Rheden in oorlogstijd

In onze gemeente vieren we dit jaar 75 jaar Bevrijding. In de aanloop naar die feestdag willen we ons herinneren hoe het dorpsleven hier was in de periode tijdens en na de Slag om Arnhem (vanaf 17 september 1944), hoe (Joodse) onderduikers hier overleefden en hoe we op 16 april de Canadese en Engelse bevrijders verwelkomden.

Daarom is er vanaf september 2019 tot en met half mei 2020 aan de Hoofdstraat 75 in Velp een museum - door en voor inwoners van de 7 dorpen uit de gemeente Rheden - ingericht.

Rheden in oorlogstijd Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren, Laag-Soeren, Spankeren

Blijf op de hoogte en volg het museum op www.facebook.com/rhedeninoorlogstijd/

Openingstijden

Wegens het coronavirus is het museum voorlopig gesloten.

Het museum is van 14 september 2019 tot en met 8 mei 2020 open op de volgende dagen:

  • Vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur
  • Zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
  • Zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Groepen

Bent u van plan om met een groep te komen? Dan zouden we het fijn vinden als u een afspraak maakt via museum@rheden.nl. Op afspraak is het voor groepen ook mogelijk om buiten openingstijden langs te komen.

Entree

De entree voor het museum is gratis.

Locatie

U vindt het museum op de

Hoofdstraat 75
6881 TD Velp
Locatie Google Maps
 

Afwisselende collectie

De collectie wordt steeds opnieuw ingericht naar een ander thema. Bent u al een keer geweest, dan heeft het zeker zin om nog eens terug te komen.

  • September, oktober, november: Slag om Arnhem
  • December, januari, februari: Joodse geschiedenis
  • Maart, april, mei: Bevrijding

Lezingen, optredens en workshops

Het museum organiseert elk kwartaal bijzondere activiteiten zoals lezingen, optredens en workshops. De activiteiten zijn in het museum, tenzij anders vermeld.

 

Zaterdag 28 maart - Een kist vol verhalen door conservator Jean Kreunen
Conservator van het museum Jean Kreunen zit boordevol verhalen die hij graag met u deelt.
Tijd: 14.00 uur
Entree: gratis
Aanmelden: niet nodig

 

 

Inzamelen materiaal, documenten en verhalen

Omdat de collectie van het museum wisselt, kunnen we nog altijd materialen gebruiken. Heeft u herinneringen aan de oorlogstijd? We ontvangen of horen ze graag. U kunt eventueel een persoonlijke afspraak maken met conservator Jean Kreunen via collectierhedeninoorlogstijd@gmail.com.

Het is onze bedoeling dat wij met al deze losse aanwinsten bijzonder interessante onderwerpen over de Tweede Wereldoorlog kunnen belichten. De documenten en objecten gaan het verhaal van Rheden in oorlogstijd vertellen. Maar ook verhalen die aan ú verteld zijn horen wij graag.
Met uw materiaal richten wij vanaf september 2019 een museum in dat 9 maanden blijft bestaan. Het museum wordt gevestigd in Velp, maar er is aandacht voor alle dorpen en alle inwoners.

Vrijwilliger wordenBevrijding De Steeg

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ervoor dat het museum elk weekend open kan. Wilt u ook vrijwilliger worden van het ontvangstteam? Neem dan contact met ons op. U kunt aangeven hoe vaak en op welke dagen u het liefst ingedeeld wordt. We zijn op zoek naar dames en heren vanaf 18 jaar. Een team bestaat altijd uit minstens 2 personen per dienst. U zit dus nooit alleen. Opgeven voor het ontvangstteam kan door een e-mail te sturen naar ontvangstmuseum@rheden.nl.

Contact

Wilt u meer informatie over het museum? Mail gerust naar museum@rheden.nl.