Omgevingsvergunning

Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Soms kan dit zonder vergunning. Maar vaak heeft u een omgevingsvergunning nodig. Lees hieronder hoe u checkt of u een vergunning nodig heeft en hoe u deze aanvraagt. 

Heb ik een vergunning nodig?

U heeft niet altijd een vergunning nodig. Daarom is het verstandig eerst een vergunningscheck of gratis voortoets te laten doen.

Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan of doe ik een melding?

Dit doet u bij het Omgevingsloket Online (OLO). Na uw aanvraag toetsen wij de plannen aan de (lokale) regels zoals bestemmingsplan, welstandseisen, bouwbesluit en bouwverordening. 

Wat kost een omgevingsvergunning?

Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning brengen wij kosten (zogenaamde leges) in rekening. Deze leges staan in de legesverordening. Voor een uitrit/inrit brengen wij naast de kosten voor de aanvraag ook nog aanlegkosten in rekening. Een voortoets, een vergunningscheck of melding via het Omgevingsloket Online zijn gratis.

Hoe lang duurt het voor ik een antwoord krijg?

Het duurt tussen de 8 tot 26 weken voordat u een antwoord heeft. De tijd is afhankelijk van het type project. Na het indienen van de aanvraag krijgt u van ons bericht over de procedure en wie uw contactpersoon is.

Bekendmaking en bezwaar

Alle aanvragen en besluiten van omgevingsvergunningen worden officieel gepubliceerd. Dit heet een bekendmaking. Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na een bekendmaking of besluit bezwaar maken. Het is verstandig hier rekening mee te houden. Informeer uw buren vooraf van uw plannen en de wacht de bezwaartermijn af voordat u start met de werkzaamheden.

Bij mijn werkzaamheden heb ik een hijskraan nodig. Moet ik dit melden?

Bij (grote) bouwprojecten is het soms nodig een steiger, container of hijskraan te plaatsen. Daarvoor heeft u een objectvergunning (PDF, 169 kB) nodig. Deze vergunning vraagt u tenminste 3 weken voor plaatsing van het object aan.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Met vragen over bouwen, verbouwen of een omgevingsvergunning kunt u telefonisch een afspraak maken.