Rijbewijs

Let op: doordat veel mensen alsnog op vakantie willen naar het buitenland, worden er veel aanvragen ingediend voor nieuwe reisdocumenten. Hierdoor is de wachttijd voor het maken van een afspraak langer dan u gewend bent, ook voor spoedaanvragen. We vragen hiervoor uw begrip. Wij doen er alles aan om de meest spoedeisende afspraken zo snel mogelijk in te plannen.

Het aanvragen, vernieuwen (verlengen) en afhalen van een rijbewijs moet u altijd zelf doen. Heeft u net uw rijexamen gehaald, dan kan aanvragen pas de volgende werkdag. 

Aanvraag op afspraak

Maak een afspraak

Afhalen

Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar op de locatie waar u het heeft aangevraagd.

Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs af te halen. Daarna vernietigen wij uw rijbewijs.

Meenemen

  • 1 goed gelijkende kleurenpasfoto van maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Uw huidige rijbewijs, als u al een rijbewijs heeft.
  • Heeft u geen rijbewijs, dan een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning.

Kosten

 U betaalt de kosten van een rijbewijs bij de aanvraag, het liefst met pin.

Kosten rijbewijs

Product Prijs 2022
Rijbewijs € 41,60
Extra kosten spoedaanvraag € 34,10
Extra kosten bij vermissing geen
Gezondheidsverklaring € 49,00

 

Geldigheid

Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Vanaf uw 65e verjaardag of wanneer u medisch gekeurd moet worden verandert dit:

  • u bent tussen de 65 en 70 jaar, dan wordt uw rijbewijs verlengd tot uw 75ste verjaardag
  • u bent tussen de 70 en 75 jaar, dan wordt uw rijbewijs met 5 jaar verlengd
  • u bent 75 jaar of ouder: maximaal 5 jaar (afhankelijk van medische keuring)  

Medisch geschikt

U moet medisch geschikt zijn bij de aanvraag van of het vernieuwen van een rijbewijs als:

  • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
  • u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid
  • u een rijbewijs nodig heeft voor een vrachtwagen of bus

Een rijbewijskeuring kunt u laten doen door een keuringsarts. Hiervoor heeft u een Gezondheidsverklaring nodig.

Spoedaanvraag

Heeft u met spoed een rijbewijs nodig? Dan adviseren we u om eerst telefonisch contact met ons op te nemen. We denken graag met u mee over de snelste manier. Kunt u een spoedaanvraag doen voor 14.00 uur en op vrijdag voor 12.30 uur, dan ligt het rijbewijs de eerstvolgende werkdag klaar vanaf 10.00 uur. Spoedaanvragen kunnen alleen in Velp.

Verlies of diefstal

Bent u uw rijbewijs kwijt of is deze gestolen? U kunt zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding registreren van een Nederlands rijbewijs. De melding kunt u online doorgeven. Het rijbewijs is hierna direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd, krijgt u van het RDW een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft u een DigiD nodig.

Heeft u geen DigiD en/of lukt de aanvraag niet online? Vul dan een vermissingsverklaring in bij de klantenbalie. Maak hiervoor een afspraak. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie of een proces verbaal te overleggen.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Als u een rijbewijs heeft dat buiten Nederland is behaald, dan kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. De mogelijkheden verschillen per land. Check  eerst of u in aanmerking komt voor omwisseling van uw buitenlandse rijbewijs.

Kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen? En staat u ingeschreven in de gemeente Rheden? Dan maakt u eenvoudig online een afspraak. Een spoedaanvraag is niet mogelijk.

Maak een afspraak

Ander rijbewijs

U kunt voor verschillende vervoersmiddelen een rijbewijs hebben. Bijvoorbeeld een autorijbewijs, motorrijbewijs, trekkerrijbewijs of brommerrijbewijs. Lees hier alles over de verschillende soorten rijbewijzen. Heeft u al een rijbewijs en slaagt u voor een nieuwe categorie? Dan vraagt u een nieuw rijbewijs bij ons aan. De nieuwe categorie staat dan op uw nieuwe rijbewijs vermeld.