Cremeren

Na een crematie bieden de begraafplaatsen verschillende mogelijkheden om de as van de overledene een bestemming te geven. Maar u kunt de urn ook bij u thuis bewaren of uitstrooien op een dierbare plek.

Strooiveld ImboslaanVerstrooien op een begraafplaats

Op de begraafplaats en gedenkpark Heiderust in Rheden en de begraafplaats Imboslaan in Dieren is een strooiveld waar de as verstrooid kan worden. U kunt in aanwezigheid van een medewerker van de begraafplaats ook zelf de as verstrooien. Ook is het mogelijk de as te verstrooien op of in een bestaand (urnen)graf.

Urnennis

Op de begraafplaats en gedenkpark Heiderust in Rheden staan verschillende urnenmuren die zijn opgebouwd uit een aantal afzonderlijke urnennissen. Daarnaast is er een urnenwal waar de nissen speelser in de natuur zijn geplaatst. Op de begraafplaats Imboslaan in Dieren is ook een urnenmuur met nissen. In een urnennis kunt u de urn met as laten bijzetten. Een natuurstenen plaat, met de mogelijkheid voor een inscriptie, sluit de nis af. De plaat is gemaakt van een standaard steensoort en heeft een standaardkleur. Aan de nis kunt u een ring laten bevestigen voor het hangen van een vaas. De urnennis wordt uitgegeven voor 20 jaar. Daarna kan de periode steeds met 5 jaar worden verlengd. Het is ook mogelijk om later een 2e urn bij te plaatsen.

Urnenmuur begraafplaats Imboslaan in Dieren

Urnengraf

Een urnengraf is vergelijkbaar met een eigen graf, maar dan kleiner: 1 bij 1 meter. U kunt de urn in of op het graf laten bijzetten. De uitgiftetermijn is 30 jaar, met de mogelijkheid om steeds 5, 10 of 20 jaar te verlengen. In een urnengraf kunnen 4 asbussen geplaatst worden. Naar eigen smaak kunt u binnen een aantal randvoorwaarden, een grafsteen of grafmonument laten plaatsen. Natuurlijk is het ook mogelijk bloemen en beplanting aan te brengen. U kunt een urnengraf reserveren.

Urnentuin Heiderust

Urnenbos

Op begraafplaats en gedenkpark Heiderust in Rheden is een bosgedeelte waar u zelf de plek voor het urnengraf kunt uitkiezen. Hiervoor gelden dezelfde mogelijkheden als voor het urnengraf.

Bijzetten as

U kunt de as van een overledene laten bijzetten in een bestaand particulier graf. Hierin kunnen 3 asbussen worden bijgezet.

As verstrooien buiten een begraafplaats

Wilt u as verstrooien op een andere plek dan een begraafplaats? Bijvoorbeeld ergens in het bos, of bij een rivier? Dit mag niet zomaar, u moet de as-verstrooiing eerst melden. Dit kan door een mail te sturen naar info@rheden.nl. Daarnaast moet u altijd toestemming hebben van de eigenaar van de grond waar u de as wilt verstrooien