Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Let op: doordat veel mensen alsnog op vakantie willen naar het buitenland, worden er veel aanvragen ingediend voor nieuwe reisdocumenten. Hierdoor is de wachttijd voor het maken van een afspraak langer dan u gewend bent, ook voor spoedaanvragen. We vragen hiervoor uw begrip. Wij doen er alles aan om de meest spoedeisende afspraken zo snel mogelijk in te plannen.

Als u gaat werken met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen, kan een werkgever of vereniging vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Dienst Justis van het ministerie van Veiligheid en Justitie bepaalt of u een VOG krijgt.

Aanvragen

Er zijn 2 manieren waarop u een VOG aan kunt vragen:

  1.  Online via DigiD.
    Het is alleen mogelijk een VOG via DigiD aan te vragen als de aanvraag online is klaargezet door de organisatie waarvoor u de VOG nodig heeft. De organisatie heeft daarvoor eHerkenning nodig. Als zij het formulier online hebben klaargezet, krijgt u een e-mail waarna u met met DigiD de aanvraag kunt afronden.
    Kosten voor deze manier van aanvragen zijn € 33,85. U betaalt via iDeal.
  2. Met een ingevuld formulier bij de balies in de servicentra. Hiervoor maakt u online een afspraak.
    Voor het aanvragen moet het PDF-formulier volledig zijn ingevuld. Een deel door de organisatie waarvoor u de VOG nodig heeft en een deel vult u zelf in. Het formulier krijgt u vaak van de organisatie of instelling, maar u kunt het ook downloaden van de site van Dienst Justis.

Meenemen

Komt u de VOG aanvragen aan de balie, neemt u dan een geldig legitimatiebewijs mee.

Op afspraak

Voor het aanvragen van een VOG, maakt u een afspraak.

Maak een afspraak

Kosten

Een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen aan de balie kost € 41,35. U betaalt de kosten direct bij de aanvraag, liefst met pin, maar contant mag ook.

Bent u inwoner van deze gemeente en heeft u de verklaring nodig voor een vrijwilligersfunctie bij een welzijnorganisatie of sportvereniging, dan is de verklaring gratis. Vermeld in de verklaring bij de taakomschrijving dat het om een vrijwilligersfunctie gaat. Bijvoorbeeld: vrijwilliger buurtbus.

Procedure

Uw aanvraag voor een VOG wordt beoordeeld door Dienst Justis. Heeft u vragen over de status van uw aanvraag, dan kunt u die aan hen stellen.
Na 2 tot 4 weken ontvangt u per post uw Verklaring Omtrent Gedrag, of een afwijzing.

VOG voor bedrijven (rechtspersonen)

Voor bedrijven (rechtspersonen) is er aan apart formulier VOG rechtspersonen. Als u ZZP’er bent, gebruikt u niet het formulier voor bedrijven, maar het ‘reguliere’ formulier.