Steengoed Challenge

De groep 'De Huisdieren' gaat de Willem Kölling Nutskleuterschool in Dieren opknappen en een nieuwe woonfunctie geven.

Uitleg Steengoed Challenge

De Steengoed Challenge is een wedstrijd van de Provincie Gelderland. De uitdaging is om oude gebouwen een nieuwe woonfunctie te geven en woningzoekenden een onderdak te bieden. In het afgelopen jaar hebben belangstellenden zich kunnen melden. De plannen werden beoordeeld door een jury aan de hand van vooraf opgestelde criteria.

Willem Kölling Nutskleuterschool in Dieren

Met de winnende groep 'De Huisdieren' is inmiddels een koopovereenkomst gesloten. Zij gaan de voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool volledig opknappenen. Aangezien het een monumentaal pand is, mogen ze alleen niet te veel slopen en veranderen. Maar ze isoleren zoveel mogelijk en gebruiken zoveel mogelijk tweedehands bouwmaterialen. Het plan is om een gezamenlijke woonkamer en keuken, 2 badkamers, 5 slaapkamers en 3 logeerkamers te maken. Ook komt er een bioscoop, werkplaats en atelier.

Voorkant Willem Kölling Nutskleuterschool Zijkant Willem Kölling Nutskleuterschool

De Huisdieren

Team ‘De Huisdieren’ is winnaar van de challenge voor energietransitie. Door te bouwen met tweedehands materiaal, voorzieningen te delen en het verbruik te monitoren, is de woning energieneutraal. Daarnaast zijn ze ook winnaar van de challenge voor leefbaarheid. Als nieuweling in de buurt stellen ze hun woongroep open voor de omgeving. Met speciale aandacht voor jongeren. Hiermee zorgt de woongroep voor meer sociale verbinding in de buurt. Zo draagt het bij de leefbaarheid van de wijk. 

Planning

Het project is in volle gang. Waar het begon met een zoektocht naar locaties, staan 'De Huisdieren' nu met 4 andere in de finale. Deze teams zijn druk bezig met het omtoveren van een leegstaand gebouw tot een droomwoning. Op vrijdag 9 december gaat een jury van externe experts langs alle finalisten en (mede) op basis daarvan maken zij op 3 februari 2022 de winnaar bekend.

Meer informatie of vragen

Meer informatie over de initiatieven van de groep kunt u vinden via www.dehuisdieren.nl  Meer informatie over de challenge vindt u op www.mijnhuisstaatingelderland.nl. Bij vragen over de challenge kunt u ook mailen naar: erfgoed@rheden.nl