Ik heb te weinig geld voor mijn kinderen

Elk kind moet mee kunnen doen aan leuke en belangrijke dingen zoals sporten bij een sportclub, op muziekles of mee op schoolreisje met de klas. De kosten hiervoor zijn niet voor elke ouder eenvoudig op te brengen. Daarom hebben we het kindpakket. Het kindpakket is voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar en bestaat uit:

Per regeling verschilt de manier van aanvragen en zijn de voorwaarden anders. 

 • Voldoet u niet aan de voorwaarden, maar is het voor u wel moeilijk om de kosten voor uw kind te betalen? Neem dan contact op met Stichting Leergeld. Zij kijken graag samen met u of er tóch ondersteuning mogelijk is.
 • Heeft u hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Neem contact op met de formulierenhulp. 

Baby op komst?

Verwacht u een kindje en kunt u de kosten voor een babyuitzet niet betalen? Stichting Babyspullen (hier link plaatsen Aanstaande ouders - Stichting babyspullen | Omdat elk kind recht heeft op een eerlijke start! ) kan dan helpen met het baby startpakket. Het pakket bevat o.a. kleding (maat 50-56 en maat 62-68) en diverse verzorgingsproducten voor de eerste maanden. Het pakket kan aangevraagd worden tussen week 20 en 30 van de zwangerschap. De aanvraag verloopt via een hulpverlener, bijvoorbeeld uw verloskundige, bewindvoerder of (ambulant) begeleider. In Rheden zijn in ieder geval de volgende instanties ook gemachtigd om een aanvraag te doen:

Regelingen in het Kindpakket (voor kinderen 4 tot en met 17 jaar)

 Bijdrage aan schoolkosten

Het gaat onder andere om schrijfspullen, schriften, atlas, woordenboek, agenda, rekenmachine, rugzak, praktijkkleding, eventuele kosten voor tussenschoolse opvang op de basisschool (als er geen continue rooster is) enzovoort. 

Voor wie

Deze bijdrage is er voor alle leerlingen van 4 tot en met 17 jaar op de basisschool, het voortgezet onderwijs of het MBO. Leerlingen die op 1 augustus 11 jaar of ouder zijn ontvangen een tegoed van € 70,-. Leerlingen die op 1 augustus jonger zijn, ontvangen € 40,-. Uw kind ontvangt deze bijdrage als een apart tegoed op zijn/haar Gelrepas. 

Voorwaarden

 • Uw kind is in het bezit van een Gelrepas. Heeft uw kind geen Gelrepas? Vraag deze dan eerst aan. 
 • Het tegoed wordt éénmaal per jaar verstrekt en is tot het einde van dat jaar te besteden. 
 • Het tegoed is te besteden bij aangesloten winkels en scholen. U vindt deze op gelrepas.nl/aanbod. Filter vervolgens op ‘schoolspullen’. 
 • Het tegoed is niet in te zetten voor de vrijwillige ouderbijdrage. En ook niet voor sport, muziekles en andere activiteiten. 

Let op: de vrijwillige ouderbijdrage voor aanvullen de activiteiten op school, is altijd vrijwillig: u mag deze betalen, maar dat hoeft niet. Uw kind mag in geen geval van een activiteit worden uitgesloten of een alternatief programma aangeboden krijgen. 

Vragen over dit tegoed? Kijkt u eerst bij de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact op met de GelrePas. U kunt uw vraag ook mailen naar pashouders@gelrepas.nl

Vergoeding voor schoolreis, fiets, laptop of smartphone

Soms moet u andere kosten voor uw kind maken. Voor een aantal van die kosten biedt de gemeente een vergoeding: 

 • Een vergoeding zodat uw kind mee kan doen met bepaalde buitenschoolse activiteiten of met een (vakantie) kamp.
 • Ondersteuning bij het krijgen van een laptop of fiets voor school.
 • Een smartphone voor brugklassers.

We werken hierin samen met Stichting Leergeld. De vergoeding is afhankelijk van uw situatie. Zodra u zich heeft aangemeld neemt een tussenpersoon van Stichting Leergeld contact op en maakt met u een afspraak voor een intake. Daarin wordt uw aanvraag besproken.

Voorwaarden

 • Een netto maandinkomen tot maximaal 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm (exclusief vakantiegeld). De bedragen per 1 januari 2024 zijn € 2.090,81 voor een echtpaar en € 1.881,73 voor een alleenstaande ouder.

 • Is uw maandinkomen hoger maar heeft u door omstandigheden (bijvoorbeeld schulden) toch netto minder te besteden? Neemt u dan vooral contact op met Leergeld. Misschien komt uw situatie in aanmerking voor maatwerk. 

Aanvragen

U kunt als ouder of verzorger uw kind bij Stichting Leergeld Arnhem aanmelden. Voor vragen kunt u contact met Leergeld opnemen via info@leergeldarnhem.nl.

