Episode 10: Mysterie opgelost: Didès arriveert zondag 18 juni in Ellecom!

“Alle Rhedenaren zijn welkom a.s. zondag bij de spannende ontknoping van het mysterie rondom de figuur Didès Elspa Révellas, in Ellecom,” aldus de Rhedense burgemeester Carol van Eert. “Het wordt een heel spektakel, dus gaat dat zien!”

Schatkaart

Een detail van de gevonden landkaart uit 1573 blijkt na veel onderzoek het ontbrekende puzzelstukje te zijn in de reeks van ontdekkingen rondom de gevonden kist. Met name het onderzoek naar de Latijnse afscheidsbrief, de schetsen van de tijdscapsule en de landkaart wijzen in één en dezelfde richting, namelijk het aanstaande bezoek van Didès Elspa Révellas. Het Historisch Centrum Gelderland noemt daarbij de aankomst van de tijdreiziger op zondag 18 juni om 14 uur ‘het meest waarschijnlijke scenario’. De precieze locatie zou het weiland op de rand van Ellecom en de Middachterallee zijn.

De aankomst wordt begeleid door een team van deskundigen. Publiek is bijzonder welkom, maar wordt gevraagd ter plekke de instructies goed op te volgen.

Walter de Wit, nauw betrokken bij het onderzoek: “Ik durfde het niet te hopen, maar er staat ons werkelijk iets ongelooflijks te wachten. Elspa Révellas die zich als tijdreiziger ten doel stelde de geschiedenis te doorgronden door daadwerkelijk naar het jaar 2073 te reizen. En nu begonnen is aan zijn terugreis naar het jaar 1573. En wij kunnen getuigen zijn van zijn eerste tussenstop! De grote vraag is natuurlijk: wat heeft de man gezien in 2073? Hoe ziet onze gemeente er dan uit? Wat kan hij ons daarover vertellen? Petje af trouwens voor het gedegen werk van het Historisch Centrum en het betrekken van de Rhedenaren bij de ontknoping van dit unieke verhaal!”

Episode 10

Bijschrift afbeelding: Detail van de schatkaart met het ontbrekende puzzelstukje over de aankomst van Didès op 18 juni a.s. (Bron: Historisch Centrum Gelderland)