Publieksagenda raadsvergadering 30 juni 2015

Welkom bij de raadsvergadering van de gemeenteraad van de gemeente Rheden!

Tijdens de raadsvergadering debatteert de gemeenteraad over onderwerpen die eerder die maand op de informatieavond zijn besproken. Aan het eind van het debat neemt de gemeenteraad een besluit over het onderwerp. Op de agenda staan hamerstukken en bespreekstukken. Een bespreekstuk is een voorstel waarover in de raadsvergadering gediscussieerd wordt. Over hamerstukken wordt niet meer gediscussieerd. Een voorstel wordt een hamerstuk wanneer de raad dit tijdens de informatieavond unaniem beslist. U kunt de toelichting op deze hamerstukken inzien in de publieksagenda van de informatieavond van 12 april. Tijdens de raadsvergadering is er geen spreekrecht voor het publiek. Wilt u de raadsfracties toe te spreken, dan kunt u dit doen tijdens de oriëntatie- en informatieavonden. Meer informatie vindt u hierover op www.rheden.nl/bis.

1. Opening en vaststelling van de agenda

2. Vaste agendapunten:
a) Vaststellen van besluiten n.a.v. lijsten van stukken ter kennisneming
b) Vaststellen van besluiten n.a.v. aan de raad gerichte brieven
c) Vaststellen van de notulen vorige  raadsvergadering
d) Lijst van toezeggingen

HAMERSTUKKEN

3. Delegatie Wegenwet m.b.t. weggedeelte Noorder Parallelweg Dieren

4. Fietspad Beimerwaard

5. Begroting 2015 Scholengroep Veluwezoom

6. Financiële bijdrage Gelders Archief

7. Zienswijze strategisch plan 2016-2019 Gelders Archief

8. Bestemmingsplan Rhederhof Oost

9. Structuurvisie De Steeg

10. Lidmaatschap ‘WeHelpen’


BESPREEKSTUKKEN

11. Woonvisie 2014-2020
Omdat de doorlooptijd van de huidige woonvisie is verstreken, is er behoefte aan een nieuwe visie. Dit is de woonvisie 2014-2020 ‘Wonen met toekomst 2.0’. Bij de Woonvisie 2003-2007 lag de nadruk op het inlopen van woningtekorten door middel van nieuwbouw. In de Woonvisie 2009-2013 lag het accent veel meer op de aanpak van de bestaande voorraad. Ook in de nieuwe woonvisie blijft er sprake van een sterke focus op de bestaande woningvoorraad. Daarnaast richt de visie zich op de volgende speerpunten: betaalbaarheid, aantrekkelijke woonmilieus, bouwen voor behoefte en toekomstbestendig wonen. Bij elk van deze speerpunten heeft de gemeente een lijst met actiepunten geformuleerd.

12. Nota van uitgangspunten zwemvoorziening
Op 24 maart 2015 heeft de gemeenteraad de procesaanpak voor de nieuwe zwemvoorziening vastgesteld. Deze aanpak bestaat uit twee stappen. Stap 1: actualisatie van de uitgangspunten. Stap 2: beoordeling van de mogelijke zwembadopties waaruit een voorkeursoptie naar voren komt. Met deze Nota van Uitgangspunten is de eerste stap in het proces gezet. Als belangrijkste uitgangspunt in deze nota wordt besloten dat het nieuwe zwembad in de omgeving van het huidige zwembad De Dumpel in Velp zal worden gebouwd. Het nieuwe zwembad heeft bij voorkeur een wedstrijdbad en een doelgroepenbad en mogelijk een peuter-kleuter waterspeeltuin. Gezien de eisen die het college stelt aan een nieuw zwembad is een gezamenlijk bad met Arnhem geen optie meer. Dat geldt ook voor renovatie van het huidige zwembad De Dumpel. De opties die nu worden onderzocht zijn: nieuwbouw op locatie De Dumpel, nieuwbouw aan de Gruttostraat en nieuwbouw aan de Reigerstraat op de plek van de voormalige bestuursacademie. De raad krijgt voor het eind van dit jaar een voorkeursoptie voorgelegd.

13. Transformatieplan Sociaal Domein
Op 1 januari 2015 zijn de nieuwe Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet ingevoerd. Deze invoering van nieuwe taken op het Sociaal Domein wordt ook wel de Transitie genoemd. Nu de Transitie achter de rug is, gaat Rheden verder met de doorontwikkeling van het Sociaal Domein, de Transformatie. Onderdeel van die Transformatie is dat de gemeente de nieuwe taken met minder geld moet uitvoeren. Met dit voorstel wordt een Transformatieplan aan de raad voorgesteld waarin de doorontwikkeling van het Sociaal Domein en de bezuinigingen samen opgaan.

14. Jaarstukken 2014
Elke gemeente heeft een 'begrotingscyclus'. Via deze begrotingscyclus stelt de raad het beleid voor de komende jaren vast en legt het college verantwoording af over de uitvoering van het beleid. Ook wordt via de begrotingscyclus bepaald hoeveel geld de gemeente aan verschillende beleidsterreinen uitgeeft en hoe de gemeente er financieel voor staat. De jaarstukken zijn het sluitstuk van het begrotingsjaar. Via deze jaarstukken verantwoordt het college van b&w zich tegenover de gemeenteraad over de uitvoering van de programmabegroting.

15. Jaarstukken 2014 Presikhaaf Bedrijven
Presikhaaf Bedrijven is een mens- en arbeidsontwikkelbedrijf dat als doel heeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een zo regulier mogelijke arbeidsplaats te leiden. Omdat Presikhaaf Bedrijven een samenwerkingsverband  (gemeenschappelijke regeling) is krijgt de gemeenteraad ieder jaar de mogelijkheid om bij de presentatie van de jaarstukken hun de gevoelens over de begroting kenbaar te maken. Voor het jaar 2014 heeft Presikhaaf Bedrijven een negatief financieel resultaat van € 9.974.000,00 behaald. Het college stelt de raad voor om, gelet op de economische omstandigheden en de voorgenomen veranderingen als gevolg van de herpositionering van Presikhaaf Bedrijven, in te stemmen met het jaarverslag en de jaarrekening.

16. Gelegenheid tot stellen van vragen aan het college van burgemeester en wethouders