Publieksagenda raadsvergadering 20 oktober 2015

Tijdens de raadsvergadering debatteert de gemeenteraad over onderwerpen die eerder die maand op de informatieavond zijn besproken. Aan het eind van het debat neemt de gemeenteraad een besluit over het onderwerp. Op de agenda staan hamerstukken en bespreekstukken. Een bespreekstuk is een voorstel waarover in de raadsvergadering gediscussieerd wordt. Over hamerstukken wordt niet meer gediscussieerd. Een voorstel wordt een hamerstuk wanneer de raad dit tijdens de informatieavond unaniem beslist. U kunt de toelichting op deze hamerstukken inzien in de publieksagenda van de informatieavond van 6 oktober. Tijdens de raadsvergadering is er geen spreekrecht voor het publiek. Wilt u de raadsfracties toe te spreken, dan kunt u dit doen tijdens de oriëntatie- en informatieavonden. Meer informatie vindt u hierover op www.rheden.nl/bis.

1. Opening en vaststelling van de agenda

1.1 Voorstel om de heer S.P.L. de Waal aan te benoemen als tijdelijke vervanger van mevrouw J. Dirks voor de SP-fractie

1.2 Benoeming van dhr. T.A.F.A. Klomberg als lid van de werkgeversdelegatie uit de raad

2. Vaste agendapunten:
a) Vaststellen van besluiten n.a.v. lijsten van stukken ter kennisneming
b)Vaststellen van besluiten n.a.v. aan de raad gerichte brieven
c) Vaststellen van de notulen vorige  raadsvergadering
d) Lijst van toezeggingen

HAMERSTUKKEN

3. Wijzigen gemeenschappelijke regeling ‘Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland Midden’ (VGGM)

4. Wijzigen Verordening interne afhandeling klachten

5. Afsluiten elektronische weg (e-mail en fax) voor Wob-verzoeken

6. Addendum Wmo 2015 op het meerjarenbeleidsplan Wmo ‘Kantelen is een werkwoord’

7. Verordening afvoer hemelwater en grondwater, Verordening eenmalig rioolaansluitrecht en de Verordening aansluitvoorwaarden riolering

8. Verordening BI-zone Centrum Velp 2016-2020

9. Gebiedsvisie landgoed Avegoor te Ellecom

10. Onderzoek verkeersveiligheid N348 Spankeren

11. Gebruik iBabs voor digitaal vergaderen raad

BESPREEKSTUKKEN

12. Onderzoek naar (gedeeltelijk) opheffen van betaald parkeren in Velp
Het onderzoek naar het (gedeeltelijk) opheffen van betaald parkeren in Velp vloeit voort uit het Beleidsakkoord Rheden 2014-2018 (‘Samen in Rheden’). Daarbij is de mening van winkeliers en bezoekers betrokken en zijn de consequenties voor parkeerplaatsen, invloed terugdringen autogebruik, inzicht in de kosten en eventuele alternatieven in beeld gebracht. Als financiële randvoorwaarde gold dat dit jaarlijks maximaal € 100.000 mag kosten. Dit heeft geleid tot het onderhavige voorstel tot uitwerking van het scenario van gedeeltelijke afschaffing van betaald parkeren in combinatie met de invoering van een blauwe zone waarbij op de Vlashofstraat en de Wilhelminastraat betaald parkeren gehandhaafd blijft.

13. Geactualiseerde Transformatieplan Sociaal Domein
De invoering van de nieuwe taken per 1 januari 2015 op het terrein van de Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet is achter de rug. De gemeente staat nu voor de taak om te zorgen voor een doorontwikkeling van het Sociaal Domein. De opgave is om de verschillende gemeentelijke taken en verantwoordelijkheden met elkaar en de samenleving te verbinden en uit te voeren met minder middelen. Dit wordt de transformatie genoemd. Het geactualiseerde Transformatieplan (het is een vervolg op een eerder besluit van 30 juni 2015) geeft de aanzet hoe de gemeente de Transformatie gaat oppakken. In de verdere uitvoering worden ook initiatieven en ideeën vanuit de samenleving of van maatschappelijke organisaties betrokken.

14. Preventienota ‘Voorkomen is beter dan genezen’
In het sociaal domein betekent preventie voorkomen dat inwoners te veel of onnodig gebruik maken van (dure) zorg. Dat is niet in het belang van die inwoner (afhankelijk van hulpverlening) noch van de gemeente (kosten). Hiervoor is een Preventienota opgesteld in samenwerking met externe partijen. Op basis van deze nota zijn richtinggevende kaders geformuleerd en aan de raad wordt nu gevraagd deze kaders voor preventie vast te stellen. De uitwerking van deze kaders wordt opgenomen in de Transformatieagenda.

15. Oprichting van de bedrijfsvoeringsorganisatie IGUO
Gemeenten hebben bij de uitvoering van hun taken te maken met een uitbreiding en toenemende complexiteit van hun takenpakket in een veranderende maatschappelijke omgeving, terwijl de beschikbare middelen afnemen. Om die uitdagingen het hoofd te bieden willen de gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden gaan samenwerken op een samenhangend pakket aan uitvoerende taken. Daarbij gaat het om taken als bijvoorbeeld communicatie, documentaire informatievoorziening, ICT, belastingen e.d. Hiervoor wordt een gemeenschappelijke regeling getroffen waarbij een bedrijfsvoeringsorganisatie wordt ingesteld. Voor het treffen van deze regeling hebben de colleges de toestemming nodig van de gemeenteraden.

16. Gelegenheid tot stellen van vragen aan het college van burgemeester en wethouders

De stukken die horen bij deze agenda kunt u vinden bij de reguliere agenda van de raadsvergadering van 20 oktober 2015