Keti Koti in Rheden

Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag in Suriname om de afschaffing van de slavernij te herdenken en te vieren.

De naam stamt uit het Sranantongo en betekent: ketenen verbroken. De officiële Keti Koti - dag is ieder jaar op 1 juli.

Vrijwilligers

Een aantal vrijwilligers in de gemeente Rheden heeft in 2022 een werkgroep gevormd o.l.v. Marleen Noorland (Raadslid PvdA) om de viering rond de afschaffing van de slavernij in Rheden mogelijk te maken. Dit zijn Sonnia Ramdhani, Ansineke van Oosterom, Steven Strijk en Eduardo Hoogbruin. Ook een aantal organisaties hebben zich bij de werkgroep aangesloten: Raad van Kerken Veluwezoom,  Cultuurbedrijf RIQQ, Bibliotheek Veluwezoom en de Oudheidkundige Kring Rheden - Rozendaal. Het gaat de werkgroep vooral om de bewustwording rond het koloniale verleden van Nederland en het respect voor ieders verleden.

Eerste herdenking in Rheden

Bij de eerste herdenking van Keti Koti op 30 juni 2022 is een steen geplaatst op het grasveld voor de Dorpskerk in Rheden. 

Regionale viering

Veel culturele organisaties zijn betrokken bij de regionale viering van Keti Koti. Bekijk de website van Comité 30 juni – 1 juli Arnhem – voor iedereen

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de activiteiten vul dan het contactformulier in.