Verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanvragen

Als u gaat werken met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen, kan een werkgever of vereniging vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dienst Justis van het ministerie van Veiligheid en Justitie bepaalt of u een VOG krijgt.

Aanvragen

Er zijn 2 manieren waarop u een VOG aan kunt vragen:

  1.  De werkgever of organisatie waarvoor u een VOG nodig heeft, laat aan u weten hoe u de VOG aanvraagt. Dit kan digitaal of schriftelijk zijn. Moet u de VOG digitaal aanvragen? Dan start de werkgever of organisatie de aanvraag. U krijgt daarna een e-mail met de vervolgstappen. 
  2. Vraagt een werkgever of organisatie om een schriftelijke aanvraag? Dan gaat dit via de gemeente waar u staat ingeschreven. U ontvangt het aanvraagformulier meestal van de werkgever of organisatie. U hoeft hierna geen afspraak te maken doordat u de VOG online aanvraagt. Bij de online aanvraag upload u het aanvraagformulier. 

Online VOG aanvragen

Persoonlijk aanvragen

Wilt u hiervoor toch een afspraak aan één van de balies, dan maakt u een afspraakLet op! Voor online aanvragen hoeft u niet naar de gemeente te komen.

Kosten

Een digitale aanvraag die door je werkgever is klaargezet kost € 33,85. U betaalt deze kosten aan Justis via iDEAL.
Doet u zelf een online aanvraag of een schriftelijke aanvraag aan de balie? Dan betaalt u € 41,35. U betaalt de kosten direct bij de aanvraag. Let op! In het servicecentrum in Dieren is vanaf 1 juni 2024 betaling alleen mogelijk via pin.

Vrijwilliger

Vrijwilligers die werken met kinderen of met mensen met een verstandelijke beperking moeten ook een VOG aanvragen. Vrijwilligers kunnen in de meeste gevallen gebruik maken van een gratis VOG. Lees meer over de gratis VOG voor vrijwilligers.

Procedure

Uw aanvraag voor een VOG wordt beoordeeld door Dienst Justis. Heeft u vragen over de status van uw aanvraag, dan kunt u die aan hen stellen. Na 2 tot 4 weken ontvangt u per post uw Verklaring Omtrent Gedrag, of een afwijzing.

VOG voor bedrijven (rechtspersonen)

Voor bedrijven (rechtspersonen) is er aan apart formulier VOG rechtspersonen. Als u ZZP’er bent, gebruikt u niet het formulier voor bedrijven, maar het ‘reguliere’ formulier.