Vervoer

Kunt u vanwege een ziekte of beperking niet met het openbaar vervoer reizen of bent u voor vervoer buitenshuis afhankelijk van anderen? Dan zijn er andere mogelijkheden om binnen en buiten de gemeente te reizen. U komt in aanmerking voor aangepast vervoer als u geen hulp of ondersteuning heeft in uw eigen familie- of kennissenkring.

In de Sociale Vraagbaak Rheden/Rozendaal vindt u handige tips en oplossingen voor uw probleem.   

Melding ondersteuning en voorwaarden

Heeft u om u buitenshuis te kunnen verplaatsen hulp nodig. En heeft u geen hulp of ondersteuning in uw eigen familie- of kennissenkring? Vul dan de Melding Sociaal Domein (online formulier) in of bel met het Sociaal Meldpunt.

Onze consulent neemt daarna contact met u op, om samen met u te zoeken naar een oplossing. Wij kijken altijd eerst naar de mogelijkheden van vervoer met de Plusbus.

Persoonlijk Plan

Heeft u een ondersteuningsvraag en u heeft zelf met uw familie of netwerk een passende oplossing op het oog? Dan kunt u uw vraag en oplossing bij ons indienen door middel van het Persoonlijk Plan.

 

Plusbus

De Plusbus is een burgerinitiatief. Een vrijwilliger komt u op het gewenste moment ophalen en brengt u naar uw bestemming. Ook zonder Wmo-indicatie mag u gebruik maken van de Plusbus. Meer informatie, kosten en voorwaarden staan op de website van de Plusbus Rheden Rozendaal. Heeft u een GelrePas dan kunt u onder bepaalde voorwaarden met korting gebruikmaken van de Plusbus.

Kosten

Gaat u met de Plusbus reizen of wilt u weten wat uw rit gaat kosten, neem dan contact op met het Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp (MVT), (026) 370 70 70. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 en 11.30 uur.

 

Aanvullend vervoer met Avan

Wanneer vervoer met de Plusbus niet mogelijk is, komt u mogelijk in aanmerking voor vervoer met Avan (dit heette vroeger de Stadsregiotaxi). Avan rijdt in de omgeving Arnhem-Nijmegen. U wordt thuis opgehaald en u rekent de rit in de taxi af. Er is een marge van 30 minuten rond het afgesproken tijdstip. Dit betekent dat de taxi tussen 15 minuten voor en 15 minuten na het afgesproken tijdstip u op komt halen. Een rit duurt meestal langer dan met een gewone taxi omdat ook andere passagiers meereizen. Heeft u een rollator, rolstoel of scootmobiel, deze kan gewoon mee. Ook mag uw blindengeleide- en hulphond mee. Om gebruik te maken van de Avan moet u wel zelfstandig of onder begeleiding kunnen reizen. De mogelijkheden voor begeleid reizen bespreekt u met een consulent van het Sociaal Meldpunt.

Kosten

Is het niet mogelijk gebruik te maken van de Plusbus of het openbaar vervoer? Dan kijken wij of u in aanmerking komt voor een kortingspas van Avan met een zogenaamde Wmo-indicatie. Met een Wmo-indicatie betaalt u € 0,17 per kilometer en een opstaptarief van € 0,95. Zonder indicatie betaalt u € 0,49 per kilometer en een opstaptarief van € 3,15. U mag maximaal 25 kilometer reizen voor dit tarief. Voor ritten langer dan 25 kilometer kunt u reizen met Valys. Heeft u een Wmo-indicatie voor begeleid reizen, dan reist uw begeleider gratis mee.

Avan werkt met kilometerbudgetten en onderstaande uitgangspunten:

  • Er is een limiet op de pas van 1500 of 750 kilometer per jaar.
  • Bij een combinatie met een tweede vervoersvoorziening (bijvoorbeeld scootmobiel) is de limiet 750 kilometer per jaar.
  • Er wordt geen regiotaxi pas afgegeven in combinatie met een gehandicaptenparkeerkaart
  • Pashouders die in 2016 geen gebruik hebben gemaakt van de pas, krijgen niet automatisch een nieuwe pas verstrekt.

Bovenstaande zijn uitgangspunten. De specifieke situatie bepaalt óf en welke pas wordt verstrekt.

Denkt u dat u in aanmerking komt voor een vervoersvoorziening zoals van Avan? Vul dan de Melding Sociaal Domein (online formulier) in. Onze consulent neemt daarna contact met u op.

Gaat u met Avan reizen of wilt u weten wat uw rit gaat kosten, neem dan contact op via telefoonnummer (0900) 734 46 82. Of maak een reservering via de website van Avan.

 

Meer dan 25 kilomenter reizen met Valys

Met Avan reist u maximaal 25 kilometer tegen voordelig tarief. Bij Valys kunt u terecht voor langere ritten. Bijvoorbeeld naar familie elders in het land of om een gezellig uitstapje te maken. Voor reizen met Valys vraagt u een Valys-pas aan.

 

Begeleiding in het openbaar vervoer

Is alleen reizen met het openbaar vervoer niet mogelijk? Neem dan gratis een begeleider mee. U koopt zelf een kaartje en op vertoon van een OV-begeleiderskaart reist uw begeleider gratis mee. De OV-begeleiderskaart is geldig voor de bus en trein.  

Aanvragen

De OV-begeleiderskaart vraagt u aan bij de Nederlandse Spoorwegen, (0900) 202 11 63 (€ 0,10 per minuut). Een onafhankelijke keuringsarts beoordeelt of u voor een OV-begeleiderskaart in aanmerking komt.

 

Leerlingenvervoer

Als uw kind niet dichtbij huis naar school kan of door een beperking niet zelfstandig naar school kan reizen, kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding van de vervoerskosten of gebruik maken van aangepast leerlingenvervoer. Wij gaan uit van vervoer naar een passende school die het dichtst bij huis of de instelling ligt. Vervoer naar bijvoorbeeld de naschoolse opvang, wordt niet vergoed.