Vervoer

Kunt u vanwege een ziekte of beperking niet met het openbaar vervoer reizen of bent u voor vervoer buitenshuis afhankelijk van anderen? Dan zijn er andere mogelijkheden om binnen en buiten de gemeente te reizen. U komt in aanmerking voor aangepast vervoer als u géén hulp of ondersteuning heeft in uw eigen familie- of kennissenkring.

Melding ondersteuning en voorwaarden

Heeft u om u buitenshuis te kunnen verplaatsen hulp nodig. En heeft u geen hulp of ondersteuning in uw eigen familie- of kennissenkring? Heeft u een passende oplossing op het oog? Dien dan uw vraag en oplossing bij ons in door middel van een Persoonlijk Plan.

Gesprek

In een gesprek gaan we samen met u op zoek naar een oplossing. Wij kijken daarbij altijd eerst naar wat u zelf kunt of deels kunt en of er iemand uit uw omgeving kan helpen. Het kan fijn zijn om iemand te vragen bij het gesprek aanwezig te zijn. Heeft u niemand in uw omgeving die mee kan of wil? Kies dan voor een gratis cliëntondersteuner van welzijnsorganisatie MEE.

Plusbus

De Plusbus is een burgerinitiatief. Een vrijwilliger komt u op het gewenste moment ophalen en brengt u naar uw bestemming. Ook zonder Wmo-indicatie mag u gebruik maken van de Plusbus.

Rit bestellen en kosten

Wilt u een rit bestellen of meer informatie over de kosten en voorwaarden? Ga dan naar de website Plusbus Rheden & Rozendaal. Lukt het u niet online een rit te boeken, bel dan, (026) 370 70 71.
Heeft u een GelrePas? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden met korting gebruikmaken van de Plusbus.

Aanvullend vervoer met Avan

Wanneer vervoer met de Plusbus niet mogelijk is, komt u mogelijk in aanmerking voor vervoer met Avan. U wordt thuis opgehaald, per 1 augustus door een taxi van taxibedrijf Munckhof, en u rekent de rit in de taxi af. Er is een marge van 30 minuten rond het afgesproken tijdstip. Dit betekent dat de taxi tussen 15 minuten voor en 15 minuten na het afgesproken tijdstip u op komt halen. Een rit duurt meestal langer dan met een gewone taxi omdat ook andere passagiers meereizen. Heeft u een rollator, rolstoel of scootmobiel, deze kan gewoon mee. Voorwaarde voor een rit met een scootmobiel is, dat de afstand van de enkele rit meer dan 4 kilometer moet bedragen. Ook mag uw blindengeleide- en hulphond mee. Om gebruik te maken van de Avan moet u wel zelfstandig of onder begeleiding kunnen reizen. De mogelijkheden voor begeleid reizen bespreekt u met een consulent van het Sociaal Meldpunt. Voor ritten tot 500 meter kunt u geen rit boeken met Avan. U kunt zelf algemeen gebruikelijke hulpmiddelen aanschaffen zoals een wandelstok of rollator waarmee u korte afstanden kunt afleggen.

Kosten

Is het niet mogelijk gebruik te maken van de Plusbus of het openbaar vervoer? Dan kijken wij of u in aanmerking komt voor een kortingspas van Avan met een zogenaamde Wmo-indicatie. Met een Wmo-indicatie betaalt u € 0,17 per kilometer en een opstaptarief van € 0,98. Zonder indicatie betaalt u € 0,49 per kilometer en een opstaptarief van € 3,15. U mag maximaal 25 kilometer reizen voor dit tarief. Voor ritten langer dan 25 kilometer kunt u reizen met Valys. Heeft u een Wmo-indicatie met medische begeleiding, dan reist uw begeleider gratis mee.

Avan werkt met kilometerbudgetten en onderstaande uitgangspunten:

  • Er is een limiet op de pas van 1500 of 750 kilometer per jaar.
  • Bij een combinatie met een tweede vervoersvoorziening (bijvoorbeeld scootmobiel) is de limiet 750 kilometer per jaar.
  • Er wordt geen regiotaxi pas afgegeven in combinatie met een gehandicaptenparkeerkaart

Uw specifieke situatie bepaalt óf en welke pas wordt verstrekt.

Denkt u dat u in aanmerking komt voor een vervoersvoorziening zoals van Avan? Vul dan de Melding Sociaal Domein (online formulier) in. Onze consulent neemt daarna contact met u op.

Gaat u met Avan reizen of wilt u weten wat uw rit gaat kosten, neem dan contact op via telefoonnummer (0900) 734 46 82. Of maak een reservering via de website van Avan.

Betalen

Het is niet mogelijk om contant te betalen in de AVAN taxi. U kunt alleen betalen met PIN of via automatische incasso. Hiervoor kunt u een incassoformulier invullen en versturen naar het (e-mail)adres dat op het formulier vermeld staat. Daarmee machtigt u het callcenter voor het afschrijven van de ritbijdrage. Dit formulier kunt u downloaden via de website van Avan of opvragen via de klantenservice: 0900 - 463 65 26 (2,8 cent per minuut + 9,5 cent starttarief + gebruikelijke belkosten). Indien u niet gereden heeft, worden er die maand natuurlijk ook geen kosten afgeschreven. Wanneer u niet meer via automatische incasso wilt rijden, geeft u dat schriftelijk door aan het callcenter.

Heeft u geen PIN-pas bij u en heeft u geen automatische incasso ingeregeld? Dan kunt u helaas niet met AVAN reizen.

Meer dan 25 kilomenter reizen met Valys

Met Avan reist u maximaal 25 kilometer tegen voordelig tarief. Bij Valys kunt u terecht voor langere ritten. Bijvoorbeeld naar familie elders in het land of om een gezellig uitstapje te maken. Voor reizen met Valys vraagt u een Valys-pas aan.

Begeleiding in het openbaar vervoer

Is alleen reizen met het openbaar vervoer niet mogelijk? Neem dan gratis een begeleider mee. U koopt zelf een kaartje en op vertoon van een OV-begeleiderskaart reist uw begeleider gratis mee. De OV-begeleiderskaart is geldig voor de bus en trein.  

Aanvragen

De OV-begeleiderskaart vraagt u aan bij de Nederlandse Spoorwegen, (0900) 202 11 63 (€ 0,10 per minuut). Een onafhankelijke keuringsarts beoordeelt of u voor een OV-begeleiderskaart in aanmerking komt.

Leerlingenvervoer

Als uw kind niet dichtbij huis naar school kan of door een beperking niet zelfstandig naar school kan reizen, kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding van de vervoerskosten of gebruik maken van aangepast leerlingenvervoer. Wij gaan uit van vervoer naar een passende school die het dichtst bij huis of de instelling ligt.