Steengoed Challenge

Willem Kölling Nutskleuterschool zoekt bewoners

De voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool uit 1931 staat al even leeg. In het verleden heeft het gebouw meerdere functies gehad. Nu er geen functie meer voor is, gaat de gemeente de school verkopen. Het doel is om er drie levensloopbestendige woningen in te maken. Omdat het een bijzonder gebouw is, heeft de gemeente besloten mee te doen aan de Steengoed Challenge. Dit is een wedstrijd van de provincie Gelderland. De uitdaging is om oude gebouwen een nieuwe woonfunctie te geven en woningzoekenden een onderdak te bieden.

Voorkant Willem Kölling Nutskleuterschool Zijkant Willem Kölling Nutskleuterschool

Meedoen aan de Steengoed Challenge

Heeft u een goed plan voor de Willem Kölling Nutskleuterschool? Of bent u geïnteresseerd maar wilt u het gebouw eerst bekijken? Op 26 september is er een kijkdag. In verband met Corona doen we dat alleen op afspraak. Aanmelden voor de kijkdag en het inleveren van uw plan kan via erfgoed@rheden.nl. Daar kunt u ook terecht voor meer informatie over de Willem Kölling Nutskleuterschool. Bekijk ook de Factsheet Willem Kölling Nutskleuterschool (pdf 448 kB) en het Document met een beschrijving van de Willem Kölling Nutskleuterschool (pdf 2,6 MB).

Aandachtspunten plan

Misschien vraagt u zich af wat de gemeente en provincie precies verwachten van uw plan voor de voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool. In principe is de indiening vormvrij. We verwachten zeker geen uitgewerkt bouwplan. Dat u wordt ondersteund met deskundige advies bij het maken van een plan maakt namelijk juist deel uit van de prijs die u kunt winnen. Het belangrijkste is dat wij een beeld krijgen van het voorstel. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met:

 • Een korte beschrijving.
 • Een vlekkenplan waarin u functies koppelt aan de ruimtes in het gebouw.
 • Eventueel referentiebeelden van andere projecten.

Laat u niet beperken in welke vorm u het plan aanlevert. Denkt u dat u met een filmpje of een ander middel de ideeën beter kunt presenteren, dan staan we daar zeker voor open!

Uw plan aanmelden

Bent u enthousiast geworden en heeft u een plan? Meld u dan snel aan en presenteer uw plan en groep aan ons en de provincie! Aanmelden met uw plan kan tot 2 november 2020. Wat willen we weten?

 • Naam van de woongroep
 • Namen van de individuele deelnemers
 • Motivatie om mee te doen
 • Ideeën voor de plek
 • Waarom jullie als groep op deze manier samen willen wonen
 • Wie jullie zijn als groep
 • Contactgegevens
 • Hoe jullie de aanschaf van het gebouw en de verbouwing financieren?

Vervolg

Op 3 december 2020 maken we het beste plan bekend en wie het verder gaat uitwerken. Zij worden daarbij begeleid door de gemeente en de provincie. De provincie betaalt ook een aantal onderzoeken zoals bijvoorbeeld een asbestonderzoek. In 2023 is duidelijk wie het beste plan heeft gemaakt en de winnaar is van de provinciale challenge. Winnen betekent een prijs van de provincie en het bedrijfsleven.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem gerust contact op via erfgoed@rheden.nl. Meer informatie over de Steengoed Challenge vindt u op www.mijnhuisstaatingelderland.nl.