U helpt mee aan een beter milieu door het scheiden van uw afval. We hergebruiken schaarse grondstoffen en u voorkomt dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Het verbranden van restafval is duur, terwijl het hergebruiken van materialen geld oplevert.
Kijk op de Afvalwijzer voor uitgebreide informatie over het scheiden van afval.
Groenteafval, fruitafval, etensresten en (klein) tuinafval (GFT) doet u in de container met de groene deksel. Onderstaand filmpje laat in 40 seconden zien wat er in de groene bak mag.
Verpakkingen van plastic, metaal (blik) en drankkartons (PMD) zet u in de doorzichtige plastic zakken tegelijk met de container met de groene deksel – of naast de verzamelcontainer – aan de weg. Deze plastic zakken kunt u gratis afhalen bij de volgende adressen.
Het is niet toegestaan de PMD materialen eerst in kleine deeltjes te versnipperen of 'shredderen'. Pletten van blik of opvouwen van drankkartons is wel heel fijn, daarmee maakt u het volume kleiner.
Plastic en kunststof: Lege en goed schoongemaakte plastic of kunststof tasjes/tassen, zakken, wikkels, chipszakken en andere zakken met folie aan de binnenkant. (Boter)kuipjes, patatbakjes, bekers voor yoghurt, vla, slagroom en ijs. (Knijp)flessen van azijn of olie, water en frisdrank (zonder statiegeld). Flacons en tubes voor bijv. tandpasta, (douche)gel, shampoo, was- en schoonmaakmiddelen en body lotion. Plastic deksels en potjes. Plastic plantenpotjes en doosjes van wegwerp contactlenzen. Doordrukstrips van kauwgom of pillen.
Metalen: Verpakkingen van blik zoals conservenblikjes van groenten en fruit, (fris)drankblikjes, siroopflessen, metalen deksels en schaaltjes van aluminium. Bier- en frisdrankdopjes, koffiecups, waxinelichtcupjes, afdekfolie van zuivelbekers en aluminiumfolies en medicijnverpakkingen (als deze volledig van aluminium zijn).
Let op: Géén verpakkingen van chemische producten zoals verf of cosmetica.
Drankkartons: Drankkartons en (tetra)pakken van zuivel, vruchtensap, soep en pastasaus. Kleine drinkpakjes, maar ook milkshake- en ijsbekers.
Tip: Vouw de drankkartons en tetrapakken goed op en hersluit weer met de dop. Dat bespaart veel ruimte in de zak!
Alle plastic wordt in Nederland of Duitsland verwerkt.
Piepschuim (vleesschaaltjes, fastfoodverpakking en dergelijke), wikkels van (room)boter, verpakking van chemische producten zoals cosmetica, verf of kitkokers, huisraad (shoppertassen, emmers, tuinstoelen...) en speelgoed van hard plastic, landbouwplastic, los karton of papier.
Onderstaand filmpje laat in 40 seconden zien wat er in de plastic zak mag.
* Plastic verpakkingen met metaalfolie aan de binnenkant, zoals chipszakken en doordrukstrips, mogen tegenwoordig wel in de PMD-zak.
Oud papier en karton verzamelt u in de container met de blauwe deksel. Verenigingen en scholen zamelen het oud papier in. Hiervoor krijgen zij een vergoeding. Voor de eerstvolgende ophaaldag bekijkt u de Afvalwijzer. U kunt oud papier ook zelf wegbrengen naar het recycleplein.
Niet al het papier en kartonnen verpakkingen mag u bij het oud papier weggooien. Melkpakken en andere drankkartons mogen in de plastic zakken (PMD). Wilt u precies weten wat wel en niet bij het oud papier hoort? Lees meer over het scheiden van oud papier of bekijk de Scheidingswijzer oudpapier (PDF, 2,3 MB).
Onderstaand filmpje laat in 40 seconden zien wat er in de blauwe bak mag.
Restafval hoort in de container met de grijze deksel. Restafval is onder meer: piepschuim, chipsverpakkingen, doordrukstrips van medicijnen en kauwgum, hard plastic, shopper boodschappentassen, kitkokers, landbouwplastic, emmers, afdruiprekken, lege verfblikken, spuitbussen, pizzadozen met vetvlekken, wikkels (room)boter en verpakkingen van chemische producten zoals cosmetica en spuitbussen van slagroom, deodorant of haarlak.
Huishoudelijk glas gooit u in de glascontainer. Bekijk het overzicht van de glasbakken per dorp. Wit (doorzichtig), bruin en groen glas verzamelen we gescheiden. Ander gekleurd glas, zoals rood of blauw glas, mag u bij het groene glas gooien.
Als er nog wat restjes in de potjes of flessen zitten, is dat geen probleem. Ook de dop of deksel mag erop blijven. Deksels, doppen, etiketten en kurken halen we makkelijk tussen het glas uit.
Niet al het glas mag u in de glasbak gooien. Aardewerk, porselein, spaarlampen, vensterglas, kristalglas, spiegels en sier(bloem)potten beïnvloeden de kwaliteit van het gerecyclede glas. Deze kunt u gratis inleveren bij het afvalbrengstation. Wilt u precies weten wat wel en niet in de glasbak hoort? Leest u deze informatie over het scheiden van glas.
Klein chemisch afval bevat stoffen die gevaarlijk zijn voor uw gezondheid (brandbaar, giftig of bijtend) of het milieu. U levert klein chemisch afval in bij het afvalbrengstation of de gifbus.
Kleine hoeveelheden klein chemisch afval – bijvoorbeeld batterijen – kunt u ook inleveren bij meerdere winkels bij u in de buurt. Zoals de supermarkt of doe-het-zelfwinkel. Wilt u precies weten wat klein chemisch afval is? Leest u deze informatie over het scheiden van klein chemisch afval, daar staan ook de locaties van de gifbus.
Oude kleding, schoenen, doeken, lappen en dekens kunt u in de textielcontainer doen. Bekijk het overzicht van de containers per dorp.
Elektr(on)ische huishoudapparaten zijn apparaten met een stekker, accu of batterij. Voorbeelden van elektrische apparaten zijn: elektrische tandenborstels, koffiezetapparaten en koelkasten. Mobiele telefoons en (spel)computers zijn voorbeelden van elektronische apparaten
Wat kunt u met kapotte of afgedankte apparatuur doen?
Lees meer over grofvuil dat niet in de container past.
Lees meer over tuin- en snoeiafval dat niet in de container met de groene deksel past.
Kijk voor meer informatie over het verwijderen en wegbrengen van asbest bij de omgevingsvergunning.
Volg ons