.

In de meeste gevallen kunt u een spoedaanvraag doen voor 14.00 uur en op vrijdag voor 12.30 uur, het paspoort ligt dan de volgende geopende werkdag klaar op de locatie waar u de aanvraag heeft gedaan. Omdat onze locaties op wisselende dagen open zijn, maakt het uit waar u de aanvraag doet.

Verlies of diefstal

Bent u uw rijbewijs kwijt, of is deze gestolen? Dan kunt bij ons een nieuw rijbewijs aanvragen. Bij de aanvraag vult u aan de balie ook een vermissingverklaring in. U hoeft geen aangifte van vermissing te doen bij de politie.

Maak een afspraak

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Als u een rijbewijs heeft dat buiten Nederland is behaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Het RDW geeft hier meer informatie over. Voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs kunt een een afspraak maken.

Maak een afspraak

Ander rijbewijs

U kunt voor verschillende vervoersmiddelen een rijbewijs hebben. Bijvoorbeeld een autorijbewijs, motorrijbewijs, trekkerrijbewijs of brommerrijbewijs. Lees hier alles over de verschillende soorten rijbewijzen. Heeft u al een rijbewijs en slaagt u voor een nieuwe categorie? Dan vraagt u een nieuw rijbewijs bij ons aan. De nieuwe categorie staat dan op uw nieuwe rijbewijs vermeld.