VVE - Voor- en vroegschoolse educatie voor peuters

VVE is peuteropvang voor peuters van 2 tot 4 jaar die extra ondersteuning nodig hebben in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld omdat zij moeite hebben met  (Nederlands) praten. Met een speciaal programma leert uw kind al spelend en met plezier woorden. De pedagogisch medewerkers zijn speciaal opgeleid om uw kind te helpen. Niet alleen met taal, maar ook met hoe je beweegt (motoriek), hoe je samen speelt (sociaal-emotioneel), en meer. Uw kind leert met hulp van thema’s de taal, bijvoorbeeld de lente of het lichaam. Uw kind wordt voorgelezen, gaat knutselen, of leert liedjes over het thema. Zo maakt uw kind een goede start op de basisschool.

4 dagdelen, 40 weken per jaar

Elke week gaat uw peuter 4 dagdelen van 4 uur naar de VVE groep. Dat is intensief, maar zo willen we uw kind de beste kansen geven. In totaal gaat uw peuter 16 uur per week. De VVE groep is 40 weken per jaar open, als scholen ook open zijn.

Verwijzing via consultatiebureau

Op het consultatiebureau  kijken ze of uw peuter naar de VVE groep mag. Als dat zo is krijgt u een VVE-indicatie. Niet alle locaties voor peuteropvang bieden VVE.

Kinderdagverblijven die VVE bieden

Heeft u van het consultatiebureau een VVE-indicatie voor uw peuter, dan kunt u opzoek naar een kinderdagverblijf die VVE aanbiedt. In onze gemeente zijn dat:  

 1. Kindercentra Puck&Co
  locaties:
  't Spank - Spankeren
  Annie M.G. Schmidt - Dieren
  Koningin Emma - Dieren
  De Vlinder - Dieren
  Kroeseboom - Rheden
  De Schatkist - Velp
  Mickey - Velp
  IKC Dorpsschool Rozendaal - Rozendaal
  Kindcentrum de Wensvogel
 2. Kinder Service Hotels (KSH)
  locaties:
  KDV Boomgaard Noord
  KDV Boomgaard Zuid

Met het kinderdagverblijf maakt u afspraken en regelt u de aanmelding.

Voor iedereen betaalbaar

We vinden het belangrijk dat peuteropvang voor iedereen betaalbaar is. Of u nu werkt, studeert, re-integreert of thuis bent.

Heeft u geen recht op kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst? Dan heeft u recht op toeslag van de gemeente als:

 • U en uw kind in de gemeente Rheden wonen.
 • Uw kind tussen de 2 en 4 jaar oud is.

U betaalt een eigen bijdrage over de eerste 8 uur peuteropvang. De bijdrage hangt af van uw inkomsten.

Rekenvoorbeeld 2023

 • Voor de eerste 8 uur betaalt u een eigen bijdrage. De bijdrage is afhankelijk van uw inkomsten. Als u weinig inkomsten heeft, dan betaalt u 0,36 euro per uur. Dat is 11,52 euro per maand. 
 • De tweede 8 uur zijn voor iedereen gratis. De gemeente betaalt deze volledig. Wij vinden het net als u belangrijk dat uw kind goed mee kan doen op de basisschool.

Voor de berekening van uw eigen bijdrage gebruiken wij de adviestabel ouderbijdrage van de VNG

Wat vraagt VVE van ouders

Als uw kind naar VVE gaat verwachten we dat u uw kind ook thuis helpt met zijn of haar ontwikkeling. De pedagogisch medewerkers spreken regelmatig met u over de ontwikkeling van uw kind, en geven u materialen om thuis te oefenen. Ze organiseren ook bijeenkomsten speciaal voor u als ouders. Wij verwachten dat u hieraan meedoet.

Geen VVE, wel peuteropvang?

Heeft uw kind geen VVE indicatie? Ook dan is peuteropvang belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind. Daarom kan ieder kind in onze gemeente 2 ochtenden per week naar de opvang. Lees meer informatie over peuteropvang.

Meer informatie