Rijbewijs

Het aanvragen en afhalen van een rijbewijs moet u altijd zelf doen. Heeft u net uw rijexamen gehaald, dan kan aanvragen pas de volgende werkdag.

Aanvraag op afspraak

Wilt u zeker weten dat u snel geholpen wordt, plan dan een afspraak in voor het aanvragen van uw rijbewijs.

Afspraak maken

Zonder afspraak

Bekijk onze actuele openingstijden om te zien op welk moment u zonder afspraak terecht kunt bij ons gemeentehuis in De Steeg of de Servicecentra in Dieren en Velp.

Afhalen

Het rijbewijs ligt na 1 week voor u klaar op de locatie waar u het heeft aangevraagd. Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs af te halen. Daarna vernietigen wij uw rijbewijs.

Meenemen

  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Uw huidige rijbewijs, als u al een rijbewijs heeft.
  • Heeft u geen rijbewijs, dan een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning.

Kosten

 U betaalt de kosten van een rijbewijs bij de aanvraag. Liefst met pin, maar contant mag ook.

kosten rijbewijs
Product Prijs
Rijbewijs € 39,75
Extra kosten spoedaanvraag € 34,10
Extra kosten bij vermissing geen
Gezondheidsverklaring € 45,00

 

Geldigheid

Een rijbewijs is 10 jaar geldig. Een categorie C (vrachtwagen) of D (bus) rijbewijs is 5 jaar geldig.
Voor mensen ouder dan 75 jaar, of mensen met een medische indicatie is de geldigheid vaak ook korter, met een maximum van 5 jaar.

Medisch geschikt

U moet medisch geschikt zijn bij de aanvraag van of het vernieuwen van een rijbewijs als:

  • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
  • u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid
  • u een rijbewijs nodig heeft voor een vrachtwagen of bus

Een rijbewijskeuring kunt u laten doen door een keuringsarts. Hiervoor heeft u een Gezondheidsverklaring nodig.

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een rijbewijs nodig? Dan kunt u deze maandag tot en met donderdag voor 14.00 uur en vrijdag voor 12.30 uur aanvragen. Het rijbewijs ligt dan de eerstvolgende geopende werkdag na 9.30 uur voor u klaar op de locatie waar u het rijbewijs heeft aangevraagd. Bekijk wanneer we op afspraak werken en de openingstijden van onze locaties. Omdat onze locaties niet alle werkdagen open zijn, kan het voor u uitmaken waar u de aanvraag doet. Als u eerst telefonisch contact met ons opneemt, denken we graag met u mee, (026) 49 76 911.

Verlies of diefstal

Bent u uw rijbewijs kwijt, of is deze gestolen? Dan kunt bij ons een nieuw rijbewijs aanvragen. Bij de aanvraag vult u aan de balie ook een vermissingverklaring in. U hoeft geen aangifte van vermissing te doen bij de politie.

Buitenlands rijbewijs

Als u een rijbewijs heeft dat buiten Nederland is behaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Het RDW geeft hier meer informatie over.

Ander rijbewijs

U kunt voor verschillende vervoersmiddelen een rijbewijs hebben. Bijvoorbeeld een autorijbewijs, motorrijbewijs, trekkerrijbewijs of brommerrijbewijs. Lees hier alles over de verschillende soorten rijbewijzen. Heeft u al een rijbewijs en slaagt u voor een nieuwe categorie? Dan vraagt u een nieuw rijbewijs bij ons aan. De nieuwe categorie staat dan op uw nieuwe rijbewijs vermeld.