Publieksagenda informatieavond 6 oktober 2015 (deelsessie 1)

Tijdens een informatieavond wordt gesproken over onderwerpen waar de gemeenteraad later deze maand een besluit over moet nemen in de raadsvergadering. Deze avond is dus vooral bedoeld voor het uitwisselen van informatie en politieke standpunten. Inwoners en organisaties zijn van harte uitgenodigd de raadsfracties toe te spreken over de onderwerpen die op agenda staan. Als u van dit spreekrecht gebruik wilt maken, kunt u zich vooraf melden bij de griffie van de gemeenteraad. Meer informatie vindt u hierover op www.rheden.nl/bis.

1. Opening en vaststelling van de agenda

2. Verslagen van de Informatieavond  en de Oriëntatieavond

3. Rondvraag

4. Politie- en Brandweerzaken

5. Mededelingen over de voortgang van de sociale decentralisaties

6. Wijzigen gemeenschappelijke regeling ‘Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland Midden’ (VGGM)
Deze gemeenschappelijke regeling voert allerlei taken uit voor de gemeente op het gebied van veiligheid en bijvoorbeeld ook de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De tekst van de regeling moet nu geactualiseerd worden omdat de Wet gemeenschappelijke regelingen en de Wet publieke gezondheid zijn gewijzigd en de regionalisering van de Brandweer heeft plaatsgevonden.

7. Wijzigen Verordening interne afhandeling klachten
In deze verordening is vastgelegd hoe de eerstelijns klachtafhandeling van inwoners over de Burgemeester, raadsleden, collegeleden en medewerksers/sters plaatsvindt. Nu sommige functienamen in organisatie zijn gewijzigd is het nodig om de tekst van de verordening hiermee in overeenstemming te brengen.

8. Afsluiten elektronische weg (e-mail en fax) voor Wob-verzoeken
Er komen met regelmaat Wob verzoeken die niet gericht lijken op de gevraagde informatie, maar op het innen van de dwangsom (financieel gewin) bij een niet tijdig besluit van de gemeente. Met het afsluiten van het indienen van Wob-verzoeken via fax en email wordt bereikt dat de indiener van een Wob verzoek een brief per post moet sturen om de gevraagde informatie te krijgen.

9. Geactualiseerde Transformatieplan Sociaal Domein
De invoering van de nieuwe taken per 1 januari 2015 op het terrein van de Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet is achter de rug. De gemeente staat nu voor de taak om te zorgen voor een doorontwikkeling van het Sociaal Domein. De opgave is om de verschillende gemeentelijke taken en verantwoordelijkheden met elkaar en de samenleving te verbinden en uit te voeren met minder middelen. Dit wordt de transformatie genoemd. Het geactualiseerde Transformatieplan (het is een vervolg op een eerder besluit van 30 juni 2015) geeft de aanzet hoe de gemeente de Transformatie gaat oppakken. In de verdere uitvoering worden ook initiatieven en ideeën vanuit de samenleving of van maatschappelijke organisaties betrokken.

10. Addendum Wmo 2015 op het meerjarenbeleidsplan Wmo ‘Kantelen is een werkwoord’
Het Addendum Wmo 2015 is een aanvulling op het bestaande meerjarenbeleidsplan Wmo 2013-2016 “Kantelen is een werkwoord”. In de nieuwe Wet maatschappelijke ontwikkeling 2015 (Wmo) heeft de wetgever namelijk gekozen voor een nieuwe ordening binnen de Wmo: van 9 prestatievelden naar 3 resultaatsgebieden. Die nieuwe ordening is verwerkt in het Addendum Wmo. Het Addendum Wmo betreft geen nieuwe inhoudelijke of financiële kaderstelling.

11. Preventienota ‘Voorkomen is beter dan genezen’
In het sociaal domein betekent preventie voorkomen dat inwoners te veel of onnodig gebruik maken van (dure) zorg. Dat is niet in het belang van die inwoner (afhankelijk van hulpverlening) noch van de gemeente (kosten). Hiervoor is een Preventienota opgesteld in samenwerking met externe partijen. Op basis van deze nota zijn richtinggevende kaders geformuleerd en aan de raad wordt nu gevraagd deze kaders voor preventie vast te stellen. De uitwerking van deze kaders wordt opgenomen in de Transformatieagenda.

12. Consulterende startnotitie Wonen - Welzijn – Zorg
De wereld van wonen, welzijn en zorg is volop in beweging. Regelgeving en financieringsstromen veranderen, maar ook maatschappelijk verandert er veel. De gemeente Rheden voert al jaren actief beleid op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De uitbreiding van het takenpakket vraagt om een herijking van onze visie op wonen, welzijn en zorg. In de Startnotitie WWZ wordt de gemeenteraad gevraagd hierop zijn visie te geven.

13. Mededelingen

De stukken die horen bij deze agenda kunt u vinden bij de reguliere agenda van de informatieavond van 6 oktober 2015