Keti Koti in Rheden

Donderdagavond 30 juni 2022 werd er voor het eerst in Rheden aandacht besteed aan het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 / 1873. Dit is naar aanleiding van een motie die vorig jaar door de gemeenteraad is aangenomen.

Afschaffing slavernij

Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag in Suriname om de afschaffing van de slavernij te herdenken en te vieren. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent: ketenen verbroken. De officiële Keti Koti - dag is ieder jaar op 1 juli.

Vrijwilligers

Een aantal vrijwilligers in de gemeente Rheden heeft een werkgroep gevormd o.l.v. Marleen Noorland (Raadslid PvdA) om de viering rond de afschaffing van de slavernij in Rheden mogelijk te maken. Dit zijn Sonnia Ramdhani, Ansineke van Oosterom, Steven Strijk en Eduardo Luigi. Ook een aantal organisaties hebben zich bij de werkgroep aangesloten: Raad van Kerken Veluwezoom,  Cultuurbedrijf RIQQ, Bibliotheek Veluwezoom en de Oudheidkundige Kring Rheden - Rozendaal. Het gaat de werkgroep vooral om de bewustwording rond het koloniale verleden van Nederland en het respect voor ieders verleden.

Prachtige Keti Koti-avond met lezing en kranslegging

Donderdagavond 30 juni werd voor de eerste keer in de gemeente aandacht geschonken aan Keti Koti. Een speciale werkgroep organiseerde de avond in de dorpskerk Rheden, met een lezing (PDF, 144 kB) door dr. Karwan Fatah-Black. Aansluitend volgde een kranslegging door burgemeester Carol van Eert en Sonnia Ramdhani, namens de werkgroep Keti Koti. Ondanks dat dit voor de eerste keer in de gemeente werd georganiseerd, was de opkomst bij deze herdenking bijzonder groot; de kerk was bijna helemaal gevuld met belangstellenden. De lezing van dr. Fatah-Black ging dieper in op de achtergronden van de slavernij, en de relatie die een aantal families in de gemeente ooit hadden met de plantages in Suriname. 
 
Na de lezing verzamelde het publiek zich buiten voor de kerk, waar de kranslegging plaatsvond. Alle aanwezigen werden uitgenodigd een kort moment stil te staan bij de verschrikkingen van de slavernij uit het koloniale verleden van Nederland. Tenslotte was er gelegenheid voor iedereen om in de kerk na te praten en elkaar, met een hapje en een drankje, te ontmoeten. Tot 14 juli was de speciale tentoonstelling hierover te bezoeken in de bibliotheek in Velp.