Richard – Teammanager IBOR

Richard – Teammanager IBORRichard werkt al 37 jaar bij gemeente Rheden. Richard is begonnen als uitvoerder en later opzichter in de openbare ruimte, maar al heel lang werkzaam als  teammanager, met name van de buitendienst (Buurtbeheer) Daarna ook een aantal jaren TM van integrale veiligheid geweest en nu  al enige jaren als manager Inrichting & Beheer Openbare Ruimte. En toevallig woont hij op steenworp afstand van ons huidige kantoor. Maar hoe komt het dat Richard al zo lang werkzaam is bij gemeente Rheden?

“Ik heb enerzijds zelf heel veel geïnvesteerd in mijn in mijn eigen ontwikkeling, maar ook meegelift met de mogelijkheden die binnen de gemeente Rheden werden aangeboden. Dit heeft ervoor gezorgd dat er toch elke 4 á 5 jaar wel andere uitdaging op mijn pad kwam”. Met behulp van deze uitdagingen is Richard zich blijven ontwikkelen als leidinggevende: “Ik vind dat een professional het recht heeft op vertrouwen, dus soms moet je ook dingen los durven te laten. Maar dit kan niet zonder het bieden van maatwerk. Als manager ben ik betrokken en wil ik de medewerkers de aandacht geven die ze verdienen.  Op deze manier probeer ik ervoor te zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek zitten en de betrokkenheid te vergroten. Het is mooie om te zien dat medewerkers zich ontwikkelen en doorgroeien, als dit lukt is dat iets waar ik trots op ben”. Plezier en beleving in relatie tot ontwikkelen en presteren staan voor mij centraal. Er moet een open sfeer en cultuur zijn met ruimte voor feedback. Elkaar kennen en gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Maar ook duidelijkheid in de visie en doelen en elkaars taken en verantwoordlijkheden. Oprechte interesse/nieuwgierigheid  en een stukje inlevingsvermogen is volgens Richard voor mij als manager dan ook noodzakelijk. 

Dit is niet alleen van toepassing als we het hebben over onze collega’s, maar ook als we het hebben over onze inwoners: “We doen het uiteindelijk voor onze inwoners. Een klantgerichte opstelling (gastheerschap) waarbij we in gesprek gaan met onze inwoners is dan ook nodig. Zo proberen we met participatietrajecten de inwoners voldoende te betrekken bij onze werkzaamheden”.