Nieuwe Rhedenaren noteren de verhalen van geboren Rhedenaren

‘Bij echte ‘Rhejenaren’ kom je er niet snel tussen.’ Dat hoort Wouter Jansen vaak zeggen. Hij is zelf een bijna echte (geboren in De Steeg en getogen in Rheden), en hij kwam met zijn buurman, oud-journalist Dick Bosveld (een ‘echte echte’), naar de ochtend Wortelen waar je woont die de Dorpskerk Rheden organiseerde op Open Monumentendag. Daar interviewden ‘import’, zoals Kees van den Haak (die toch al 47 jaar in Rheden woont!) en Marret Uijl (10 jaar in Rheden) onder begeleiding van schrijfdocent Marjon Weijzen geboren en getogen dorpsgenoten.

In de kerk werd al snel gezellig gekletst. De schrijvers zullen er een hele kluif aan hebben om de verhalen, van onder andere Mechtild Kranenburg, Gerrie Keizer en Arend Rijnten, weer te geven in ultrakorte tekstjes. Dat is wel de bedoeling, want de teksten worden gebruikt in de serie ‘Rhedenaren’ die de gemeente op vrijdagen deelt via Facebook Rheden 450 jaar en Instagram Rheden450jaar. Enkele van de geschreven portretjes zullen worden voorgelezen tijdens het Rhedense Dorpsfeest op 7 oktober. 

Tijdens de Eindexpositie van het 450-jubileumjaar in de Sporthal in Ellecom zullen de 51 portretten een rijkgeschakeerd beeld laten zien van de gemeente.

Of de verhaaltjes daarvoor geschikt zijn, is nog afwachten, maar in elk geval is er een mooie verbinding gelegd tussen oude en nieuwe Rhedenaren. “Weer een mooi project in het kader van het 450-jarig jubileum” aldus coördinator Jowin Heemskerk.