Extra energietoeslag voor lagere inkomens

Aanvragen energietoeslag

Aanvragen energietoeslag inwoners gemeente Rozendaal

Energietoeslag voor huishoudens met laag inkomen verhoogd naar €1300,-

Huishoudens met een laag inkomen komen in aanmerking voor de eenmalige toeslag van €800,- . Doordat de energieprijzen nog altijd erg hoog zijn, heeft de minister besloten een aanvullende toeslag van €500,- beschikbaar te stellen. Alle inwoners die op of na 19 september de toeslag aanvragen, ontvangen gelijk € 1300;- Alle inwoners die al eerder €800,- ontvingen, ontvangen automatisch de extra toeslag van €500. Er hoeft dus geen extra aanvraag voor gedaan te worden.

Ons systeem kan helaas niet alle nabetalingen in een keer doen. Wanneer u dit aanvullende bedrag ontvangt, verschilt per situatie. Dat lichten wij hieronder toe.

Welke situatie geldt voor u?

• U heeft de toeslag automatisch van de gemeente ontvangen, omdat u een uitkering heeft of deelneemt aan de Gemeentepolis: u krijgt de aanvullende € 500; in week 38 uitbetaald.
  • U heeft de toeslag aangevraagd via Gezondverzekerd en al € 800 uitbetaald gekregen: U ontvangt de aanvullende € 500,- in oktober. Wij maken de exacte betaaldatum zo snel mogelijk bekend.
  • U heeft de toeslag aangevraagd via Gezondverzekerd maar nog geen bericht over toekenning ontvangen: als uw aanvraag na 19 september wordt toegekend, ontvangt u automatisch € 1300;-
  • U heeft de toeslag aangevraagd via Gezondverzekerd maar nog geen bericht over toekenning ontvangen: als uw aanvraag voor 19 september wordt toegekend, ontvangt u eerst € 800,. U ontvangt de aanvullende € 500,- later, in oktober. Wij maken de exacte betaaldatum zo snel mogelijk bekend.

Inwoners met een laag inkomen

Inwoners die geen uitkering ontvangen maar wel een laag inkomen (niet hoger dan 120% van de bijstandsnorm, exclusief vakantiegeld) hebben, kunnen tot 31 maart 2023 de eenmalige energietoeslag van € 1300,- digitaal aanvragen. Hieronder ziet u de normbedragen die wij hanteren:

• Pensioengerechtigd, echtpaar € 1.892,81
  • Pensioengerechtigd, alleenstaand € 1.397,27
  • Echtpaar € 1.794,40
  • Alleenstaande ouder € 1.614,96
  • Alleenstaande € 1.256,08

*Deze bedragen zijn netto bedragen per maand, exclusief vakantiegeld.

Houdt alstublieft het volgende bij de hand:

Hulp nodig bij het aanvragen?

Vraag dan eerst iemand in uw omgeving, bijvoorbeeld een familielid, vriend of buur. Lukt dat niet? De Formulierenhulp van Humanitas  of de sociaal raadsvrouw van Incluzio kunnen u helpen tijdens hun inloopspreekuren.

Vragen over de energietoeslag?

Kijk dan op de pagina ‘Meest gestelde vragen’

Loopt u tijdens het aanvragen ergens tegenaan? Of heeft u een vraag over uw ingediende aanvraag? Dan kunt u van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.30 en van 13.00-17.00 bellen met telefoonnummer (033) 30 35 455. Een medewerker van Bureau Minimaregelingen helpt u graag verder.

Noodhulp energierekening

Het kan zijn dat ook de energietoeslag u niet voldoende helpt. U komt moeilijk rond of verwacht financiële problemen. Dan komt u misschien in aanmerking voor aanvullende (nood)hulp, in de vorm van boodschappenbonnen. Door uw boodschappenbudget te ontlasten, kan er wat ruimte ontstaan om de energierekening te kunnen blijven betalen.

Wordt u al geholpen door een van onze consulenten werk, inkomen, budgetbeheer of schuldhulpverlening? Dan kunt u bij hen terecht. Zij kijken dan samen met u of u in aanmerking komt voor de noodhulp.

Wordt u (nog) niet door een van onze consulenten geholpen? Dan kunt u zich aanmelden voor het spreekuur van de sociaal raadsvrouw van Incluzio of van de Formulierenhulp. Zij nemen samen met u de financiële situatie door en kijken of u voor de noodhulp in aanmerking komt.

De inloopspreekuren van de sociaal raadsvrouw van Incluzio zijn op:

• Maandagochtend van 09.00 tot 12.00 uur in Buurthuis De Poort in Velp.
  • Woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur in Pand 31 in Dieren.

U kunt daarnaast ook op afspraak bij haar terecht. Hiervoor kunt u contact opnemen met het informatiepunt in uw dorp. Adressen en openingstijden vindt u op de website van Incluzio.

De inloopspreekuren van de Formulierenhulp  zijn op:

•  Maandagochtend van 09.30 tot 11.30 uur in het Duynhuis, Van der Duyn Van Maasdamstraat 63 in Dieren.
  •  Woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur in buurthuis De Poort, Heeckerensstraat 201 in Velp.
  •  Donderdagochtend van 09.30 tot 11.30 uur in het Dorpshuis, Mr. B. van Leeuwenplein 3 in Rheden.