Bestrijding Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop veroorzaakt schade aan wegen, woningen en andere bouwwerken. Daarom willen we deze plant bestrijden. U kunt daarbij helpen.

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een ‘invasieve exoot’. Dat betekent dat hij hier van nature niet voorkomt. Het is een snel groeiende plant die andere planten en struiken verdringt. De plant verspreidt zich via de grond. Het sterke wortelstelsel vormt door de explosieve groei een groot risico voor leidingen, taluds, wegen en woningen. Dit maakt dat het erg belangrijk is verdere verspreiding te voorkomen en waar mogelijk te bestrijden.

Locaties Japanse duizendknoop

Op de kaart locaties Japanse duizendknoop houden wij bij waar de Japanse duizendknoop zich bevindt en hoe deze zich verder ontwikkelt. Deze gegevens zijn belangrijk bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Heeft u een locatie gevonden, maar twijfelt u of deze al in kaart is bij ons? Meldt het ons via een van onderstaande opties:

Japanse duizendknoop herkennen

De Japanse duizendknoop schiet in april uit de grond met rode uitlopers. Al gauw ontstaan de eerste bladeren met een eironde vorm van 10 tot 15 cm lang. De holle rechtopstaande stengel heeft roodbruine vlekken. Van juli tot september bloeit de Japanse duizendknoop met créme-witte en soms wit- roze bloemen. In de winter sterft de plant af, maar de stengels blijven wel zichtbaar.
Meer informatie is ook te vinden op Japanse duizendknoop - Wat kun je eraan doen? - WUR en Japanse duizendknoop | NVWA.

Groei Japanse 1000knoop

Spruiten van de Japanse duizendknoop

Blad van Japanse1000knoop

Bladeren van de Japanse duizendknoop

japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop

Wat kunt u doen als u de Japanse duizendknoop ziet

Als u de Japanse duizendknoop in uw tuin ziet, kunt u hem het beste direct verwijderen, met wortel en al. Het is belangrijk erg zorgvuldig te werk te gaan door de uitgegraven plant in een vuilniszak te doen. Het afval doet u in de grijze container. Ieder klein scheutje van de plant in de groene container kan ergens anders, na compostering, namelijk een nieuw plantje worden. Door dit regelmatig te doen, raakt de plant uitgeput. 
 

Staat de plant ook in uw tuin of in uw buurt? Geef het ons dan door via japanse1000knoop@rheden.nl. Ook voor vragen gebruikt u dit e-mailadres of u kunt telefonisch contact opnemen.

Hoe verspreidt de plant zich

De plant verspreidt zich via de wortels, een stuk stengel of knoop. Een klein stukje is al voldoende om uit te groeien tot een nieuwe plant. De Japanse duizendknoop groeit heel snel en verdringt daarbij andere planten en struiken. Hij kan goed zijn weg vinden door kleine doorgangen zoals in barsten van de fundering van huizen of door gaten of barsten in het wegdek. Hierdoor kan een plant binnen enkele jaren uitgroeien tot een plek van tientallen vierkante meters.

Bestrijding door de gemeente

We verwijderen de Japanse duizendknoop binnen de gemeente waar mogelijk door middel van zeven en het uitgraven van de plant. We houden daarna door schouwrondes in de gaten of de plant terugkomt. Tijdens de werkzaamheden proberen wij zoveel mogelijk struiken en bomen te sparen. Helaas is dat niet overal mogelijk.