Begraven

De begraafplaatsen in onze gemeente staan open voor iedereen. Als u kiest voor een begrafenis heeft u de keuze uit een algemeen graf, een particulier graf of een natuurgraf. Daarnaast zijn er speciale kindergraven.

De gemeente Rheden heeft 3 begraafplaatsen waar begraven wordt:

Soorten graven

Op de begraafplaatsen zijn verschillende graven beschikbaar.

Grafstenen en monumenten

Het is gebruikelijk om op het graf een gedenksteen te plaatsen, bijvoorbeeld een liggende plaat, een staande grafsteen of een beeld. Dit hoeft niet direct na de begrafenis, u kunt er rustig de tijd voor nemen.

Grafrecht, onderhoudsrecht en rechthebbende

Om een plek op een gemeentelijke begraafplaats te mogen gebruiken, vraagt u grafrechten aan bij ons als gemeente. Als u grafrechten heeft, heeft u de rechten en plichten op een graf. U bent dan de rechthebbende op het graf en de contactpersoon voor de gemeente.

Uw wensen zijn belangrijk

Steeds meer nabestaanden willen graag zelf een rol spelen bij de uitvaart. Familie of vrienden kunnen bijvoorbeeld de kist naar het graf dragen. Graag willen wij zoveel mogelijk aan uw wensen tegemoet komen. In principe is het zelfs mogelijk de hele uitvaart zelf te verzorgen, zonder tussenkomst van een uitvaartondernemer. Hiervoor kunt u contact opnemen met de beheerder. Begraven is mogelijk op elk gewenst tijdstip. Maar buiten de kantooruren betaalt u wel een toeslag, bekijkt u ook de tarieven.