Scholen en onderwijs

Basisscholen

Het is belangrijk dat u een basisschool kiest die bij u en uw kind past. De keuze voor een basisschool wordt makkelijker als u scholen met elkaar vergelijkt. Maak een afspraak bij de school om eens een kijkje te nemen of bezoek één van de informatieavonden die de meeste scholen organiseren. Maar natuurlijk kunt u ook bij ouders in uw buurt informeren.

In de Sociale Vraagbaak Rheden/Rozendaal vindt u meer informatie en tips. Op de website van het Ministerie kunt u lezen wat de bevindingen van de onderwijsinspectie zijn.  

Passend onderwijs

Als ouder kiest u zelf een school voor uw kind, ook als uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Na aanmelding beoordeelt de school of zij aan de ondersteuningsvraag van uw kind tegemoet kan komen. Kan dat niet, dan zoekt de school in overleg met u een betere plek. Zo komt uw kind terecht op de school die het best bij hem of haar past. Op passendonderwijs.nl vindt u meer informatie.

Voortgezet onderwijs

Halverwege groep 8 krijgt uw kind een bindend schooladvies. Met dit schooladvies kunt u samen met uw kind een school uitzoeken.

In de Sociale Vraagbaak Rheden/Rozendaal vindt u meer informatie en tips.
Op de website van het Ministerie kunt u lezen wat de bevindingen van de onderwijsinspectie zijn.  

MBO, HBO en Universiteit

Er zijn veel verschillende scholen voor beroepsonderwijs. Welke opleiding of school uw kind kiest is afhankelijk van de vooropleiding, persoonlijke interesses en het talent waarover uw kind beschikt. Verder is de één praktisch ingesteld en vindt het prettig om in de praktijk te leren terwijl een ander meer theoretisch is en graag in de schoolbanken zit. Daarnaast kan de kans op een baan nog meewegen in de studiekeuze.

In de Sociale Vraagbaak Rheden/Rozendaal vindt u meer informatie en tips.
Veel leerlingen kiezen een opleiding buiten de gemeente omdat hier een bepaalde richting te volgen is die niet binnen onze gemeente aangeboden wordt. Op de website van het Ministerie kunt u lezen wat de bevindingen van de onderwijsinspectie zijn.  

Volwassen en studeren

Werken en studeren is soms lastig te combineren. Vaak komt hier ook nog de zorg en de verantwoordelijkheid voor het gezin bij. Hoeveel tijd heeft u voor uw studie, hoe betaalt u uw studie en houden ze op school rekening met uw situatie thuis? In de Sociale Vraagbaak Rheden/Rozendaal vindt u informatie en tips.

Vertrouwensinspecteur

Als uw kind is lastiggevallen kunt u een vertrouwensinspecteur inschakelen. Het moet dan gaan om grove pesterijen, lichamelijk geweld of sexuele intimidatie/misbruik. De vertrouwensinspecteur is te bereiken tijdens kantooruren, (0900) 111 31 11 (lokaal tarief).