Episode 9: Vroege kaart gemeente Rheden bevat onopgelost mysterie

Onderzoekers van het Historisch Centrum Gelderland hebben het laatste document vrijgegeven dat gevonden is in de kist uit 1573. Het gaat om een oude kaart van de gemeente Rheden waarop alle 7 dorpen te zien zijn. Ook deze kaart is wederom van de hand van de vermeende grondlegger van de gemeente, Didès Elspa Révellas.

Wetenschappers van het instituut zijn sinds dit najaar, toen de vondst gedaan werd, bezig de aanwijzingen op de kaart te ontrafelen. Walter de Wit, oud voorzitter van de Historische Kring: “Het is een juweeltje van een landkaart en alleen al vanwege de vele details een genot om naar te kijken. Ogenschijnlijk lijkt het een gewone kaart, maar wie de moeite neemt deze kaart echt te bestuderen, ontdekt al snel een aantal opvallende aanwijzingen. De pijlen lijken te verwijzen naar een specifieke locatie, zoals ook op een echte schatkaart. Samen met de Latijnse brief en de schetsen van de capsule, verwacht ik eerlijk gezegd op korte termijn, dat alle puzzelstukjes op hun plek vallen. Maar spannend blijft het!”

Nu het onderzoek naar de kist en de documenten bijna is afgerond, organiseert het Historisch Centrum een expositie en lezingen over de vondst in de bibliotheek Velp van 20 tot 29 juni, en in de Bibliotheek Dieren van 1 tot 14 juli. De toegang is gratis!

Burgemeester Carol van Eert: “Als gemeente Rheden vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners de schatten van dichtbij kunnen bewonderen. Het blijft een uitzonderlijke vondst, dus ik ben blij met dit initiatief.”  

Bijschrift afbeelding: De schatkaart uit 1573 met daarop de mysterieuze aanwijzingen. (Bron: Historisch Centrum Gelderland)

Bijschrift afbeelding: De schatkaart uit 1573 met daarop de mysterieuze aanwijzingen. (Bron: Historisch Centrum Gelderland)