Verkeersregelaars evenementen

Verenigingen die evenementen op de openbare weg organiseren, kunnen voor de veiligheid vrijwillige evenementenverkeersregelaars inzetten. De politie kan niet altijd voldoende menskracht inzetten. Evenementenverkeersregelaars nemen eenvoudige verkeersregelende taken van de politie over. Zij zetten bijvoorbeeld het verkeer stil om de deelnemers van de avondvierdaagse te laten oversteken.

Regeling Verkeersregelaars 2009

In 2009 is de Regeling Verkeersregelaars 2009 van kracht geworden. Hierin zijn alle rechten en plichten van de verschillende soorten verkeersregelaars vastgelegd.

Weggebruikers moeten de aanwijzingen van verkeersregelaars opvolgen. De boete voor het negeren van een aanwijzing is op dit moment zelfs € 370,00.

Evenementenverkeersregelaars voor bepaalde tijd

De vrijwilligers van verenigingen die regelmatig activiteiten op de weg houden, kunnen opgeleid worden tot evenementenverkeersregelaar voor bepaalde tijd. Bijvoorbeeld de begeleiders van marcherende muziekverenigingen. Die verkeersregelaars ontvangen, nadat zij gecertificeerd zijn, een pasje dat een jaar geldig is.

Eenmalige evenementenverkeersregelaars

Vrijwilligers die maar 1 evenement ondersteunen, worden opgeleid tot eenmalige verkeersregelaar. Zij worden alleen voor dit ene evenement aangesteld door de burgemeester van Rheden.

Opleiding

Vrijwilligers moeten worden opgeleid om verkeersregelaarstaken uit te mogen voeren bij evenementen. De Stichting Verkeersregelaarsexamen Nederland (SVNL) heeft hiervoor een e-learning methode ontwikkeld.

Verzekering

De organisator van een evenement is verplicht om een evenementenverzekering afsluiten. Het is raadzaam om voor uw vrijwilligers een aansprakelijkheid- en ongevallenverzekering af te sluiten.

Vrijwilligersverzekering

Wij hebben als gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten. Dit is echter een vangnetverzekering. Als schade nergens anders gedeclareerd kan worden, kan mogelijk een aanspraak op deze verzekering worden gedaan.