Kledingtegoed via de Gelrepas

Via Stichting Leergeld Arnhem kunt u een kledingtegoed aanvragen. Het tegoed wordt dan snel aan de pas van uw kind toegevoegd. U kunt dit tegoed besteden aan (winter)kleding en schoenen voor uw kind. Voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar bedraagt de het tegoed € 75,00 en voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar € 150,00. Het tegoed is te besteden tot en met 31 december 2023. 

Heeft uw kind geen Gelrepas? U vraagt deze aan via de website van Gelrepas

Voor vragen kunt u terecht op www.Gelrepas.nl/veelgesteldevragen. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u contact opnemen met de Gelrepas. U kunt uw vraag ook mailen naar pashouders@gelrepas.nl.

Voorwaarden

 • Een netto maandinkomen tot maximaal 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm (exclusief vakantiegeld). De bedragen per 1 januari 2024 zijn € 2.090,81 voor een echtpaar en € 1.881,73 voor een alleenstaande ouder.

Aanvragen
 

U kunt het tegoed aanvragen bij Stichting Leergeld

Vragen

Met vragen over dit tegoed kunt u contact  opnemen met Stichting Leergeld.

Sport en cultuur via de Gelrepas

Met de Gelrepas heeft uw kind een zelf te besteden tegoed voor activiteiten op het gebied van sport, cultuur en recreatie. Denk hierbij aan een dagje uit, het volgen van cursussen, bezoek aan theater of concert of lid worden van een sportvereniging. Daarnaast krijgen Gelreas-houders korting op verschillende activiteiten.

 • Kinderen van 4 tot en met 11 jaar ontvangen jaarlijks een tegoed van € 275,00 op hun pas.
 • Kinderen van 12 tot en met 17 jaar ontvangen een jaarlijks tegoed van € 325,00 op hun pas.

De pas kan ook gebruikt worden voor activiteiten in de gemeenten Arnhem, Duiven, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar.  Op de website van Gelrepas kunt u het Gelrepas-programma bekijken.

Kinderen met een Gelrepas die hun zwemdiploma A willen halen maar daarvoor niet uitkomen met het Gelrepas tegoed, kunnen van het Jeugdfonds Sport en Cultuur hiervoor een extra bijdrage krijgen. Zie hieronder bij Jeugdfonds Sport en Cultuur.

Voorwaarden

Er gelden verschillende voorwaarden:

Zowel u als ouder(s) en uw kind(eren) hebben recht op een Gelrepas wanneer u:

 • een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm heeft. Dat is € 2.090,81 voor een echtpaar en € 1.881,73 voor een alleenstaande ouder.der.
 • en uw bezittingen, zoals spaargeld en een voertuig, niet meer waard zijn dan € 15.150,00.

Alleen uw kind(eren) heeft recht op een Gelrepas wanneer u:

 • een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm heeft. Dat is € 2.613,51 voor een echtpaar en € 2.352,16 voor een alleenstaande ouder.
 • en uw bezittingen, zoals spaargeld en een voertuig, niet meer waard zijn dan € 15.150,00.

Aanvragen

Alles over het aanvragen van de Gelrepas leest u op www.gelrepas.nl/vraag-je-gelrepas-aan

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Alle kinderen moeten mee kunnen doen met sport en/of cultuur! Kinderen die niet in aanmerking komen voor de Gelrepas kunnen een bijdrage krijgen voor het lesgeld en benodigde spullen, van het Jeugdfonds Sport en Cultuur Gelderland. 
Kinderen die wel een Gelrepas hebben maar die voor het behalen van hun zwemdiploma A niet uitkomen met het Gelrepas tegoed, kunnen van het Jeugdfonds Sport en Cultuur daarvoor een extra bijdrage krijgen. 

Aanvragen

Een aanvraag gaat via de docent op school, sportcoach, zwemdocent of hulpverlener. Degene die de aanvraag doet, noemen we de ‘intermediair’. U kunt ook contact opnemen met het lokaal aanspreekpunt, Willemien Kragt van Sport in Rheden via w.kragt@rheden.nl of 06 11 83 98 02.  Zij kan helpen met het vinden van een intermediair. Het Jeugdfonds keert geen geld uit maar betaalt de kosten voor het lesgeld etc. direct aan de club, verenging of het zwembad. 

Gratis lidmaatschap voor de bibliotheek

Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Bij de bibliotheek is veel informatie te vinden voor werkstukken, spreekbeurten en schoolprojecten. Ook zijn er leuke tijdschriften, dvd s en lees- en stripboeken te leen.

Lidmaatschap is gratis voor kinderen alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Kijk voor meer informatie op de website van Bibliotheek Veluwezoom.

Aanvragen

Lid worden kan makkelijk door als ouder en kind naar de bibliotheek te gaan.  Lees meer over een kinderlidmaatschap bij de bibliotheek. Bekijk waar de bibliotheek bij u in de buurt is.