Verkeersregelaars evenementen

Verenigingen die evenementen op de openbare weg organiseren, kunnen voor de veiligheid vrijwillige evenementenverkeersregelaars inzetten. De politie kan niet altijd voldoende menskracht inzetten. Evenementenverkeersregelaars nemen eenvoudige verkeersregelende taken van de politie over. Zij zetten bijvoorbeeld het verkeer stil om de deelnemers van de avondvierdaagse te laten oversteken.

Regeling Verkeersregelaars 2009

In 2017 is de Regeling Verkeersregelaars aangepast. Evenementenverkeersregelaars worden voor een jaar aangesteld. De verkeerstregelaar voor 1 evenement en de verkeersregelaarspasjes zijn afgeschaft.

Opleiding

Vrijwilligers die als evenementenverkeersregelaar aan de slag willen, moeten de e-learning methode van Stichting Verkeersregelaarsexamen Nederland (SVNL) volgen. Deze instructie kan alleen door de organisator van een evenement woden aangevraagd.

Praktijkles

Naast de verplichte elektronische instructie is er ook praktijkinstructie. Bij voldoende deelname doen we dat 1 of 2 keer per jaar voor alle gecertificeerde evenementenverkeersregelaars. De coördinatoren van verenigingen of organisaties worden hiervan op de hoogte gebracht..

Aanstelling

Als de vrijwilligers het examen hebben gehaald, krijgen zij een instructieverklaring van de politie. Daarna ontvangt de vrijwilliger een aanstellingsbesluit van de burgemeester van gemeente Rheden. De aanstelling is een jaar geldig. De evenementenverkeersregelaars moeten het aanstellingsbesluit en een legitimatiebewijs bij zich dragen als ze in functie zijn.

Optreden

Weggebruikers moeten de aanwijzingen van verkeersregelaars opvolgen. De boete voor het negeren van een aanwijzing is op dit moment zelfs € 370,00.

Verzekering

De organisator van een evenement is verplicht om een evenementenverzekering afsluiten. Het is raadzaam om voor uw vrijwilligers een aansprakelijkheid- en ongevallenverzekering af te sluiten.

Vrijwilligersverzekering

Wij hebben als gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten. Dit is echter een vangnetverzekering. Als schade nergens anders gedeclareerd kan worden, kan mogelijk een aanspraak op deze verzekering worden gedaan.