Grafstenen en monumenten

Het is gebruikelijk om op het graf een gedenksteen te plaatsen, bijvoorbeeld een liggende plaat, een staande grafsteen of een beeld. Dit hoeft niet direct na de begrafenis, u kunt er rustig de tijd voor nemen.

Gedenktekens

Op een graf (met uitzondering van de natuurbegraafplaatsen) kan een gedenkteken geplaatst worden, bijvoorbeeld een liggende plaat, een beeld of een staande grafsteen. Dit hoeft niet direct na de begrafenis, nabestaanden kunnen er rustig over nadenken. De grootte van het gedenkteken, is afhankelijk van het soort graf. Natuursteenbedrijven kennen de regels. Maar het is natuurlijk handig om te weten wat er wel en niet mogelijk is.

Maten

Voor een particulier graf mag het gedenkteken maximaal 2 x 1 meter zijn en de hoogte maximaal 1.10 meter. Voor een particulier urnengraf bedraagt de maximale lengte en breedte 1 x 1 meter en de maximale hoogte 0.75 meter.

Vergunning

Voor het plaatsen van een gedenkteken is een vergunning nodig. Nadat de steenhouwer uw opdracht op tekening heeft gezet, vraagt hij deze vergunning aan bij de beheerder van de gemeentelijke begraafplaatsen.

Grafbedekking HarderwijkerwegPersoonlijk tintje

Natuurlijk kunt u voor iets anders kiezen dan een traditionele grafsteen. Er zijn heel veel mogelijkheden om een graf een persoonlijk tintje te geven. Dit kan via een bedrijf maar misschien heeft u zelf ideeën. De beheerder van de begraafplaatsen helpt u graag hierbij. Ook kan hij advies geven over praktische zaken zoals het aanvragen van een vergunning. Er is foldermateriaal beschikbaar hierover. 

Onderhoud graf

De rechthebbende betaalt een vergoeding voor het onderhoud van het graf. De bedragen vindt u op de pagina met de tarieven. Voor dit bedrag houden de medewerkers van de begraafplaatsen het gedenkteken netjes schoon. Dit doen zij door bijvoorbeeld de stenen monumenten in te spuiten om aanslag te voorkomen of door het verven van onderdelen zoals de belettering. Verder verwijderen zij blad, onkruid en vuil en snoeien ze de beplanting. Het herstellen of vernieuwen van kapotte onderdelen of het vervangen van beplanting hoort hier niet bij. Daarnaast betaalt u via het onderhoudsrecht mee aan het algemene onderhoud van de hele begraafplaats