Herbegraving botresten op Heiderust in Rheden

De botresten van 90 mensen zijn donderdag 23 september herbegraven op begraafplaats Heiderust in Rheden. Dat gebeurde tijdens een sobere ceremonie in aanwezigheid van wethouder Marc Budel en vertegenwoordigers van de Vrienden van de Oude Jan, Stichting Oude Begraafplaats Reinaldstraat en PKN Velp. Op een later moment wordt een monument geplaatst bij de twee eeuwigdurende graven waarin de resten nu liggen.

De botresten zijn in 1950 gevonden bij de restauratie van de Oude Jan in Velp. Het betreft de resten van mensen die in de Middeleeuwen en daarna rondom de Oude Jan zijn begraven. Deze botresten hebben sindsdien in het depot van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek en later in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten gelegen. Vanwege de verhuizing van het provinciale depot moest er een nieuwe bestemming worden gevonden voor de botresten, want ze konden niet meeverhuizen. 

Het college van burgemeester en wethouders besloot de resten een waardige laatste rustplaats in de gemeente Rheden op Heiderust te geven. De identiteit van de doden is niet bekend, vanwege de staat van de botten was nader onderzoek niet mogelijk.