Klimaataanpak

Een klimaatbestendige en CO2-neutrale gemeente in 2040, dat is ons doel. Alle energie (warmte en elektriciteit) die nodig is voor wonen, werken, industrie, vervoer en recreëren wordt binnen de eigen gemeentegrenzen duurzaam opgewekt. Zonder dat daar CO2 bij vrijkomt. Daar waar dit niet mogelijk is binnen de gemeentegrenzen, wordt dit ergens anders gecompenseerd of opgeslagen. Een belangrijke eerste stap, zo niet de belangrijkste, is energiebesparing. Alles wat we niet gebruiken hoeven we namelijk ook niet op te wekken.

In de Raadsvergadering van 26 februari 2019 is het Beleidskader voor de klimaataanpak in Rheden 2019-2022 'Aan de slag voor een duurzaam klimaat' (PDF, 876 kB) vastgesteld. Dit kader geeft richting en focus aan de stappen die wij gaan zetten op het gebied van de energietransitie en het betrekken van onze inwoners hierbij.

Het College heeft op 1 september 2020 het aangescherpte programmaplan Onze Focus in 2020 en 2021  (PDF, 235 kB) vastgesteld.

Vooral voor bestaande woningen is het niet eenvoudig om in 20 jaar energieneutraal te worden. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om als particuliere woningeigenaar de eerste stappen naar energieneutraliteit te zetten.

Samenwerken?

Wij stimuleren inwoners, ondernemers en organisaties om samen onze ambities waar te maken. Met goede ideeën en plannen kunt u bij ons terecht op duurzaamwonen@rheden.nl

Facebook

Volg ons op Facebook

Twitter

Volg ons op Twitter

Nieuwsbrief EnergiekRheden

Lees ook het online magazine van de Rhedense Klimaataanpak en blijf op de hoogte van initiatieven binnen onze gemeente die met duurzaamheid bezig zijn. Als u een mail stuurt naar duurzaamwonen@rheden.nl o.v.v. 'Aanmelden Nieuwsbrief', ontvangt u 4 keer per jaar een update.

Advies en ondersteuning: Energieloket Midden Gelderland

Voor advies en ondersteuning bij energiebesparing, isolatie, zonnepanelen, subsidies en andere energievragen kunt u terecht bij de helpdesk van het Energieloket Midden Gelderland (ELMG). Naast veel informatie, vindt u daar ook inspirerende voorbeelden uit Rheden, Arnhem, Rozendaal en Renkum.
Wilt u een persoonlijk advies over de mogelijkheden om uw woning comfortabeler, veiliger en gezonder te maken? Of gaat u duurzaam verbouwen, maar dan liefst wel zo efficiënt mogelijk? Kies dan voor de gratis Woonwensenscan.

Duurzaam ondernemen

Kijk ook eens wat er voor ondernemers, stichtingen en verenigingen mogelijk is.