Gevelfonds

Het is belangrijk dat onze winkelgebieden levendig en aantrekkelijk zijn en blijven. Een fijne leefomgeving wordt bepaald door de inrichting van de openbare ruimte, maar ook door de uitstraling van de panden. Voor dit laatste is - in samenwerking met belangenorganisaties - een Gevelfonds opgericht. Dit fonds ondersteunt ondernemers en pandeigenaren om de gevel van hun winkelpand op te knappen.

Aantrekkelijk straatbeeld

Het doel is om het bijzondere karakter en de geschiedenis van de gevels weer zichtbaar te maken in het straatbeeld. Hierdoor wordt het straatbeeld rustiger en aantrekkelijker voor onze inwoners en de toeristen die naar de dorpen komen.

Voorwaarden voor subsidie

Om voor subsidie in aanmerking te komen moet u aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet uw pand liggen in een van de aangewezen winkelgebieden in Rheden, Velp of Dieren en er moet een duidelijke verbetering van de gevel plaatsvinden (alleen een likje verf is niet genoeg). De overige voorwaarden staan in de Regeling Gevelfonds Rheden 2018 (PDF, 88 kB).

Maximaal subsidiebedrag

Het subsidiebedrag bedraagt:

  • Maximaal 50% van de investeringskosten.
  • Niet meer dan € 1.500,00 per strekkende meter gevel, met een maximum van € 5.000,00 per gevel.
  • Voor een hoekpand met twee gevels geldt een maximum van € 10.000,00.

11 Bouwstenen ter inspiratie

Om  u te inspireren hebben we 11 bouwstenen opgesteld. Deze bouwstenen zijn niet verplicht, maar geven een indruk van maatregelen die genomen kunnen worden om de gevel op te knappen. Denk aan het aanpakken van achterstallig onderhoud, de verbinding tussen de onder- en bovenverdieping herstellen, het weghalen van luifels en het herstellen of terugbrengen van historische details. Een uitgebreide toelichting op de 11 bouwstenen vindt u in de Bouwstenen Gevelfonds 2018 (PDF, 4,4 MB).

Vragen of aan de slag?

Heeft u vragen of wilt u met ons in overleg over de mogelijkheden en kansen voor uw winkelpand? Neem dan contact op via plan@rheden.nl.

Aanvraagformulier

Weet u al precies wat u plannen zijn en wilt u aan de slag? Vraag dan de subsidie aan via het online aanvraagformulier Subsidie uit Gevelfonds. Zorg er voor dat u de (digitale) offerte bij de hand heeft.