Activiteiten en bezienswaardigheden

Wilt u ontspannen in de natuur, maar ondertussen ook actief bezig zijn, bij ons kunt u eindeloos wandelen, fietsen of paardrijden. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om onze mooie omgeving en natuur te verkennen.

Wandelen

Wilt u onze gemeente wandelend verkennen? Hieronder geven we u graag wat tips voor mooie wandelroutes in onze gemeente.

 • De mooiste van Nederland. De mooiste NS-wandeltocht van de afgelopen 20 jaar is de Veluwezoomroute, die loopt tussen de stations van Dieren en Rheden/Velp
 • Bankjesroute Spankeren. Deze 11 kilometer lange wandelroute gaat langs de mooiste zitbankjes van Spankeren, dus genoeg rustpuntjes tijdens deze wandeling.
 • Historische wandelingen. Iedere 1e zondag van de maand kunt u op verkenning door 1 van onze dorpen onder leiding van een gids van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal. De start is 13.00 uur en de wandelingen duren ongeveer 1,5 uur.
 • Ommetje landgoederen De Steeg. Een wandeling van 8,4 kilometer langs landgoederen, door park en bos.
 • Ommetje Havikerwaard De Steeg. Een afwisselende wandeling van 6,4 kilometer op de grens van de stuwwal en de rivier. U loopt over landgoed Middachten, door het bos en uiterwaarden.
 • Wandeling Rheden. Een wandeling van 6,5 kilometer door het prachtige dorp Rheden, tussen IJssel en natuurgebied Veluwezoom.

Wilt u meer informatie over verschillende wandelroutes, of routes op papier? Ga dan langs bij één van de VVV's, zij helpen u graag verder.

Fietsen

Onze gemeente is een prachtige plek om te fietsen. Niet alleen toeristisch, maar ook voor woon-werk-verkeer. Eén van onze inwoners fietst met regelmaat via de Posbank naar zijn werk. In 2015 maakte hij daarvan dit filmpje dat laat zien hoe mooi fietsen in onze gemeente is! Wilt u in onze gemeente een route fietsen? Dan hierbij enkele tips.

 • Royaal Rheden. Een fietsroute van maar liefst 52 kilometer lang door een variërend landschap en langs fraaie landhuizen en kastelen in onze gemeente. Het is ook mogelijk een deel van deze route te fietsen.
 • Rondje Posbank. 49 kilometer fietsen en heerlijk genieten van de uitgestrekte bossen en heidevelden, de rust en de stilte op de Posbank. Deze route is altijd mooi, maar rond eind augustus, als de heide bloeit is het éxtra mooi. Wilt u vast een voorproefje? Bekijk dan het filmpje over het Rondje Posbank
 • Rondje IJssel. Deze fietsroute gaat langs grote delen van de IJssel, volgens velen één van de mooiste rivieren van ons land met prachtige uiterwaarden en natuurgebieden. Tijdens de tocht maakt u 2 keer een oversteek met een pontje.
 • Rondje kastelen en landgoederen. In onze gemeente staan enkele prachtige kastelen en landgoederen. Deze fietsroute leidt u onder andere langs Landgoed Middachten, Kasteel Biljoen en Landgoed Rhederoord.
 • Rheden kerk naar kerk. De route Rheden kerk naar kerk is een fietstocht van 20.5 km langs De IJssel en markante uitkijkplaatsen. Deze route strekt van Velp naar Spankeren en terug.
 • Rheden Attent. De route Rheden Attent is een fietstocht voor duo-fietsen en (duo) scootmobiel langs markante plekken in Rheden. De route is 8 km lang en brengt je langs veel verschillende interessante plekken in Rheden.
 • Veluwezoom Drieslag. Hoger kan een mens niet stijgen, lager kan een mens niet zakken. Een fietstocht van 13 km tussen het hoogte en het laagste punt van de gemeente Rheden.
 • Velp Attent. De route Velp Attent is een fietstocht voor duo-fietsen en (duo) scootmobiel langs markante plekken in Velp. De route is 8 km lang en brengt je langs veel verschillende interessante plekken in Velp.
 • Dieren Attent. De route Dieren Attent is een fietstocht voor duo-fietsen en (duo) scootmobiel langs markante plekken in Dieren. De route is 8 km lang en brengt je langs veel verschillende interessante plekken in Dieren.
 • Tour de Global Goals. Een prachtige fietstocht in het rondom het dorp Dieren. De route heeft een lange (22km) of korte (14km) optie. Met Pietje Pelle (van Gazelle) ga je een fietstocht maken door de bossen, langs kastelen en water.

Fietsen huren  

Bent u in de gemeente op bezoek en wilt u graag een fiets, e-bike, mountainbike of elektrische scooter huren om de omgeving te verkennen? Voor meer informatie kunt u terecht bij de VVV bij het Veluwetransferium Posbank.

Oplaadpunten elektrische fiets

Een overzicht van alle oplaadpunten voor de elektrische fiets in Nederland.

Tocht langs de Landgoederen ‘Parels van de Oostelijke Veluwezoom’

Deze route brengt u langs veel cultuurhistorische locaties in de gemeente. Op 10 plekken bevinden zich 'luisterkeien' met daarop informatiepanelen. Op deze informatiepanelen leest u in het kort informatie over de plek waar u staat. Scan met uw smartphone ter plaatse de QR-code voor uitgebreide informatie en luisterfragmenten. Eventueel kunt u hieronder geluidsbestanden downloaden die u ook ter plekke kunt beluisteren (zowel in het Nederlands als in het Duits). Ze duren 4 à 5 minuten per fragment en zo krijgt u nog meer informatie over de plek waar u staat.

Geluidsfragmenten (Soundclips, auch Deutsch), MP3

Paardrijden

Wilt u te paard de Veluwezoom ontdekken, kijk dan eens naar deze mooie ruiterroute:

Zwemmen

Zwemmen kan in onze gemeente op de volgende locaties:

Overnachten

In onze gemeente zijn er volop mogelijkheden om te overnachten. Wilt u naar een camping of liever wat luxer overnachten in een Bed & Breakfast of hotel? Het kan allemaal. Lees meer over de mogelijkheden om te overnachten op Visit Arnhem.  Als u in onze gemeente een overnachting boekt, betaalt u toeristenbelasting. Deze kosten betaalt u aan de eigenaar van de accommodatie waar u verblijft.