Activiteiten en bezienswaardigheden

Wilt u ontspannen in de natuur, maar ondertussen ook actief bezig zijn, bij ons kunt u eindeloos wandelen, fietsen of paardrijden. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om onze mooie omgeving en natuur te verkennen.

Wat dacht u van wandelen met een GPS, mountainbiken, de weg verkennen op de Veluwescooter of Down Hill Steppen. Ook kunt u een wandeling met de boswachter maken.

Wandelen

Wandelen langs beken en sprengen

Er zijn 4 schitterende wandelroutes die door het stroomgebied van beken en sprengen op de Veluwezoom lopen. Variërend tussen 6 tot 10 kilometer. De routeboekjes worden verkocht bij VVV  in het bezoekerscentrum Veluwezoom. Ook zijn ze online te bekijken en er is een app beschikbaar waarmee u de routes op uw smartphone kunt zetten.

De mooiste van Nederland

De mooiste NS-wandeltocht van de afgelopen 20 jaar is de Veluwezoomroute, die loopt tussen de stations van Dieren en Rheden/Velp. Het routeboekje van deze wandeling is verkrijgbaar op de stations van Arnhem, Dieren en Zutphen. U kunt de routeboekjes ook downloaden.

Wandelen door de dorpen

Bankjesroute Spankeren

11 kilometer lange wandelroute langs de mooiste zitbankjes van Spankeren. Startpunt Herberg De Luchte, hier is deze wandelroute verkrijgbaar.

Historische wandelingen

Iedere eerste zondag van de maand kunt u op verkenning door de dorpen onder leiding van een gids van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal. Start 13.00 uur voor een wandeling van ongeveer 1,5 uur. Vooraf aanmelden via www.oudheidkundigekring.nl.

Wandelen in de gemeente RhedenOmmetje landgoederen De Steeg

Een wandeling van 8,4 kilometer langs landgoederen, door park en bos.

Ommetje Havikerwaard De Steeg

Een afwisselende wandeling van 6,4 kilometer op de grens van de stuwwal en de rivier. U loopt over landgoed Middachten, door het bos en uiterwaarden.

Beide ommetjes zijn verkrijgbaar bij bezoekerscentrum Veluwezoom, de B&B's in De Steeg, landgoed Avegoor, landgoed Rhederoord, landgoed Middachten en cafetaria De Linde. Ook is er een gratis app beschikbaar, zoekterm: Ommetjes De Steeg.

Wandeling Rheden

Een wandeling van 6,5 kilometer door het prachtige dorp Rheden, tussen IJssel en natuurgebied Veluwezoom. De route is verkrijgbaar bij de VVV Rheden in het bezoekerscentrum Veluwezoom of bij The Read Shop in Rheden.

De Dierense Sporenpaden

U kunt kiezen tussen een korte of lange wandeling waarbij u kennis maakt met de mooiste plekjes binnen en direct buiten Dieren. De route wordt aangegeven door middel van dierpootafdrukken, de zogenaamde diersporen. Voor meer informatie: www.dierenmetdieren.nl.

Overige wandelroutes

Bij de VVV zijn veel verschillende wandelroutes verkrijgbaar. Maar ook op de websites Wandelen op de Veluwezoom en Natuurmonumenten vindt u verschillende wandelroutes.

Fietsen

Onze gemeente is een prachtige plek om te fietsen. Niet alleen toeristisch, maar ook voor woon-werk-verkeer. Eén van onze inwoners fietst met regelmaat via de Posbank naar zijn werk. In 2015 maakte hij daarvan dit filmpje dat laat zien hoe mooi fietsen in onze gemeente is!

Royaal Rheden fietsroute

Een fietsroute van maar liefst 53 kilometer lang door een variërend landschap en langs fraaie landhuizen en kastelen. Het is ook mogelijk een deel van deze route te fietsen. U kunt de routefolder bij de VVV kopen maar u kunt ook de online versie downloaden op www.lekkerfietsen.nl.

Rondje Posbank

49 kilometer fietsen en heerlijk genieten van de uitgestrekte bossen en heidevelden, de rust en de stilte op de Posbank. Op www.lekkerfietsen.nl vindt u meer informatie en kunt u de route downloaden. Wilt u vast een voorproefje? Bekijk dan het filmpje over het Rondje Posbank

Rondje IJsselveerpont dieren

Deze fietsroute gaat langs grote delen van de IJssel, volgens velen één van de mooiste rivieren van ons land met prachtige uiterwaarden en natuurgebieden. Tijdens de tocht maakt u 2 keer een oversteek met een pontje. Op www.lekkerfietsen.nl vindt u meer informatie en kunt u de route downloaden.  

Rondje kastelen en landgoederen

Dit rondje bestaat uit 2 fietsroutes (PDF, 4,4 MB) langs verschillende kastelen en landgoederen in de omgeving van de Veluwezoom.

Tocht langs de Landgoederen ‘Parels van de Oostelijke Veluwezoom’

U wordt langs veel cultuurhistorische objecten en locaties geleid. Op 10 plekken bevinden zich 'luisterkeien' waar informatiepanelen op bevestigd zijn. Op deze informatiepanelen leest u in het kort informatie over waar u zich bevindt. Scan met uw smartphone ter plaatse de QR-code voor uitgebreide informatie en luisterfragmenten. Eventueel kunt u hieronder geluidsbestanden downloaden die u ook ter plekke kunt beluisteren (zowel in het Nederlands als in het Duits). Ze duren 4 à 5 minuten en zo krijgt u nog meer informatie over de plek waar u staat.

Overige fietsroutes

Nog meer fietsroutes vindt u op onder andere de volgende websites:

Fietsen huren  

Voor meer informatie over het huren van fietsen, mountainbikes, een Veluwescooter of andere vormen van vervoer gaat u naar de VVV bij het Bezoekerscentrum Veluwezoom.   

Oplaadpunten elektrische fiets

Een overzicht van alle oplaadpunten voor de elektrische fiets in Nederland.

Paardrijden

Wilt u te paard de Veluwezoom ontdekken? Op www.lekkerpaardrijden.nl vindt u informatie zoals routes en overnachtingsmogelijkheden voor u en uw paard.

Zwemmen

Zwembad Rheden

 

 

 

Overnachten

In onze gemeente zijn er volop mogelijkheden om te overnachten. Wilt u naar een camping of liever wat luxer overnachten in een Bed & Breakfast of hotel? Op de website van de VVV vindt u alle mogelijkheden om te overnachten. Als u de gemeente Rheden bezoekt en een overnachting boekt, moet u toeristenbelasting betalen. Deze kosten betaalt u aan de eigenaar van de accommodatie waar u verblijft.