Episode 7: Latijnse brief uit 1573 ontcijfert, maar nog niet begrepen

Het Historisch Centrum Gelderland heeft informatie vrijgegeven over een nieuw document, afkomstig van de archeologische toevalsvondst, afgelopen najaar in de Steeg. Het gaat om een brief in het Latijn, daterend van oktober 1573.

De brief is wederom van de hand van de historische figuur Didès Elspa Révellas. Hij zou de grondlegger zijn van de gemeente Rheden. Hoewel ontcijfert, roept de brief vooral veel vragen op. “Wij zijn daarom op zoek naar verhalen of overleveringen die het beeld van Didès als magiër en visionair bevestigen. Daar is nog veel onderzoek voor nodig, dus iedere bijdrage is welkom,” aldus Walter de Wit, oud archivaris.

M.n. de volgende vertaalde passage stelt de onderzoekers voor de nodige raadsels:
Ik smeed plannen om hier weg te komen, te ontsnappen aan deze ellende. Wegwezen en op zoek naar betere tijden. Als het lukt om in gedachten te reizen naar morgen, overmorgen, naar volgende week, dan moet er toch ook een mogelijkheid zijn om naar ver in de toekomst te reizen? Dat wordt mijn nieuwe uitdaging. Weg van deze barre omstandigheden hier. Ik mik op een sprong in de tijd van vijfhonderd jaar! Hoe mooi zal het zijn in het jaar 2073? Hopelijk worden daar dan mijn magische krachten op hun waarde geschat. Wellicht lukt het me ook om weer terug te reizen. Mijn missie is om de geschiedenis te doorgronden. Dan zou ik een positieve bijdrage kunnen leveren in het verloop ervan. Het plan is om in stappen van vijftig jaar terug in de tijd te reizen. De eerste stop zal dus zijn in het jaar 2023.

Episode 7

Bijschrift afbeelding: De vrijgegeven brief van Didès Elspa Révellas, geschreven in De Steegh, oktober 1573.