Omgevingsvergunning of objectvergunning

Vaak is het nodig om bij (grote) bouwprojecten bijvoorbeeld bouwmaterialen, steiger, container of hijskraan te plaatsen. Daarvoor heeft u een objectvergunning nodig die u tenminste 3 weken voor plaatsing moet aanvragen. Vraag deze online aan.

Omgevingsvergunning

Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Soms kan dit zonder vergunning. Maar vaak heeft u een omgevingsvergunning nodig. Lees hieronder hoe u checkt of u een vergunning nodig heeft en hoe u deze aanvraagt. 

Heb ik een vergunning nodig?

U heeft niet altijd een vergunning nodig. Daarom is het verstandig eerst een vergunningcheck te doen. Wilt u, voordat u een vergunning aanvraagt of uw idee uitwerkt, weten hoe groot de kans is dat u de vergunning ook echt krijgt of wilt u vooraf advies? Dan kunt u uw idee verkennen door het voor te leggen aan de gemeente. 

Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan of doe ik een melding?

Dit doet u bij het Omgevingsloket . Na uw aanvraag toetsen wij de plannen aan de (lokale) regels.

Wat kost een omgevingsvergunning?

Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning brengen wij kosten (zogenaamde leges) in rekening. Voor een uitrit/inrit brengen wij naast de kosten voor de aanvraag ook nog aanlegkosten in rekening. 

Hoe lang duurt het voor ik een antwoord krijg?

Het duurt tussen de 8 tot 26 weken voordat u een antwoord heeft. De tijd is afhankelijk van het type project. Na het indienen van de aanvraag krijgt u van ons bericht over de procedure en wie uw contactpersoon is.

Bekendmaking en bezwaar

Alle aanvragen en besluiten van omgevingsvergunningen worden officieel gepubliceerd. Dit heet een bekendmaking. Bij een uitgebreide procedure kan men een zienswijze indienen. Tegen een besluit kan iedereen binnen 6 weken bezwaar maken of beroep indienen. Hou daar rekening mee voordat u aan de slag gaat. Informeer uw buren vooraf van uw plannen en de wacht de bezwaartermijn af voordat u start met de werkzaamheden.

Bij mijn werkzaamheden moet ik materialen plaatsen op de openbare weg. Moet ik dit melden?

Vaak is het nodig om bij (grote) bouwprojecten bijvoorbeeld bouwmaterialen, steiger, container of hijskraan te plaatsen. Daarvoor heeft u een objectvergunning nodig die u tenminste 3 weken voor plaatsing moet aanvragen. Vraag deze online aan:

Aanvragen objectvergunning - gemeente Rheden

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Met vragen over bouwen, verbouwen of een omgevingsvergunning kunt u telefonisch een afspraak maken.